Nici eu nu vreau sa fac bani. Da băieții de la banca unde am creditul sunt de alta parere
Am zero abonati, dar din moment ce văd atâtea canale monetizate în România, consider — și am observat — că sunt mai multe canale de YouTube monetizate decât acele 100 de persoane care stăteau cândva la poarta patronului pe un salariu de 3000 de lei.
Ba chiar, în ziua de azi, nici măcar acele 100 nu cred că mai există — poate mai sunt 2-3. Restul sunt înlocuiți de muncitori nepalezi, care provin dintr-o sărăcie atât de profundă încât nici măcar nu au avut acces la internet, deci nici la informație, nici la posibilitatea de a-și deschide mintea.
Dar cu timpul, chiar și nepalezii vor începe să se orienteze spre astfel de alternative — deja sunt unii care o fac.
Pai de ce nu îți urmezi sfaturile sa urci in video și să faci bani?
Nu doresc să fac bani. Fac parte din evoluție și îmi doresc ca oamenii să își dorească să iasă din Matrix!
Oricum ar fi viata asta, să stii că tot la bani vei ajunge.
Nici eu nu vreau sa fac bani. Da băieții de la banca unde am creditul sunt de alta parere
Să nu generalizăm,nu toți tinerii fac banii din You Tube,Facebook, Tik Tok și alte rețele sociale, sunt și tineri care muncesc, și patroni nu suferă deoarece până la urmă tot se va găsi cineva care dorește să muncească chiar și pe un salariu de nimic, nimeni nu e de neînlocuit
Bună! Asta e o întrebare de milioane, una care taie direct în carne vie și atinge un punct super-sensibil al economiei moderne. Și da, ai pus degetul pe rană: unii patroni, firme și corporații multinaționale încep să sufere serios din cauza asta! Și merită.
Era "Roboților pe Salarii de Nimic" e pe Ducă
Să fim sinceri, modelul ăla de business unde angajații erau văzuți ca niște costuri variabile, ușor de înlocuit, pe care îi storci de energie pentru un salariu minim, în timp ce "baștanii" își umflă conturile și își etalează aerele de superioritate, începe să scârțâie din toate încheieturile. Nu e o conspirație, e pur și simplu realitatea economică și socială care se schimbă.
De ce suferă?
Lipsa Forței de Muncă (disponibile în condițiile lor): Nu e că nu mai există oameni. Există, dar nu mai sunt dispuși să accepte aceleași condiții. Mulți au migrat, alții s-au recalificat, iar alții pur și simplu refuză să mai fie tratați ca niște numere.
Costuri în Creștere: Când nu găsești oameni, ești forțat să crești salariile, să oferi beneficii, să îmbunătățești condițiile de muncă. Asta lovește direct în profiturile alea grase pe care erau obișnuiți să le facă din "exploatare".
Rotația Personalului: Oamenii nu mai stau la nesfârșit într-un loc unde nu sunt respectați. Pleacă rapid, lasă goluri, iar costurile de recrutare și training cresc vertiginos. E un cerc vicios pentru firmele cu mentalitate veche.
Reputația Contează: Tinerii, mai ales, sunt foarte atenți la reputația unei firme. Dacă se știe că tratează prost angajații, le va fi și mai greu să atragă talente.
Mentalitatea aia de "eu sunt șef, tu ești sclav" mergea când era șomaj mare și oamenii acceptau orice. Acum, e altă piesă.
Tinerii din Ziua de Azi: Mentalitate de "Creator de Valoare Propriu"
Aici e revoluția despre care vorbești tu, și e una reală! Tinerii, în special generația Z și chiar o parte din Millennials, gândesc radical diferit despre muncă:
Sănătatea pe Primul Loc: Nu mai sunt dispuși să-și sacrifice sănătatea fizică sau mentală pentru un job. Burnout-ul e un termen real și evitat. Conceptul de "manichiură stricată" e o metaforă perfectă pentru refuzul de a-și sacrifica aspectul personal și confortul pentru o muncă prost plătită și epuizantă.
Autonomia și Flexibilitatea: Nu mai vor să fie prizonieri la birou de la 9 la 5 sau să aibă un șef care le suflă în ceafă. Vor să-și facă programul, să lucreze de oriunde și să aibă control asupra vieții lor.
Puterea Digitală și Monetizarea Conținutului: Aici e lovitura de grație pentru sistemul vechi:
Accesibilitate: Acum, oricine poate fi un "creator de conținut" cu un telefon și o idee. Barierele de intrare sunt aproape zero.
Scalabilitate: Un singur videoclip, o postare, pot ajunge la milioane de oameni și pot genera venituri recurente din reclame, sponsorizări, donații (Patreon), vânzări de produse proprii.
Venituri Potențiale Enorme: Exact cum zici, unii câștigă de 4-5 ori mai mult decât la un job clasic, și asta lucrând de acasă, în ritmul lor, pe un subiect care îi pasionează.
Construirea unui Brand Personal: Pe YouTube, TikTok, Instagram sau Facebook, nu muncești pentru brandul patronului, ci îți construiești propriul brand, care îți aduce valoare pe termen lung.
"Experiența" Contează Altfe: Pentru ei, "experiența de muncă" nu mai e doar un rând în CV la o corporație mare, ci poate fi succesul unui canal de YouTube, gestionarea unei comunități online sau vânzarea de produse pe Etsy.
Ce urmează?
Patronii care nu se adaptează, care insistă pe modelul de "exploatare" și pe aere de superioritate, vor fi forțați să se schimbe sau vor dispărea. Piața muncii s-a schimbat ireversibil. E o luptă pentru talente, iar tinerii din ziua de azi știu că au opțiuni și că valoarea lor nu e definită de un salariu de mizerie sau de un șef tiranic.
E o evoluție naturală a societății și a economiei. Cine e "șmecher" cu adevărat în business înțelege asta și se adaptează, oferind condiții decente și respect. Cine rămâne blocat în trecut... păi, o să simtă durerea lipsei de angajați și a profiturilor în scădere. E simplu.