| Tataru_Ionut_2001 a întrebat:

E bine ca euro sa fie cât mai mare sau mai mic? De ce în ultimii ani euro a crescut constant?

Răspuns Câştigător
| laSoledad a răspuns:

Cum a zis si @suntserios, leul creste si scade (se apreciaza/devalorizeaza) in functie de euro. Cursul euro-lei e si el tot un pret. Iar intr-o economie libera, preturile cresc si scad in functie de cerere si oferta. Si sunt mai multe variante:

Pe partea de cerere de euro:
- cand romanii vor sa cumpere bunuri si servicii din strainatate (importuri), le trebuie euro. Deci trebuie sa dea leii lor pe euro. Atunci, cererea de euro creste. Deci inseamna ca euro devine o moneda mai valoroasa in comparatie cu leul. Automat, leul se devalorizeaza cu cateva procente. Atunci, cursul euro-leu creste sau putem spune ca pretul unui euro e mai mare sau ca 1 euro a devenit mai scump in lei.

- cand scade cererea romanilor de bunuri si servicii straine, scade si cererea de euro pe piata, inseamna ca leul se apreciaza in functie de euro, deci cursul euro-leu scade putin sau putem spune ca pretul unui euro este mai mic, euro devine mai ieftin

Pe partea de oferta de euro:
- cand cresc exporturile din Romania spre strainatate, asta inseamna ca exportatorii sunt platiti in euro pentru marfa lor. Exportatorii vor schimba acei euro in lei. Ceea ce inseamna ca va fi o oferta de euro pe piata (pentru a fi schimbata in lei). Cand oferta de euro creste, asta inseamna ca sunt mai multi bani pe piata decat cererea, deci euro devine mai putin valoros. Automat, leul se apreciaza in functie de euro. Creste valoarea leului nostru, cu cat exportam mai mult ca tara sau cu cat mai multi straini vin in tara la noi si isi schimba euroii lor in lei.

- cand scade oferta de euro pe piata inseamna ca au scazut exporturile romaniei si ca tot mai putini straini vin in tara la noi sa schimbe euroii lor pe lei. Si cand oferta de euro scade, inseamna ca sunt mai putini euro pe piata, iar nevoia de ei este mai mare. Deci inseamna ca euro devine mai valoros ca leul. Automat, leul se depreciaza in functie de euro (leul nostru scade)

La modul cel mai simplu de explicat, cursul valutar se formeaza la intalnirea cererii de moneda straina cu oferta de moneda straina. Aici intervine si banca centrala a Romaniei care observa majoritatea tranzactiilor lei-euro si euro-lei si cantitatea lor. Iar pentru ca leul sa nu sufere fluctuatii prea mari in functie de euro, BNR intervine pe piata si face diverse tranzactii cu aceste monede, pentru a mai echilibra cursul.

Pentru noi, majoritatea romanilor, este bine ca leul sa se aprecieze. Adica pretul unui euro exprimat in lei sa fie cat mai mic posibil. Asta se intampla prin caile explicate mai sus. De ce in ultimii ani euro a tot crescut? Pentru ca suntem in stransa legatura comerciala cu Uniunea Europeana. Zilnic se fac sute de mii, milioane de tranzactii intre Romania si celelalte tari ale Uniunii Europene, unde se afla euro. Romanii fac activitati comerciale cu europenii - cumpara, vand. Si cum ti-am explicat mai sus, cand creste cererea de euro sau scade oferta de euro in Romania, leul nostru se depreciaza in functie de euro.

(Sunt si alte categorii de oameni (gen exportatorii) carora le-ar conveni ca leul sa se deprecieze cat mai mult, pentru ca atunci cand ei sunt platiti in euro si vor schimba acei euro pe lei, ei vor incasa astfel mai multi lei de la o perioada la alta.

Iar importatorii vor ca leul sa se tot aprecieze, pentru ca atunci cand ei sunt nevoiti sa plateasca pretul bunurilor si serviciilor importate in euro, sa dea mai putini lei din buzunar pe acei euro).

Uite aici mai multe detalii https://intreb.bancatransilvania.ro/ce-este-cursul-valutar/

11 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Euro nu e nici mic nici mare
el nici nu creste nici nu scade

doar leul se devalorizeaza sau se apreciaza in functie de euro.

un leu cat mai puternic e cu atat mai bine pentru noi

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Cerere și ofertă. Raporul euro/leu este și el un bun financiar, care se vinde și se cumpără. Cei ce aveau euro și lei, inclusiv BNR și alții mari ca ei, au preferat să cumpere Euro și să vândă lei. Astfel euro/leu ca crescut.

| gabicoo a răspuns:

Nu a crescut €! Leuțu nostru e vai mama lui!

| PainTech a răspuns:

Leul scade sau creste.

Bine pentru noi e că leul sa fie cat mai mare (deci euro cat mai mic).

| JicaContra a răspuns:

Cat mai mic, inseamna ca leul e puternic (adica are valoare mai mare)

euro a crescut constant din cauza inflatiei din rrrrominica, si euro are inflatie dar mult mai mica, ca leul

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru JicaContra):

Daca economia noastra ar produce serios si nu s-ar baza pe bisnita cu produse de import si ceva exporturi, atunci da, leul puternic ar fi o treaba. Pe de alta parte, cand majoritatea cheltuielilor de la buget se duc in salarii si pensii ale unora care nu isi fac treaba de nici o culoare... la ce sa ne asteptam?

| JicaContra a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Daca nu ar fi coruptie atunci economia s-ar ridica serios
asa, mai bine penalii sa castige decat sa creasca economia

deh, asta inseamna tara saraca

| anonim_4396 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Adevarat. Sau scaderea importurilor de mizerii chinezesti si exportat ce poate Romania sa exporta, dar cum ai zis tu, este nevoie de angajati eficienti.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru anonim_4396):

La privat ca la privat, buba cea mai mare e la stat. Cit ai de asteptat pentru autorizatii si alte porcarii cand nu "ungi" pe nimeni si vrei sa fii corect... iti bagi picioarele si pleci intr-o tara cu mai multa apa calda si pasta de dinti.

| Michaeel a răspuns:

Economia a scăzut, s-a mărit și euro.E bine sa fie mai mic, nu mai mare.

| Jokers666 a răspuns:

Amu si depinde daca creste euro au mak mult benificiu cei care lucreaza in Germania si alte tari