| QWERTY55 a întrebat:

Ce sunt actiunile si ce inseamna sa cumperi si sa vinzi actiuni la o firma? Si ce legatura are cu bursa sau cu jucatul la bursa? In termeni cat mai non economici si cu exemple, va rog. Multumesc.

4 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Fix asta inseamna jucatul la bursa. Sa cumperi si sa vinzi actiuni. Actiunile inseamna ca detii o mica parte din firma.

| QWERTY55 explică (pentru suntserios):

Detii o mica parte din banii firmei, nu?

| suntserios a răspuns (pentru QWERTY55):

Nu, dar primești bani sub forma de dividente la finalul anului in functie de profitul firmei

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Acțiune, în engleză share- parte. Deții printr-o investiție de bani= capital, o parte din firmă. Acțiunile sunt hârtii, care au valorea scrisă pe ele ca niște bilete bancare, dar nu emise de bancă ci de firmă. Ele nu au valoare fixă, ci valoarea lor depinde de cât de bine merge firma, și de câtă încredere au investitorii că firma va merge mai bine sau mai rău în viitor.
Astfel Bursa este o piață unde aceste hârtii de valoare se vând și se cumpără.
Exemplu. Izbucnește un război în Iran. Iranul nu mai exportă deloc petrol spre vest. Prețul petrolului crește brusc cu 100% pe piețele internaționale. Toate firmele din vest au probleme financiare. Prețul tuturor acțiunilor scade brusc la Bursă. Cei ce au bani de investit le cumpără la preț scăzut.
Războiul se termină în 5 zile. Tancurile petrolier pot ieși din nou din Golful Piersic să ducă petrol spre vest. Prețul acțiunilor la Bursă crește din nou. Cei ce le-au cumpărat ieftin la începutul războiului le vând acum. Diferența de preț este în buzunarul lor.
Aceasta în linii mari. Dar motive să vândă și să cumpere acțiuni sunt zilnic, și Bursa funcționează zilnic de luni până vineri, și se fac tranzacții zilnice de mii de miliarde de $ la bursele din lumea întreagă.