| William a întrebat:

De ce companiile mici aleg sa vanda companiilor mari? De exemplu YouTube a fost cumparat de Google, Blizzard si Candy Crush au fost cumparate de Activision, Hi-Rez Studios a fost cumparat de Tencent iar lista poate continua. Nu inteleg de ce o companie mica ar accepta sa fie cumparata de o companie mare in loc sa se dezvolte singura.

9 răspunsuri:
| minrest a răspuns:

Tu personifici companiile? Cum sa aleaga sau sa accepte o companie? In cazurile de care vorbesti, au fost un om sau doi cu o idee, ideea s-a dovedit buna si au devenit proprietarii companiilor care aplicau ideea. Acum urmeaza administrare si marketing, nu ii intereseaza, asa ca vand companiile. Si le cumpara proprietarii unor companii mai mari, ca daca era mai mica nu avea banii, ca sa le integreze in afacerea lor.

| johnnny123 a răspuns:

Pentru bani.

Variantele sunt următoarele:
1) Primești 100 de milioane ca să o vinzi. Iei banii și trăiești ca un pașă tot restul vieții

2) Riști să o dezvolți în continuare pe cont propriu și este foarte posibil să nu mai rămâi cu nimic (apar alți competitori mai puternici, nu mai ai energia de a o conduce, nu mai ai inspirație, situația economică este proastă, piața se prăbușește, etc )

Tu ce ai alege?

| William explică (pentru johnnny123):

Daca o companie s-ar offeri sa o cumpere pe a mea nu as vinde pentru ca oferta aia de 100 de milioane inseamna ca am potential sa fac mai mult de atat.

| johnnny123 a răspuns (pentru William):

Nu ai de unde să știi ce ai face când ți-ar pune cineva un cec cu 8 zerouri în față.

În plus, "potențial" nu este sinonim cu "certitudine". Știi câte firme cu potențial nu au mai valorat nimic după câțiva ani?

Digg.com a refuzat in 2008 o ofertă de $200, 000,000 de la Google, iar în 2012 s-a vândut pentru $500, 000

Friendster a refuzat în 2003 o ofertă de $30, 000,000 de la același Google, iar astăzi nici nu mai există

La fel și Qwiki, care a refuzat în 2010 o ofertă de 150, 000, 000 tot de la Google, astăzi nu mai există

Și lista poate continua.

| Dismally a răspuns:

Din cauza concurentei, nu poti concura cu o firma mare care are buget nelimitat asa ca ai doua solutii, vinzi sau falimentezi.

| ALGator a răspuns:

De exemplu pentru că Microsoft a platit 5 miliarde usd ca sa cumpere o firma suedeză cu 17 oameni, Mojang, care a făcut jocul Minecraft.

| tintareco a răspuns:

Pentru bani şi pentru ierarhia locurilor pe piaţă.Să nu uităm că întutdeauna "peştele mare, înghite peştele mic'.

| Litoiu_Dany_1994 a răspuns:

Deoarece unele nu se puteau dezvolta si erau in pragul falimentului. Cofondatorul Apple Ronald Wayne nu a vazut o afacere de viitor in acea firma asa ca si a vandut actiunile cu 2300 de dolari, astazi actiunile acelea valoreaza miliarde de dolari.

| niku123456789 a răspuns:

Pentru Bani logic ca vor primi si ei minim 5% din vanzari chestii etc Da funda