anonim_4396
| Anonim întreabă:

Buna TPU! As avea o nelamurire... daca sa zicem ca as deschide un cont curent in dolari americani, si as avea acolo o anumita suma in usd, iar dolarul scade ( multi prezic ca din pacate s-ar putea intampla sa scada dar oricum intreb in eventualitate doar de curiozitate ) eu as pierde banii? Adica din ce m-am documentat bcr ofera un tip de card visa ( lei/euro/usd) care ar oferi " protectie valutara ". Intrebarea mea ar fi ce e mai exact aceea protectie valutara. Adica daca dolarul ar scadea banca respectiva mi-ar putea despagubii fonfurile pe care le aveam? Si mai cunoasteti alte oferte de genul asta de la alte banci in afara de bcr?

Răspuns Câştigător
| LittlePoppy a răspuns:

Nu pierzi dolarii. Vei primi aceeasi suma. Doar ca daca valuta scade, nu va mai avea aceeasi valoare in lei. Aici este pierderea. Iar Banca nu are nici o vina ca sa te despagubeasca.

10 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Da, vei pierde bani. Nu iti plateste astfel de pierderi nicio banca.

| AtomiX a răspuns:

Nu inteleg la ce te referi..de ce sa te despagubeasca?
1. Nu face prostia sa iti faci un cont in orice valuta straina (pentru depuneri/ retrageri trebuie sa te duci doar la ghiseu si iti ia comision) doar daca ai absoluta nevoie.
2. Daca ai sa zicem 100$ in cont..ieri valorau 420 lei si acum valoreaza 400 lei..care este problema bancii? Ei iti dau exact suma pe care o ai, adica 100$ (sau ma rog, mai putin ca iti ia si o mica taxa)...deci hai sa zicem 98$ si aia sunt banii tai, acum ca dolarul s-a dezapreciat, asta nu e vina bancii, valutele se apreciaza si dezapreciaza in fiecare zi, clientul adica tu ai vrut sa ai banii in usd deci tu suporti consecintele.
Nu stiu daca am explicat chiar corect, dar sper ca ai inteles ideea

| Razvan1000 a răspuns (pentru AtomiX):

O sa am eu nevoie de un cont invaluta straina ( mai degraba pe euro fac ) deoarece o sa vreau sa tranzactionez criptomonede pe binance ( e un exchange online ). Si binance ca sa retragi pe un card visa ( din nefericire pentru mine mastercard nu e acceptat de binance doar visa...) iti ia 1% comision pe langa ce mai ia ei. Asa cu un cont in euro ii retrag cu doar 0.8€ comision si apoi ii transfer in lei la curs bnr. ( am gasit eu o oferta extrem de avantajoasa la raiffaisen bank si anume banca asta te lasa sa schimbi euro in lei sau invers la curs bnr intre orele 10:00-11:00. Dar oricum e prea complicat si sigur mai iau ceva comisioane. Ramane se ma mai imformez si daca pot fac un card visa si retrag cu 1% direct in lei din binance

| Razvan1000 a răspuns (pentru Razvan1000):

Binance ia ceva comisioane ( sunt 4 operatiini care le fac depunere, schimb in usdt, schimb in euro si apoi retragere. Si pe langa asta mai ia ceva comision si pentru conversia din euro in cardul de lei deci cateva zeci de euro comision ) Numai ca binance cere neaparat ca acel card pe care voi da windraw sa fie visa. Si as vrea sa fac un card de debit in lei doar pentru binance sa il am. Daca ai putea sa imi dai un sfat la ce banca sa deschid un astfel de card visa in lei? ( ceva cu comisioane mici. Pana acum am unul la bt visa electron dar nu stiu daca e aceeasi lucru visa electron cu visa )

| AtomiX a răspuns (pentru Razvan1000):

Binance accepta deposit de pe Visa si Mastercard, deci nu ar trebui sa ceara neaparat Visa de retragere..anyway, eu unul folosesc Revolut (este card VISA) pentru brokeri si exchange'uri si ma ajuta mult ca pot schimba valuta contului instant. Nu te pacalii singur la conversia valutara la alte banci, incearca doar intr-o zi sa compari un schimb valutar din orasul tau cu un curs de la ce banca vrei tu si o sa vezi diferenta.

| Razvan1000 a răspuns (pentru AtomiX):

O sa vreau eu sa cumpar aparatura de minare helium ( nu intru in detalii) si va trebui sa dau impozit 20%/an la anaf. Acuma sincer m-am gandit si eu la Revolut doar ca la unii revolut da mastercard la unii visa, si revolut nu te lasa sa scoti mai mult de 800 lei/ luna de la atm. Cum spuneam raiffaisen bank ofera ceva pachete de cont care promit ca iti dau curs 100% bnr ( doar ca nu ma incanta ideea cu raiffaisen bank. Persoanl consider rfz-ul o banca netransparenta cu clientii si nu ofera toate comisioanele. Ei promit ca iti da cont in euro cu 0lei/luna ( daca incasezj peste 2000 lei daca nu 15 lei. Si cont in lei tot cu 0lei/luna daca incasezi 1000lei in el daca nu 10 lei ). Si cum spuneam au curs bnr doar intre 10:00-11:00 in rest te ard la buzunar si comisioane tot iau. Daca eu am nevoie sa fsc schimbul urgent la alta ora? Ce fsc raman fara bani pana a doua zi dimineata? Asa ca mai bine dau ica 1% la binance si retrag pe un card visa. ( din minare de helium poti castiga si peste 500€/luna. Din care imi ia binance intre 50-100€ ) decat sa ma complic cu cursurile banci mai bine retrag pe card visa in lei si mai dau 10€ in plus la binance

| johnnny123 a răspuns:

Sa te despagubeasca pentru ce? Chiar daca se devalorizeaza, dolarii tai sunt in continuare acolo, nu i-ai pierdut.

Daca-ti cumperi actiuni la o companie si valoarea actiunilor scade, crezi ca te despagubeste cineva?

| Razvan1000 a răspuns (pentru johnnny123):

Ok pai si atunci ce e aceea " protectie valutara " pe care o vad pa bcr?

| Razvan1000 a răspuns (pentru Razvan1000):

Las aici un link ca sa vezi despre ce card spun eu ca se pretinde ca ar avea asa ceva: https://www.bcr.ro/......isa-clasic

| johnnny123 a răspuns (pentru Razvan1000):

Cu siguranta nu inseamna ce crezi tu ca inseamna. Ai vazut undeva in descrierea aia sa explice concret ce inseamna aceasta "protectie impotriva riscului valutar"?

Nici o banca din lumea asta nu ofera ceea ce vrei tu, pentru ca nu ar fi in beneficiul lor. Haide sa-ti explic de ce este absurd:

Sa zicem ca depui 1000 de dolari in cont intr-o zi in care cursul valutar este 1 usd = 4 lei. Asta inseamna ca la momentul ala, dolarii tai valoreaza 4000 de lei.

Sa presupunem ca peste un an dolarul se prabuseste si ajunge sa valoreze 3 lei. Asta inseamna ca cei 1000 de dolari ai tai mai valoreaza acum doar 3000 de lei.

Daca inteleg corect, tu ai vrea ca in momentul ala sa poti schimba dolarii la cursul de 4 lei cat era cand i-ai depus in loc sa-i schimbi la cursul de 3 lei cat este la momentul respectiv, iar banca sa suporte diferenta de 1000 de lei din buzunarul propriu.

De ce ar accepta banca sa faca acest schimb in pierdere?