| Allake a întrebat:

Deci am o situatie mai amuzanta. Am tot rascolit internetul si nu inteleg cum unele persoane reusesc sa prinda ceva rate in mai multe parti si apoi nici nu reusesc sa le plateasca.

Situatia mea e ceva de genul. Vreau sa imi iau un laptop pe care il voi folosi pentru munca (isi scoate banii in timp). In ultimele 3-4 luni am reusit sa adun vreo 2.5-3k de euro pentru el. Acum a venit momentul sa il cumpar si ma gandeam ca nu as vrea sa dau banii jos. Asa ca am decis sa merg pe optiunea de rate. Eu mi-am facut abia acu 6 luni contract de munca "sa fie acolo" pe salariul minim (tocmai cu ideea ca poate ma va "ajuta" candva), iar in rest lucrez pe PFA. Castig mai mult decat decent pe pfa, cu vreo 800-1k euro imi acopar toate cheltuielile si imi mai ramane vreo 2500-3500 ron pe plus pe luna pe care ii strang sau ii investesc in diferite chestii pentru viitor sau mai cumpar tot asa ceva sa ma rasfat (vreo 1000 lei, mai un gadget, etc). Ideea e ca nu mi accepta nimeni cererea de rate si nu inteleg de ce. Sunt dispus sa platesc 1.5k euro pentru el si pe restul de 1.5 sa le platesc in rate (gen sa achit jumatate din suma produsului).

Am incercat sa inteleg putin procesul. Cand completez cererile de finantare, apare regula aia cu 3 luni de zile minim si salariul minim la locul de munca (ma incadrez in amandoua). Am ajuns la concluzia ca mi se verifica doar contractul de munca atunci cand se face verificarea la Anaf. Si probabil vad ca e pe minimul pe economie si nu-mi accepta finantarea. Acum am alta problema, eu lucrez absolut legal, insa pfa-ul e pe norma de venit si nu in sistem real. Din cate inteleg (nu eu ma ocup cu contabilitatea totusi) cand lucrez pe norma de venit, nu declar veniturile la pfa pana nu ating 100k euro pe an. Deci tot ce se declara la anaf este acea norma de venit (care este relativ mica pentru ca difera de la judet la judet si acolo unde am pfa-ul, norma aia este printre cele mai mici din Romania).
Sunt confuz, am fost refuzat si de o banca si de un IFN.
Am incercat sa imi scot datele de la biroul de credit, poate sunt rau platnic. De ce zic asta? Mi-am luat internet de la Orange (nu telefon, nu abonament pe telefon), internet pentru PC. Internetul din prima zi aveam viteza mai mica de 1MBps (nu glumesc). Nu ma puteam uita deloc pe clipuri si nici macar sa ascult un mp3. Puteam asculta muzica fara sa se intrerupa doar seara pe spotify, nu yt. M-am certat o groaza cu ei, ei tot ziceau ca problema s-a rezolvat si nu era asa. Hotspotul de pe mobil tot de la Orange era mult mai bun. Asa ca am vrut sa rup contractul si ei nu m-au lasat pana nu platesc toata perioada de 2 ani pe care a fost facut contractul (Eu folosind netul doar 2 luni). Asa ca nu le-am platit nimic pana au inceput sa ma sune firmele de asigurari si recuperare si sa primesc amenintari prin posta ca voi fi dat in judecata. Dupa vreo 3 luni m-am saturat de toata hartuiala asta asa ca am decis sa iau un avocat care mi-a spus simplu ca e teapa ce se intampla. Daca faci un contract pe niste servicii si clientul rupe contractul inaintea expirarii este ilegal sa ii ceri bani pentru toata perioada contractului, deoarece nu ai voie sa ii ceri bani in avans pe servicii pe care inca nu le-ai prestat. Cand m-am dus cu asta la Orange, m-au iertat de toate, mi-a venit si scrisoare acasa cu datoriile pe 0 si inca o factura de 100 de lei pe care le-am zis ca nu o platesc pentru ca nu am beneficiat de servicii. Intr-un final "m-au iertat", iar eu m-am portat. Mi-au facut o groaza de oferte sa nu plec. Apelurile si scrisorile si toata hartuiala de la firmele de recuperare au incetat. Eu m-am gandit ca probabil Orange le-a spus sa nu ma mai sune ca s-a rezolvat. Insa abia acum ma gandesc. Exista vreo posibiliatte ca Orange sau acele firme de recuperari (care erau mai multe) sa ma bage in Birou de Credit ca rau platnic si sa nu ma mai fi scos?

Am incercat sa fac un calcul sa vad cam ce venituri ar aparea la anaf ca am si daca se ia si pfa ul in considerare ar veni cam 3500 de lei (1400 minimul pe economie si undeva la vreo 2100 lei norma pe venit pe pfa pe luna). Asta doar daca se ia in considerare si pfa-ul si nu doar contractul de munca. Ceea ce e fals, veniturile mele sunt mult mai mari decat alea. Am contracte pe pfa si facturi cu care pot demonstra veniturile reale.
Am vorbit cu mai multe persoane si mi-au zis ca cam asa se intampla, nu pot face imprumut, ceea ce e funny, pentru ca vad persoane cu venituri foarte mici care au rate. Intrebarea ramane asta, ce as putea face? In cazul cel mai rau o sa dau banii jos si asta e. Insa m-ar fi avantajat mai mult in rate. Mai ales ca unele oferte de rate sunt chiar ok. Atat timp cat nu intarzii si imi platesc la timp, nu am penalitati sau dobanzi mari. Cum demonstrez la banca sau la IFN-uri veniturile mele reale? Sau cum le spun ca am venituri din mai multe surse si sa nu se limiteze la contractul de munca.
Cat despre imprumuturi direct pe pfa, la cumparat din magazine nu prea pot face sau nu stiu eu cum.

5 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Declarand la ANAF veniturile reale, asa poti dovedii si la IFN ce venituri ai.
In orice caz, este chestia de timp pana se ajunge la conturile tale bancare si veniturile reale, sa-ti fie verificate de ANAF, ca nu mai tine smecheria cu furatul si inselatul.
In ce priveste lista cu raii datorinici, probabil ca figurezi acolo si nu-ti da nimeni imprumut bancar, pana datoria de acolo nu dispare defintiv.

Vezi tu, iti dai singur peste picioare cu sapa, ca nu vrei sa declari veniturile reale, ca sa nu platesti impozit la bani, dar vrei sa obtii credite de bani multi, pe care nu-i poti obtine daca nu ai venituri mari.
Ma rog, sa vezi cum va fi cand vrei sa-ti iei o masina, sau casa si nu-ti da nimeni imprumut.

| Allake explică (pentru Violleta2022):

Nu e vorba de furat. Asa lucrez eu cu pfa-ul pe norma de venit, nu in sistem real. Am spus si in postare, nu lucrez ilegal. Toate veniturile sunt contabilizate, etc. Am avut control si cont blocat chiar de la inceput. De cand mi l-am deschis am avut probleme, insa de fiecare data am scapat pentru ca am fost corect. Chiar daca primesc si 50 de lei, daca le primesc pentru servicile prestate, ii contabilizez. Am cont bancar separat de pfa, tot ce intra acolo intra si in contabilitate. Ideea e ca pe anumite coduri caen poti avea 2 tipuri de pfa, pe norma de venit si reala. Pe norma de venit, anaful are un venit standard pe an pentru care platesti impozit si atat, nu conteaza daca depasesti acea suma (atata timp cat nu e 100k pe an) sau esti sub acea suma. In sistemul real platesti impozite pe venitul tau real. Nu fur si nu insel pe nimeni. Tocmai de asta mi-am deschis pfa-ul. La inceput lucram la negru si apoi m-am dus la ONRC sa imi fac pfa-ul tocmai ca sa fiu in legalitate sa nu ma ia nimeni la ochi. Nu m-au lasat sa imi deschid pfa-ul ca nu am terminat studiile superioare. Cand i-am zis ca eu deja lucrez in domeniu la negru si eu am vrut doar sa lucrez legal mi-au zis repede ca se poate si cu diploma de bac. Si mi l-am deschis. Faza e ca nu ca nu vreau sa declar veniturile reale la anaf, ci asa e structurat legal pfa-ul meu.
Cat despre lsita de rau platnici, Orange a spus ca nu mai am nimic de platit in momentul cand am inceput sa le fac reclamatie. Acum banuiesc ca Orange sau una din firmele alea de recuperare m-au bagat in BC. Daca va trebui sa stau dupa acele firme, atunci nicio sansa, ca nu mai stiu ce firme au fost, dar totusi e urat ce s-a intamplat. Mi se zice ca sunt okay, recuperatorii nu ma mai suna si sa aflu ca sunt bagat in BC pentru asta. O sa incerc sa fac rost de datele mele de acolo, chiar sunt curios. Momentan vad ca e picat site-ul lor ​laughing)

Daca ai dreptate, atunci e rau sad
Multumesc foarte mult ca ti-ai luat din timp sa imi raspunzi.

| gigite a răspuns:

Eu ti-as propune sa-l iei cu banii jos, si sa faci rate de depozit si cu dobandica, si castigi si costurile imprumutului. bafta.

| Allake explică (pentru gigite):

Nu zici rau!

Răspuns utilizator avertizat