| Vickyy a întrebat:

Bună seara! Am o mică nelamurire: am lucrat 2 ani în învățământ pe un post de informatician (ajutor programator), și de fiecare dată când primeam fluturașul de salariu vedeam o secțiune numită Deducere personală. Îmi poate explica cineva, băbește (ca să spun așa ) ce reprezintă și dacă există o posibilitate să intru în posesia acelei sume de bani adunate de-a lungul timpului?
Mulțumesc!

Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
| flixbuster a răspuns:

Practic deducerea personala este o suma din salariu care nu se impoziteaza. Dupa ce se scad taxele din salariul brut, restul ar trebui impozitat. Insa statul ofera persoanelor cu salarii mici o facilitate: ii scuteste de impozit pentru o anumita suma de bani, urmand ca nevoile lor sa fie acoperite din impozitele persoanelor cu salarii mai mari. Nu aia dunat nici o suma de bani de-a lungul timpului, practic prin acea deducere personala, in fiecare luna a dat mai putine impozite la stat si ai primit mai multi bani in mana

| Cosmin86 a răspuns (pentru flixbuster):

De aceea eu ii recomand sa treaca pe programare 100%, are si salariul mult mai mare (salariile ajung pana la 3500-4000 de euro net) si nici nu e impozitabil.

| Brigaela a răspuns (pentru Cosmin86):

Din pacate de anul acesta s-a schimbat legea care oferea aceasta facilitate, asa ca salariile din IT sunt impozabile

| Cosmin86 a răspuns (pentru Brigaela):

Daca te referi la trecerea contributiilor de la angajator la angajat, majoritatea firmei au marit brutul ca sa nu fim impactati.

Bine, eu vorbesc de firme de top: Abode, Amazon, Microsoft, etc.

| Brigaela a răspuns (pentru Cosmin86):

Nu, nu ma refer la asta. Ma refer la o lege, data pe timpul guvernarii Nastase, conform careia angajatii din IT nu plateau impozit pe venit, lege care nu mai este in vigoare de anul acesta (cred ca de prin vara). Acum, angajatii din IT platesc impozit pe venit 10% ca tot restul angajatilor, fiind scutiti doar angajatii acre lucreaza in cercetare pentru veniturile salariale obtinute din granturi de cercetare

| Cosmin86 a răspuns (pentru Brigaela):

Si atunci EU de ce am in continuare scutirea de impozit?

https://www.zf.ro/......i-16933572

"Angajaţii firmelor de IT din România şi care desfăşoară activităţi în domeniu vor beneficia de scutire de impozit pe venit, potrivit ordinului nr. 1.168 din 14 decembrie 2017 privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator, publicat ieri în Monitorul Oficial." -> decembrie 2017.

Suplimentar:
https://www.fiscalitatea.ro/......rii-18294/

Si repet: acum si studentii sunt scutiti de impozit.
Nu-si permit sa impoziteze IT-ul, e singurul lucru bun care a mai ramas in tara asta. Legedea de pe timpul guvernarii nastase nu a intrat (si nu cred ca o sa intre vreodata) in vigoare.

15 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Deducerea personala reprezinta o facilitate acordata salariatului, avand in vedere ca impozitul pe salariu se calculeaza la o suma mai mica si deci este mai mic.
Din salariul brut se scad contributiile la CAS si sanatate, apoi se scade suma reprezentand deducerea personala, se calculeaza si scade impozitul pe salariu la suma ramasa si la rezultat se aduna deducerea personala.
Asa fiind deducerea personala nu se scade din salariul net si nu se aduna in timp.

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Inseamna ca ma insel si sa nu fi anulat scutirea. Scutirea a intrat in vigoare pe timpul guvernarii Nastase, anularea ei trebuia sa intre in vigoare din vara asta, dar banuiesc ca au renuntat in ultimul moment la ea, tocmai fiindca era un lucru foarte bun

| Cosmin86 a răspuns (pentru Brigaela):

Au extins-o si la studenti, acum si ei sunt scutiti de impozit.
IT-ul aduce profit foarte mare si nu risca nimeni sa plece multinationalele de la noi din tara.

Spre exemplu acum Amazonul a deschis in Bucuresti un centru si recruteaza 1200 de ingineri. Pe langa salariu, o actiune la amazon e aproape 2000 de dolari si programatorii primesc calup de actiuni.

La Adobe o actiune e mai putin, 260 de dolari, dar anual se primesc calupuri de actiuni si se strang destui bani.

E o situatie win-win: programatorii au cele mai mari salarii din tara (dupa 5-6 ani la o firma gen Adobe castigi mai mult ca un director de banca cu 20 de ani de experienta) + firmele platesc contributii destul de mari statului. Asa ca toata lumea e multumita.

| Brigaela a răspuns (pentru Cosmin86):

Stiu, am fost foarte indignata cand au incercat sa scoata aceasta facilitate, desi nu am nici un programator in familie. Eu cred ca a fost o masura care a adus crestere economica si ne-a mentinut printre tarile cu cei mai multi specialisti in domeniu.

| sierra1 a răspuns:

Deducerea personala este o facilitate oferita de statul roman acelor angajati care castiga un salariu brut de sub 3.600 de lei. Aceste deduceri tin cont de numarul de persoane aflate in intretinerea acestor salariati, asa ca suma variaza.

De la 1 ianuarie 2018 beneficiaza de deduceri personale si cei care au venituri de pana in 3.600 de lei, iar aceste modificari au venit si ca urmare a trecerii contributiilor sociale in seama salariatilor, pentru ca veniturile nete ale acestora sa nu sufere modificari.

https://legislatiamuncii.manager.ro/......-2016.html

| Cosmin86 a răspuns:

Nu, chiar s-a extins, acum si studentii care nu au terminat facultatea sunt scutiti de impozit.

Tocmai am semnat cu alta firma recent si tot sunt scutit de impozit, la un salariu de peste 3000 de euro net.

| flixbuster a răspuns (pentru Cosmin86):

Salut, sunt foarte curios pe ce pozitie si pe ce stiva tehnologica lucrezi pentru peste 3000 euro net?

| Cosmin86 a răspuns (pentru flixbuster):

Am raspuns mai sus, nu stiu de ce s-a pus ca si comentariu general, site-ul asta are un bug.

| flixbuster a răspuns (pentru Cosmin86):

Iti multumesc mult. Bafta la noul job!

| Cosmin86 a răspuns:

Senior software developer la Adobe, la proiectul I/O, au job description-ul pe net.

Daca te intereseaza unde mai poti obtine salarii de genul: la UiPath, Viavi, Luxoft (anumite proiecte), Mixed reality, Amazon.

In momentul de fata UiPath platesc clar cel mai bine (pe langa salarii mari ofera si 4 salarii in plus pe an + actiuni + altele), dar te muncesc ca pe hamal.