| Lovelypeaches100 a întrebat:

Bunaaa! Nu stiti ce fel de hartie este folosita pentru albumele CD? Am cateva albume si toate au acelasi tip de hartie, un pic glossy/shiny. ma refer la artworkul albumului (booklet si back cover). Intreb pentru ca incerc sa fac un album DIY si vreau sa stiu cum sa il fac sa arate cat mai profi. Am cumparat acest album dar el de fel este un digipak/digisleeve, si cum bine stiti ele se deterioreaza foarte repede si vreau sa pun CD-ul si bookletul care a venit cu albumul intr-un jewel case(carcasele pentru CD). Eu deja stiu ce trebuie sa imprim la ce marime, imi trebuie doar sa stiu ce fel de hartie sa cumpar. Multumesc.

Răspuns Câştigător
| Harfagre a răspuns:

Chiar așa se numește, glossy paper, hârtie lucioasă sau hârtie foto, însă e și asta de mai multe grade. Unele tipuri de hârtie foto sunt ele "glossy finish", dar pentru albume CD pot fi prea lucioase și prea groase. Hârtia pentru documentele obișnuite e "matte" (mată). La jumătatea distanței între matte și glossy finish se află satin finish, pentru coperte de album e probabil mai bună satin decât glossy.

Hârtia foto, fie ea satin sau glossy, nu merge pe imprimante laser, merge doar pe inkjet, iar unele imprimante chiar sunt numite imprimante foto. Există mai multe varietăți de hârtie, în funcție de greutatea specifică. Poți avea hârtie foto de 180 gsm (grame pe metrul pătrat) dar și de 240 gsm sau chiar hârtie Kodak de 280 gsm. Hârtia normală, mată, are 75- 85 gsm.

Dacă ai chiar tu imprimanta foto, trebuie să faci niște teste, ca să vezi ce tip de hârtie foto reprezintă cel mai bun compromis între cum vrei tu să iasă coperta albumului și ce poate imprimanta să scoată. Dacă te duci la altcineva să ți le tipărească, îți spune acela ce hârtie foto e de preferat, eventual îți poate arăta și mostre. Hârtia groasă arată rău pe muchii, dacă trebuie și îndoită. Oricum, "satin finish" e doar pe jumătate lucioasă față de "glossy finish", probabil asta îți trebuie.

1 răspuns: