| AndreeaLoverr a întrebat:

Sunt in clasa a VIII-a şi nu ştiu exact la ce liceu să mă orientez.Îmi place geografia,puţin limba română,urăsc tot ce ţine de real (în special chimia sau matematica)şi aş putea zice că mă pasionează şi desenul.
Multe persoane mi-au spus să merg la liceul de arte ( Ciprian Porumbescu,Suceava), însă n-am prea multe idei în legătură cu acest tip de liceu.Trebuie să am anumite calităţi pe lângă desen? Ce profile sunt? La care să aplic,având în vedere că mă descurc mai mult la desenarea oamenilor? La BAC ce se dă? După, la ce facultăţi pot să aplic?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bună! Și eu sunt în aceeași situație și pot spune că m-am orientat cât de cât.

Nu știu cum e la liceul de arte din Suceava, dar pot să te asigur că la orice liceu cu profile dintr-astea vocaționale ( chiar și la cele pedagogice), se dau niște probe. Îți recomand să faci totuși ceva lecții de desen înainte, în cazul în care la baza dorinței tale stă doar pasiunea. Dacă nu ai mâna lucrată, s-ar putea să dai de ceva surprize. Talentul trebuie întreținut, ai nevoie de îndrumarea unui profesor. Dacă spui că îți place să desenezi oameni în special, că îți place (poate) "latura finuță a desenului" (asta e vorba profesoarei mele de desen), eu îți recomand să nu te îndrepți spre arhitectură, încearcă pictura sau designul vestimentar. Arhitectura e strâns legată de geometrie, deci dacă relația dintre tine și "limba matematică" e mai cu năbădăi, îți vei pierde interesul. Și ar fi foarte păcat.

Partea de vestimentație e interesantă și am înțeles că se pune accent pe anatomia umană. E și logic, totuși vorbim despre haine. Mie mi se pare interesantă și pictura religioasă mai ales, poate sculptura (la unele licee se face și asta). Dar acum depinde de gusturi. Am o cunoștință care nu prea se descurca la mate și în clasa a VII-a (sau a VI-a) s-a mutat la liceul de arte din Craiova, la Marin Sorescu. În prezent studiază în continuare pictura, la facultate, și se descurcă destul de bine. Doar că ai nevoie de susținere în primul rând, îți trebuie materiale, e costisitoare pasiunea asta dusă la nivelul de meserie. Însă cât se poate de frumoasă! Găsești exerciții și informații valoroase pe alegsadesenez.ro

Despre bac nu știu ce să-ți zic. Istoria ar trebui să-ți placă, dacă mergi pe drumul ăsta vei avea de lucru cu istoria artei în principal. Nu știu cât te va ajuta geografie. Dar mai așteaptă și alte păreri.

Dacă desenul pică de pe listă, până la sfârșitul anului (la mine a picat și anul nu s-a sfârșit, încă încerc să mă obișnuiesc cu ideea), poți să mergi pe filologie (română și limbi străine, în asta constă) sau pe științe sociale (un profil care te pregătește câte puțin la toate).

Mie îmi place ce ține de real și aș fi mers cu încredere pe arhitectură, nu mi-e frică de bau-bau... Adică de... Mate (un fel de strigoi la mine în clasă). Deocamdată mai vorbește cu dirigintele, așteaptă să vină ofertele de la licee și nu dispera. Mulți au fost în locul tău. Dacă mai vrei să afli ceva informații, spune-mi.

| AndreeaLoverr explică (pentru anonim_4396):

Mulţumesc mult! O să mai mă gândesc bine până la sfârşitul anului.O să aleg probabil dintre filologie si...design vestimentar?
Nuştiu, sunt confuză rău de tot şi mi-e teamă că o să fac alegerea greşită.
O să mai lucrez şi o să văd dacă mă încadrez să fiu la arte.La mine în şcoală nu există un profesor specializat în desen, deci cred că o să mă descurc pe cont propriu ca de obicei.

Dacă nu...probabil ca o să merg la filo...Plus că ştiu destul de bine şi limba engleză.

Mulţumesc din nou!

| anonim_4396 a răspuns (pentru AndreeaLoverr):

Mă bucur că te-am putut ajuta. Înțeleg că ți-e teamă să nu faci alegerea greșită și cred că e bine să te gândești și la filologie. Dar abia după simulare vei putea spune că lucrurile îți sunt clare, vei vedea. Nu trebuie să disperi.

Sunt foarte multe exerciții de desen pe internet și dacă le parcurgi încet încetișor, vei vedea îmbunătățiri. La mine au dat roade serioase. Nici eu nu am făcut cursuri de specializare, dar am norocul că anul o profesoară de desen, specializată pe asta, se ocupă de clasa mea. Mi-a zis că unde e talent și muncă există și rezultate. Avem atâtea surse de informare acum, încât cel mai bine pentru noi e să începem să fim autodidacți.

Și cam atât. Succes la școală!

2 răspunsuri: