Întrebare recomandată | Furnicuta000 a întrebat:

Exista vreo carte sau vreun site unde pot sa ma informez despre toata treaba asta cu bancile, cum functioneaza administrarea banilor, cum sa nu fiu fraierita, cum sa fiu sigura ca banii mei sunt in siguranta, cum sa procedez cand merg intr-o tara straina etc? Cred ca ati inteles ideea. Mersi

14 răspunsuri:
| mgtow a răspuns:

Banii sant siguri in seiful casei tale, in banca daca cade la pamant sistemul informatic cu satelitul va fi greu de recuperat doar cand se va restabili conexiunea.

Bula
| Bula a răspuns:

Ca sa nu fii fraierita de banci, trebuie intai sa stapanesti perfect aritmetica (clasele 1-5).
Pentru restul problemelor de siguranta trebuie sa te specializezi in probleme de securitate in IT.
Pana cand le stii perfect pe amandoua, esti expusa mereu sa fii inselata.
Hotii totdeauna sunt cu un pas inaintea politistilor, dar cu 10 pasi inaintea victimelor... big grin

| Furnicuta000 explică (pentru Bula):

Am auzit multe povesti cum ca au disparut banii din cont.
Sau de ex daca platesc online cu cardul cum fac sa fie safe.
Pentru raspunsuri la intrebari de genul asta nu cred ca ai nevoie de facultate sau sa te specializezi in domeniu...

suntserios
| suntserios a răspuns:

Cauti banca cu cele mai avantajoase comisioane pentru nevoile tale si aia e. Nu e nevoie de cine stie ce cunostinte sa ai un cont bancar

| Donsavas a răspuns:

Exista consultanți financiari sau avocați specializați în asa ceva. E un domeniu greu de "stapanit"

| Furnicuta000 explică (pentru Donsavas):

Ceva asa de bun simt pentru cultura mea generala as fi vrut sa stiu.

| laSoledad a răspuns:

Citesc intrebarea asta atat de simpla si de actuala in zilele noastre si ma uit cu atata stupefactie la raspunsurile date. Vorbiti despre consultanti financiari care cer sume prea mari pentru oamenii de rand, vorbiti despre tinutul banilor la saltea si despre securitate IT. Insa nimeni nu aduce aminte de sanatoasa educatie financiara. Serios?! Daca vrei sa afli cum functioneaza bancile, despre mecanismul lor financiar si despre circulatia banilor in economie, incearca sa citesti carti din domeniul finante, banci, economie. Acolo gasesti bazele care-ti ofera cunostintele necesare pentru a nu fi fraierita. Degeaba citesti niste oferte pe internet ale bancilor la depozite si credite, daca nu intelegi mecanismul in sine al investitiei, al creditului si-al valorii banilor in timp. O facultate de economie sau cititul pe cont propriu despre aceste ramuri ale economiei - finantele - te scapa de multe probleme in viata. Eu urmez o facultate de finante, banci, asigurari si burse de valori si nu regret deloc alegerea facuta. Am ocazia zi de zi sa vad cu ochii mei si partile dezavantajoase ale sistemului bancar, dar si cum sa folosesc banii in favoarea mea. Iti recomand sa te interesezi de aceste subiecte, chiar si daca urmezi o alta specializare in viata de zi cu zi. Sunt elemente cruciale in viata unui tanar. Mergi la biblioteca si cauta carti despre finante generale, sistem bancar (banking), economisire, buget personal, investitii; pe scurt, FINANTE PERSONALE. Pana ajungi la biblioteca, cauta temele astea si pe internet (carti, documente pdf, video-uri Youtube) atat in romana cat si in engleza. O sa te luminezi cum sta treaba cu astea in cateva zile. Apoi, ai sa vezi ca vei citi cu alti ochi ofertele bancilor pentru depozite si credite. Vei intelege care este interesul tau si care este, mai ales, interesul lor. Alege intotdeauna costurile cele mai mici si cat mai putine comisione spre deloc. Succes!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bancile din cele mai multe tari din europa, nu percep comisioane pentru nimic, doar pentru transfer atat, si transfer la aceeasi banca, e gratis.
Ti-as sugera daca mergi afara, sa ii tii intr-un cont din tara unde muncesti.
Ca nu platesti nici internet banking, nici card, nici transfer, nici retrageri nici plati ( contactless sau ce vrei tu)
Nu exista taxe pentru asa ceva afara.
Nici taxa pentru administrare de cont nici nimic.
pana intr-o mie de lire, spre exemplu, la lloyds, iti ia 10 lire comision, prin internet banking, adica 50 ron la 5000 ron.
Mi se pare un comision mic, mult mai mic decat daca as folosi western, sau alte banci tampite din Romania, care te tzaca, si cand platesti la magazin, si cand scoti bani, si cand bagi, si o data pe luna internet banking si cate si mai cate taxe.

| Furnicuta000 explică (pentru anonim_4396):

Dar daca vreau de ex sa plec in UK si eu am cont deschis la ING da zicem, pot sa ma folosesc de banii din contul ala si dupa ce plec?

| Bula a răspuns (pentru Furnicuta000):

Daca folosesti card cu valabilitate internationala (de exemplu Mastercard), atunci DA.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Furnicuta000):

Nu stiu daca merge sa folosesti card de la ing aici, dar stiu ca daca folosesti un card de uk in ro merge.
Iti ia comision tho, per tranzactie.
Sa zic, intre 50 de centi si o lira per tranzactie.
Nu recomand sa folosesti card de uk in ro.
Mai bine iti scoti tu 1000/ 2000 sau cat vrei, pentru vacanta, si te duci cu cash. Si scapi si de comision.

| shrink a răspuns:

La atatea intrebari mai bine consulti un consultant financiar

| Furnicuta000 explică (pentru shrink):

Dar si el tot din carti le-a aflat. Dar nu voiam sa intru in detalii, doar ceva general.

| LuluOneMillion a răspuns:

Cand mergi sa iti deschizi un cont in banca ti se da un contract pe care il poti citii, difera la fiecare banca. Iar pentru a iti vedea mereu banii, pe ce i-ai cheltuit si alte detalii ti se da un cont pe net cu parola trimisa pe telefonul mobil care o schimbi periodic.