| laSoledad a întrebat:

E o problema in prezent care ii vizeaza pe tineri si care e foarte putin sesizata ca fiind o problema, din pacate: voluntariatul tinerilor in proiecte care genereaza profit. Festivalurile. Festivalurile de tot felul sunt organizate de asociatii inregistrate legal, care genereaza profit din vanzarea biletelor, merchandising, sponsorizari etc. Insa, pentru a mai taia din costuri, se recruteaza voluntari. Cum sa fie acestia? Cat mai tineri si cat mai spalati pe creier in legatura cu obtinerea unei experiente la CV prin voluntariat. Si-n acest fel, asociatiile organizatoare nu mai sunt nevoite sa suporte costurile cu salariile, contributiile la stat si altele de genul. Iar la polul opus, organizatiile non-profit (care sunt primele unde voluntarii ar trebui sa existe in mod normal) duc lipsa tot mai mult de oameni care sa ajute in mod voluntar. Vedem tineri atat de inflacarati de festivalurile in voga, incat ar munci pe moca, in timp ce organizatorii isi cresc veniturile de la an la an, prin diminuarea costurilor datorita voluntariatului. Cum vi se pare aceasta practica? Cat de etica / corecta vi se pare fata de organizatiile non-profit?

Răspuns Câştigător
| johnnny123 a răspuns:

Este o problemă, dar mi se pare că nu evaluezi corect originea ei. Originea problemei este în cultura civică/educația tinerilor.

Tinerii care fac voluntariat la festivaluri nu o fac din vreun sentiment caritabil, nu o fac pentru o lume mai buna, nu o fac pentru altceva decât pentru ei înșiși. Ei vad acest "voluntariat" ca pe o metodă de a evita plata unui bilet care costă câteva sute de lei. Atât și nimic mai mult.

Iar dacă există disponibilitate, nu văd de ce organizatorii de festivaluri nu ar profita de asta (ca sa fie clar, nu am nici o tangență cu organizarea de festivaluri)

Pentru voluntariat într-un ONG, ai nevoie de o perspectivă complet diferită asupra lucrurilor. Acolo chiar este vorba despre a-ți rupe din timpul tău și de a depune un efort în beneficiul unei cauze mai mari, fără vreun beneficiu imediat pentru tine.

Problema este că tinerii în general operează pe principiul "instant gratification", nu pe principiul "delayed gratification". Sunt mult mai ușor de convins să acționeze pentru un festival "acum" decât pentru o lume mai bună "peste 10 ani"

Soluția ar fi ca tinerii să fie ajutați să-și schimbe această perspectivă și să migreze către voluntariat în ONG-uri pentru că înțeleg valoarea acestuia, nu să sancționăm organizatorii de festivaluri atâta timp cât nu fac nimic ilegal.

| laSoledad explică (pentru johnnny123):

Da, asa este. Apreciaza beneficiul de moment.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru johnnny123):

Este evident ca nu ai vreo tangenta legata de organizarea de festivaluri. Hai sa iti dau un exemplu - la Iasi, se organizeaza bi-anual un festival de metal. E sponsorizat puternic si sunt si voluntari, iar costul intrarii e simbolic. Cam in fiecare editie, profitul a fost donat unui voluntar cu probleme de sanatate sau unei cauze nobile. La festival, daca esti voluntar, nu stai si freci menta in fata scenei, ai o gramada de chestii de facut. Te duci voluntar fiindca vrei sa te implici si sa ajuti, eventual pentru ceva in plus pe CV, dar nu ca vezi dom'le intri fara bilet si dupa aia freci menta.

| laSoledad explică (pentru GabiDumitrescu):

Haideti sa va zic si eu. Dupa cum stie multa lume, la Sibiu e plin de festivaluri internationale pe timpul verii. Teatru, film, muzica, etc. Festivaluri cu intrare. Cu bilete, de exemplu la FITS, intre 40-50 lei de persoana, pana la 150-350 lei de persoana la un festival de rock. La Cluj, la fel. Faza e ca la Sibiu, mai ales la Festivalul International de Teatru, chiar te hamalesc ca voluntar. O saptamana intrega te trambaleaza in toate colturile Sibiului ca voluntar sa asisti la activitate indoor, outdoor, sa asisti artisti, sa cari, sa-i iei dintr-o parte a orasului sa-i duci intr-alta, sa le tii evidenta la program ca secretarele, sa cari, sa muti, sa aranjezi, sa promovezi, sa traduci piese (da, ai citit bine, sa traduci efectiv piese in diferite limbi - activitate de traducator), sa fotografiezi, sa filmezi, sa scrii recenzii la piesele de teatru, sa etc etc. Si faza e ca FITS a ajuns la un numar record de voluntari, in jur de 500 pe an. Tineri romani si asiatici, deopotriva.
In prima faza, da, e frenezia sa fii un tanar voluntar la un festival de mare anvergura, straini, spectacole moca, artisti, presa, mancare, distractie, etc. Insa eu am fost in festival ca voluntar 2 ani la rand, pe diferite departamente, nu doar la mutat si alergat prin oras. Insa, la sfarsitul zilei, munca cea mai grea o fac voluntarii. Si asta bate la ochi de la o posta, doar sunt in jur de 500 de voluntari, come on. Munca aia, daca era platitia chiar si cu salariul minim, ar fi insemnat multe bilete incasate si pierdute pe salarii. Insa, nu, se apeleaza la voluntariat. La fel si la alte festivaluri de muzica de anvergura din tara. Si tocmai, ca nu freci menta, te hamaleste pana cazi jos, daca nu faci ce zice, se uita urat la tine si se comporta urat de parca ai fi angajat cu contract de munca, iar cei care vor sa participe la vreun show, abia ca mai apuca. Da, mai prinde frenezia asta cu voluntariatul la festivaluri la adolescenti, insa cu timpul, te prinzi de schema. Ei, ca potentiali clienti la festival, daca muncesc pe moca ca voluntar, pierd 1200 lei salariul minim (cat ar valora munca lor pe durata festivalului) numai ca sa nu plateasca pretul unui bilet de vreo 300 lei... E o diferenta totusi. Te vinzi pe moca numai ca sa nu platesti 300 lei pe zi. Si nu zic ca e rau neaparat la un festival de o zi, doua. Dar sa te frece o saptamana...

| laSoledad explică (pentru GabiDumitrescu):

Nu mai zic ca daca vrei sa fii voluntar la FITS treci prin 2 mari examinari de culta generala si cunostinte despre festival, iar pe langa asta mai treci si printr-o sesiune de training de vreo 2 luni, de parca te-ar face stewardesa. La sfarsit, au niste pretentii de la tine de parca ei te-ar plati.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru laSoledad):

Mdah, voluntariatul la evenimente de unde iese profit sanatos nici eu nu il vad cu ochi buni. Eu unul prefer pe cineva cu voluntariat la Crucea Rosie sau SMURD, daca e de chestii cu puncte in plus in caz de angajare.

| laSoledad explică (pentru GabiDumitrescu):

Pai vezi? Asta ziceam si eu.

| johnnny123 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Așa este, nu am nici o tangeță cu organizarea de festivaluri.

Evident că se pot găsi și exemple de festivaluri cu o puternică componentă caritabilă, unde voluntarii chiar cred în ceea ce fac acolo și își doresc să ajute o cauză. Nu neg asta.

Dar discuția nu se referea la genul ăsta de festivaluri.
Discuția era despre festivaluri cu bilete scumpe gen Untold sau Electric Castle, cu un line-up suficient de dezirabil încât tinerii sunt dispuși să depună efortul asociat cu voluntariatul pentru a avea acces acolo.

Nu am spus că voluntarii freacă menta. Sunt convins că au o groază de lucruri de făcut, pentru că altfel organizatorii nu ar avea nevoie de ei. Am spus doar că motivațiile voluntarilor la festivaluri de genul Electric Castle sau Untold nu au nici o legătură cu caritatea și implicarea într-o cauză.

Și nu trebuie să organizez festivaluri ca să știu chestia asta.

29 răspunsuri:
| sonya a răspuns:

Salut!

Intervin si eu ca vad ca nimeni nu a sesizat diferenta evidenta inca din formularea intrebarii.

Organizatie non-profit iti sugereaza ceva? Macar titlul? Daca e non profit, inseamna ca nu au profit. Sau nu stii cum functioneaza ONG-urile? Despre ce taxe si impozite per salariat vorbim aici?
Confunzi grav lucrurile, plecand de la faptul ca nu cunosti structura unui ONG si mai ales ce presupune a fi un ONG din punct de vedere legal, financiar, contabil.

Iti mai aprofundezi cunostintele in domeniu si apoi poti discuta despre "salariul" voluntarilor.

Da, cum s-a zis, voluntarii nu o fac decat pentru interesul lor, anume de a participa la un festival de muzica destul de cautat. Cand esti tanar de ce nu ai face-o? Nu ai bani de bilete, de ce sa nu participi voluntar? Mai niste mancare gratis pe perioada festivalului, poate si cazare daca ai noroc, tricouri, stringuri, chestii mai mici sau mai mari, depinde. Nu in beneficiul cuiva, ci doar in avantajul lor.

A fi voluntar la un festival de muzica, nu se poate compara cu a fi voluntar la o casa de copii, la smurd, la organizatii pentru persoanele cu dizabilitati sau alte structuri sociale.

Fii voluntar si vei intelege exact cu ce se mananca.

| laSoledad explică (pentru sonya):

Bai, vezi ca ai luat-o pe aratura! Se vede ca ai citit pe diagonala intrebarea. Comparatia se facea intre: voluntariatul pe de-o parte intr-o firma organizatoare de festival care angajeaza oameni in puncte cheie sau care face contracte de prestari servicii (de exemplu, tehnica) si care este platitoare de salarii, contributii si taxe, dar care recruteaza si voluntari, pentru a taia din costuri, firma este generatoare de profituri, iar pe de cealalta parte - voluntariatul direct intr-o organizatie non-profit, unde voluntariatul ar trebui sa se faca in mod normal.
Intervii degeaba si nu vorbesti nimic nou. Pe langa asta, mai si intelegi intrebarea gresit. Vii sa ne povestesti noua despre ONG-uri, de parca noi ne-am nascut ieri. Trebuia sa vii sa ne spui tu noua ca ele nu fac profit. Cel mai mare truism, adevar general-valabil banal pe care l-am auzit vreodata.
Tu ai inteles macar intrebarea? Se referea la diferenta intre voluntariatul facut in asociatie generatoare de profit versus o asociatie non-profit si cum prima are avantaj competitiv mai putin etic fata de a doua. Ideea facea referire din perspectiva eticii intre diferite tipuri de asociatii - generatoare sau non-generatoare de profit, si cum se foloseste prima de diverse metode pentru a taia din costuri. Problematica intrebarii se referea la aceste metode, una dintre ele fiind voluntariatul, si nu se referea la alegerile tinerilor in special. Aici vorbim de practicile firmelor, vorbim de aspectul economic, nu de tineri direct.

"Fii voluntar si vei intelege exact cu ce se mananca." - Iar vorbesti numai sa te afli-n treaba, fara sa cunosti omul caruia ii adresezi mesajul. Te-a mancat hipotalamusul sa mai scrii si sfatul asta, de, numai ca sa-ti inchei tu bine "lectia". Ma cunosti tu pe mine astfel incat sa-mi dai sfaturi?!
Iti aduc la cunostinta ca eu chiar fac voluntariat. Pentru cauze umanitare. In organizatii non-profit care se preteaza. Imi rup din timpul meu tot timpul anului. Nu ca tinerii "voluntari" pe la festivaluri. Aia-i doar exploatare. Experienta si impactul in astfel de proiecte e de n ori mai semnificativ decat in spectacole. Radem, danțuim, ne hizlim, dar nu ajutam pe nimeni in mod special. Doar bagam bani in buzunarul organizatorilor prin tipul ala de voluntariat. Insa fiecare tanar face cum crede, fie alege sa vada spectacolul din fata - care i se arata la festival, fie alege sa vada spectacolul din culise, acolo unde organizatorii-si numara veniturile si taie din costuri, prin pusti ca ei. Situatia e mult mai sensibila daca e analizata mai in profunzime, e de natura economica si de competitivitate, nicidecum nu vorbeam noi de tineri in mod special. Altadata:
1. Asigura-te ca ai inteles intrebarea citita;
2. Asigura-te ca in raspunsul tau nu scrii truisme, nu initiezi oamenii in notiuni deja cunoscute de zeci de ani;
3. Asigura-te ca nu dai lectii personelor pe care nu le cunosti, altfel risti sa pici prost.
Hai, salut!

| sonya a răspuns (pentru laSoledad):

Agresivitatea de care ai dovada, faptul ca editezi cum iti place, ma fac sa ma retrag. Am inteles perfect ce ai scris, dar te las in mandria ta de persoana laudaroasa care face voluntariat. Mai mult decat atat, insisti pe subiect, ca un adevarat atotstiutor, ca ai studiat economia dar care nu face diferenta dintre asociatie si societate comerciala. Nu tin nimanui nici o lectie, ca ai luat-o personal, e treaba ta. Dar nu imi flutura mie asa zisele tale cunostinte, cand dovedesti altceva.
In rest, numai de bine!

| laSoledad explică (pentru sonya):

Nu ne mai flutura tu noua definitii despre ONG-uri. Aia inseamna sa dai dovada de a fi atotstiutor, cand nu este cazul. "Fii voluntar si vei intelege exact cu ce se mananca." - Nu uita sa nu mai fluturi sfaturi in necunostinta de cauza. Ce agresivitate, ce lauda? Nu tu cumva ai luat-o personal? Atata timp cat n-ai inteles referinta intrebarii, am tot dreptul sa clarific directia intrebarii. Noi aici vorbeam despre cum firmele care se folosesc de voluntariat ca un mod prin care sa-si maximizeze profiturile, in timp ce organizatiile non-profit, care chiar vor sa ajute si sa se implice in societate, nu au asa mare succes cu voluntariatul. Este situatia descrisa de @johnnny123 mai sus.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Acest voluntariat la festival oferă tinerilor ceea ce își doresc, câteva zile pe an. Astfel mai rămân aproape 300 de zile pe an. Dacă ONG-urile o să aibă programe atractive, dacă nu, nu festivalurile sunt de vină pentru atractivitatea slabă din ONG-uri.

| Wr3nch a răspuns:

Nu e o supriza ca tinerii vor sa fie voluntari la festivaluri, ca doar nu vin trupele sa cante la ONG-uri in fiecare zilaughing)

| laSoledad explică:

Pai, veezi!winking

| TheGentleman a răspuns:

De obicei, la marile festivaluri voluntarii sunt plătiți. De la cei care montează scena, standurile cu produse etc, până la cei care oferă asistență interpreților și turiștilor.

Dar, așa cum au explicat și ceilalți, voluntariatul pentru cei care îl practică presupune socializare, schimb de experiență, avantaje la angajare etc.

Dar în cultura românească proastă, nu există să faci ceva pro-bono. Musai plătit. cu 3000 de lei pe lună dacă se poate

| laSoledad explică (pentru TheGentleman):

Pro-bono sa o faca pentru cauze cu adevarat semnificative pentru societate, nu pentru unii care fac profit de pe urma lor. Iar legat de cei care monteaza scene, tehnica, baruri, nu se numesc voluntari. Am fost si eu acolo si am vazut ca se incheie contract de prestari servicii sau contract de munca pe perioada determinata cat e festivalul si in felul asta ajung ei sa fie platiti. Voluntarii care incheie contract de voluntariat cu festivalul nu sunt platiti.

| Thecurious a răspuns:

Etica, etica, etica, bla, bla, bla. Problema de etica sesizata de tine nu intereseaza aproape pe nimeni.
Zicala "Interesul isi poarta fesul " este una dintre cele mai intelepte proverbe romanesti.
Eu le consider -aceste activitati- ca fiind normale, atat timp cat nun incalca legea, fiind chiar si la limita ei.
Intrebarea care trebuie pusa este : "Tinerii vor? " Raspuns : "Da!".
Atunci, bine.

| laSoledad explică (pentru Thecurious):

Tocmai tu zici ca etica nu conteaza?! Care numai ieri-alaltaieri ziceai "Mi s-a mai spus ca evit mediul privat, caci in perioade critice pentru angajati, angajatorii se comporta necuviincios cu ei." laughing
Doar pentru ca tinerilor nu le pasa ca sunt exploatati, exploatarea tot e acolo.

| Thecurious a răspuns (pentru laSoledad):

Pentru mine, ea conteaza. Multi insa nu ii mai dau importanta.
Da, ei-tinerii, oh, tinerii, mandria tarii, viitorul tarii, tinerii frumosi si liberi.
Da, exploatarea este acolo.

| Netereu a răspuns:

Eu am tot zis să nu mai mergem la vot, nici la protest. Organizatorii proprostie sînt băgați în politică, prostimea e multă și nu ascultă, nu vede, crede. Nici moderatorii TPU nu sînt de ajutor. Mi-au închis contul. Altul chiar nu mai îmi creez. Se vede clar cum sugacii stau cu un pas în față. Discriminarea și suprimarea informației sînt la ordinea zilei pe tot internetul ăsta nenorocit.

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns (pentru Netereu):

Pai venind aici cu toate conspiratiile si ideile idioate, nu-i de mirare sa ai contul inchis.

| Netereu a răspuns (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

Văd că încă lipsești de la lecțiile ce le predau.

| laSoledad explică (pentru Netereu):

Ce "lectii" predai?! M-ai facut curioasa.

| Netereu a răspuns (pentru laSoledad):

Predau lecții de civilizație (dreptate, știință de sine, știința tuturor lucrurilor din viață, iubire, pace și fericire).

| laSoledad explică (pentru Netereu):

Ce anume-ti atesta afirmatiile?

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns (pentru Netereu):

Nu pierd nimic.

| Alohababy a răspuns:

Habar n am eu sunt voluntar la smurd nu m as lăsa racolat pe la festivalurilaughing

| caramanion60 a răspuns:

In capitalism exista "baietii destepti" si "baietii cu principii"! Intre astia nu poate exista semnul egal.

| laSoledad explică (pentru caramanion60):

Buna remarca! Dar se poate aplica si la alte doctrine economice.winking