| Alverto a întrebat:

Salut, mi-am pus întrebarea asta de ceva timp și este următoarea:
De ce oamenii sunt plătiți în bancnote din plastic sau hârtie?
De ce munca trebuie răsplătită in bani? Sunt la propriu niște hârtii (in cazul nostru)?
De ce nu în ceva de valoare, ca aurul sau argintul etc? Sau altceva?
Cât mai detaliat

11 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Eu nu sunt platit in hartii... eu sunt platit in cifre, practic pentru munca depusa se modifica niste cifre in contul bancar.

| Alverto explică (pentru suntserios):

Wow ce răspuns, dar pentru ce? Spune-mi și mie tu de ce muncești pentru o pâine ca mai apoi sa fi platit in hârtii/plastic etc (după caz) și nu în altceva

| Frank51 a răspuns:

Short story, avem nevoie de bani ca sa schimbam pe produse si servicii, e un fel de troc dar mult mai eficient, ti-as putea explica, dar o sa intelegi mult mai bine de aici: https://www.youtube.com/watch?v=ktD4eRWto5I
si aici: https://www.youtube.com/watch?v=Zp0V3nysxCI

| RoCkKiD a răspuns:

Ai nevoie de un pas intermediar ca sa schimbi marfuri care poate fi impartit in unitati mai mici.

De exemplu intr-o lume fara bancnote, daca tu vrei paine, trebuie sa mergi la cineva care are paine si sa ii dai la schimb pe painea aia ceva de o valoare egala. Acum, omul ala poate azi vrea oua, maine vrea branza tu poate ai branza azi si oua maine deci niciodata nu puteti face schimbul si sau tu ramai cu produsele sau el.

Banii elimina problema asta prin faptul ca in urma muncii tale primesti ceva ce poate fi schimbat si pentru paine si oua si branza etc.

Cat despre valoare, banii au o valoare simbolica care exista doar datorita faptului ca noi credem in ea. Valoarea unei monede nationale poate varia in functie de multi factori care sunt controlati in general pe cat posibil de banca nationala a tarii respectiva. In trecut valoarea monedei nationale era corelata cu rezerva de aut a tarii dar nu mai e cazul de ceva vreme.

Cat despre treaba cu auru sau argintul de care intrebi.e pentru ca ar fi mai dificil si mai riscant de folosit, ar fi greu de folosit pentru ca monedele ar valora foarte mult asa ca daca vrei un pachet de servetele, ghinion, trebuie sa iti cumperi 10 baxuri, ca nu poti face monede de un gram (care tot parca e peste 100 RON). Mai mult decat atat, aurul din lume e limitat, la cat de mare e economia globala, nu am avea sufient aur sa facem destule monezi cat sa ne functioneze economia. Aurul ar fi si mai usor de instrainat deoarece nu are coduri unice ca si bancnotele si poate fi topit si returnat in alte monede.

Problemele sunt mai multe dar na, astea sunt cateva. Bancnotele si monedele moderne ne fac viata mai usoara.

| Alverto explică (pentru RoCkKiD):

Așa e, dar nu m-am referit în special la minereuri, ci la altceva, și care este sensul să muncești pentru câteva cifre care sunt implementate în creierul nostru? | Și oare dacă nu ar exista banii-cum s-ar mai lăuda copiii cu banii părinților laughing

| RoCkKiD a răspuns (pentru Alverto):

Pai lucrezi pentru niste cifre care au atribuita o valoare garantata de statul care detine moneda, in cazul notru cel roman. Tu nu lucrezi pentru niste numere, lucrezi pentru valoare din spatele lor care poate fi schimbata pe alte produse de care ai nevoie. Tu nu lucrezi pentru ca vrei numerele de pe bancnote ci pentru produsele de care ai nevoie fie ca or fi mancare, un loc unde sa locuiesti, divertisment etc.

Daca nu ar exista banii copii s-ar lauda cu proprietatile parintilor, cu functiile parintilor, crezi ca n-ar gasi altceva?

| Apokales a răspuns:

Pentru ca banii sunt un contract social, atata timp cat oamenii au incredere in puterea banilor si in sistemul bancar, atunci ei vor avea putere. Gandeste-te daca o tara vecina Romaniei ar spune: "Eu cred ca aurul nu are nici o valoare, luati-l voi", atunci ar ceda o mare putere Romaniei si ar pierde multa putere.
Banii sunt valorosi pentru ca oamenii cred in puterea lor, asta-i tot.
La fel se intampla astazi cu acel Bitcoin, daca oamenii nu capata incredere in puterea lui, atunci el nu va avea nici o sansa pe piata.
Din cate mai stiu, banii reprezinta valoarea tezaurului pe care un stat il detine. O banca emite atatia bani in functie de valoarea tezaurului.
Poftim un video care iti descrie cel mai bine istoria banking-ului si cum a aparut sistemul bancar in vremea marilor exploratori, fara banking nu ar fi existat expediile.
https://www.youtube.com/watch?v=7I_k0tAnQ7U

Lumea este plina de lumi imaginare cum ar fi banii, credinta noastra in ei le da puterea.

| Alverto explică (pentru Apokales):

Da, bun răspuns

| Justme32 a răspuns:

Fi liniștit, urmează banii electronici iar tu vei avea acces secundar la ei. Trebuie numai o pană de curent și te-au curățat hackerii în mod total aleatoriu, săptămână viitoare un prieten de-al tău, poimâine mama. Cât despre dilema ta, puținele mine de aur argint sau altceva sunt prea puține pentru câţi suntem pe planetă

| Alverto explică (pentru Justme32):

Mă, dar eu nu m-am referit la minereuri in special, ci la altceva in schimb, și spune-mi și mie toxicule pentru ce aș avea acces secundar la "banii electronici" in ce lume trăiești?

| Justme32 a răspuns (pentru Alverto):

Eu înțeleg acum foarte bine la ce te referi și ai dreptate.Dar la fel cum am trăit pe vremea tigrilor cu tigrul ca fiind superiorul, am fost adaptaţi forţat, aleatoriu la fiecare situație nouă și prostească

Întrebări similare