|

In cazul in care sunt angajat intr-un S. R. L., o pizzerie de tip fast-food mai exact si se intrerupe pe o anumita perioada activitatea din cauza noului virus COVID-19, ce se va intampla cu mine?
Am auzit diverse scenarii.
Somaj tehnic in care ar trebui sa primesc 75% din salariu.
Concediu neplatit.
Sau in cazul in care angajatorul inchide de tot firma, este obligat sa-mi plateasca salariul pe cateva luni.
Imi poate spune cineva ce se poate intampla? Sau daca poate desface contractul de munca fara acordul meu? Am fost sfatuit eu sa nu-mi scriu demisia chiar daca mi se cere. Sunt angajat cu acte in regula si am vechime la locul de munca de 6 luni implinite.
Dau funda.

2 răspunsuri:
| a răspuns:

Daca toti salariatii sunt trimisi in somaj tehnic atunci trebuie sa primiti 75% din salariul brut, acesta il plateste statul.
Poate sa-ti desfaca contractul individual de munca doar daca declara falimentul sau inchide firma si o radiaza din Registrul Comertului, in acest caz ai dreptul la somaj.
Sigur ca nu trebuie sa-ti dai demisia, nu poti fi obligat la aceasta.

| a răspuns:

Da, nu-ti da demisia pentru ca in acest caz nu vei beneficia de nimic. Daca iti desface contractul de munca trebuie sa aiba motive intemeiate si ti-l poate desface unilateral, fara acordul tau, caz in care vei beneficia de somaj.
Dar acum in aceasta perioada de regula se da somaj tehnic. Ar trebui sa intrebi angajatorul cum veti fi platiti, ca as stii.