|

Buna tuturor! Bunica mea are pe un card BT doua conturi, unul in RON si celalalt in EURO.Aceasta ar dori sa transfere contul de EURO in RON.Ea nu prea poate sa se deplaseze datorita durerii de picioare si m-a rugat pe mine sa merg.As putea rezolva eu sau trebuie sa o iau si pe ea cu mine? Problema e cu deplasarea ei ca merge foarte greu.

7 Raportează Evaluează
7 răspunsuri:
| a răspuns:

Ceea mai buna solutie:
O duci pe bunica ta o singura data la banca, sa semneze acordul ei pentru a te lua co-beneficiar ale conturilor.
Astfel vei putea tu sa faci orice operatie dorita.

Eu nu as schimba valuta-lei la banca, fiindca se face la un curs foarte nefavorabil.
Cand ai nevoie de lei, mergi la o casa de schimb, unde mu exista comisioane si schimbarea se face la curs mult mai avantajos.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Poti sa iei buletinul ei sa le explici problema dar in mod normal nu prea merge decat cu procura cred pentru ca tine de confidentionalitate.
Poate sa sune si ea la banca (gasesti numarul de BT la ei pe site pentru suport) si sa le explici problema.
Dar nu inteleg de ce nu isi face online banking bt24 ( costa 1 leu pe luna) si toate operatiunile astea (inclusiv conversia din euro in ron pe care o fac si eu luna de luna) o poate face online acasa de pe orice calculator / telefon / tableta etc. Sau poti face tu in locul ei. Pentru confirmare o sa trimita mereu un sms la numarul ei de telefon si aia e tot.
Activeaza'ti online banking'ul si vei evita problemele astea.
Succes!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Nu ai pus intrebarea bine. Indiferent de suma, intrebarea e DE CE ai face o asemenea timpenie in momentul asta! Ia frumos si sfatuieste-o sa lase EUR in pace, ba chiar sa mai converteasca din LEI in EUR cit de multi se poate. Arata-i frumos cum stam cu inflatia si care a fost evolutia cursului EUR/LEU in ultimii doi ani. Uite, un pic de ajutor: 4.5 RON/EUR la inceputul lui 2017, 4.7 la inceputul lui 2019. Deci daca schimba acei 5000 EUR in RON, ar fi pierdut 1000 RON datorita evolutiei cursului. Daca i-ar fi schimbat sa zicem in lei si facea depozit de economii cu 2% dobinda, ar fi primit cam 500 RON dobinda. Bineinteles ca in functie de suma, se poate modifica destul de mult.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

1. cea mai simpla: dă telefon la bancă e posibil să rezolve binemercic problema așa
2. îți face împuternicire, asta înseamna din păcate, notar și cheltuiala

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Nu stapanesti prea bine notiunile bancare elementare si aceasta iti va crea probleme cand vei comunica cu functionarii bancii.

Bunica ta are:
- un cont de RON;
- un cont de EUR;
- un card (probabil de debit) atasat contului in RON (?).

Asadar, nu contul este atasat la card ci cardul este atasat la cont si are o SINGURA moneda.

Transfer se poate face intre conturi in ACEEASI moneda: RON la RON si EUR la EUR. Altfel, trebuie efectuat SCHIMB VALUTAR din contul sursa si suma rezultata se depune in contul destinatie. Exemplu: contul sursa EUR are sold 100 EUR, se face schimb valutar din care rezulta 475 RON care se depun in contul destinatie RON care are sold de 100 RON si care acum va avea sold de 100 RON + 475 RON = 575 RON.

Variante:

1. ca sa rezolvi tu la ghiseu, legal trebuie sa fii imputernicita pe conturi;

2. autentificare cu cardul la "robotel" in incinta bancii si operezi apoi acolo (daca operatiunile sunt disponibile astfel) - e cam ne-legala treaba, doar titularul cardului are dreptul sa il foloseasca (da, stiu, in Romania se da cardul sa-ti scoata altul pensia, se plateste cu cardul altuia la super-market - dar este ne-legal);

3. Internet Banking si intri si faci treaba in liniste din browser-ul Internet de acasa.

1. si 3. necesita deplasarea bunicii la banca (o singura data).

Varianta 3. este cea mai eleganta. Costul este 1 RON/luna.

P.S. Este o idee foarte proasta in acest moment sa schimbi EUR in RON - este posibil sa creasca cursul. Singurul motiv bun ar fi daca ai nevoie de banii aceea in RON chiar ACUM.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Buna. La BT are eventual 2 conturi, RON si EURO, cum am si eu. Cardul poate fi doar in RON, altceva nu poti retrage din aparat. Insa cam la fiecare banca BT este un aparat unde poti plati si facturi, acolo se poate transfera din contul EURO in cel din RON si se face conversia la cursul zilei. Tu poti lua cardul bunicii, mergi la aparat, cauti "Transfer bani intre conturi" sau ceva de genul, introduci cardul in aparat, bagi PIN-ul si de acolo vei putea face transferul. Toata operatia dureaza maxim 5 minute. Daca rogi pe cineva frumos poate te ajuta la acel aparat.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Levente99):

Asta e clar cel mai bun răspuns, scapă de procura și de orice alta bătaie de cap

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează