| Anonimulantisocial17 a întrebat:

Ce parere aveti despre manele? Eu am observat ca majoritatea tinerilor de varsta mea 18 ani nu prea mai asculta manele si considera ca noi cei care ascultam manele suntem cocalari, inculti etc.
Eu ascult manele si nu sunt nici cocalar nici smardoi, ba din contra sunt un timid antisocial. Eu consider ca e doar un gen de muzica si nu ar trebui sa judecam persoanele dupa genul de muzica preferat voi, ce parere aveti?

Răspuns Câştigător
| Delilahhh a răspuns:

Mie, personal, mi se pare că, în ultimul an, manelele au început să fie privite cu ochi mai indulgenți.
De parcă manelele ar fi "suferit" un fel de reformă.
Înainte lumea nu spunea cu toată gura "da, îmi plac manelele" tocmai din teama de a nu fi catalogată (exact cum spui și tu). Însă astăzi mi se pare că acest gen muzical e la înălțimea celorlalte. Sau în drum spre ele.

Într-adevăr există manele ale căror text e scris greșit și maneliști care nu au nici o legătură cu cântatul, dar asta se întâmplă și în alte genuri muzicale.

Ca orice alt gen muzical, manelele stârnesc emoții, melancolii...
Și eu ascult manele câteodată. Și la fel, sunt un om educat, nu "cocălăresc", am principii sănătoase în viață.
Le ascult pentru că mă binedispun, sau mă consolează, pentru atmosferă în anumite contexte.

Și dacă ascult manele nu înseamnă ca ascult doar manele.

20 răspunsuri:
| Adry05 a răspuns:

O mizerie de gen sincer, la o petrecere mai e cum mai e, deși m-aș simți la fel de bine și fără ele dar nu-mi place să fiu gică-contra, dar să stai așa acasă liniștit și să asculți manele... nu știu, doar nu-mi pot imagina laughing)))

| Frank51 a răspuns (pentru Adry05):

Nu as vrea neaparat sa ma bag, dar simt nevoia laughing

In manele in general se folosesc acorduri destul de grele si triluri grele(stiu, deja m-ai pierdut), si se aude cu armonie. Se folosesc acorduri care stimuleaza in mod pozitiv urechea(Ebm, Bbm, B7, Fm/Cm, etc), adica se aude frumos ca sa o zic in limbajul tau.

M-am legat de tine pentru ca ti se pare aiurea sa asculti asa ceva, dar este strict parerea ta si urechea ta, nu inseamna ca restul lumii este inculta si fara ureche muzicala, dimpotriva cred ca restul lumii are macar o minte dezghetata.

| Adry05 a răspuns (pentru Frank51):

Clar, de la mine venise cel mai rău mesaj de aici laughing) nu e vina mea că te-ai atacat, ascultă manele cât vrei, e fix treaba ta, nu mă încălzăște cu nimic, pentru mine tot o mizerie sunt. Dacă tu te simți bine să asculți „am bani și valoare sunt cel mai tare", good for you că doar ți-a stimulat de bine urechea laughing)) am încheiat orice discuție.

| Frank51 a răspuns (pentru Adry05):

Nu am specificat nicaieri ca ascult sau nu, nu stiu de unde ai dedus asta.

| Biggiesan a răspuns:

La cum decurg treburile in educatie, se va ajunge peste niste ani sa se introduca in manuale texte manelistice.

| Jassmina a răspuns:

Manelele, în forma pe care o știm azi, au apărut în comunitățile țigănești din perioada 1950-1960, fiind o reacție la muzica lăutărească. Practic, maneaua a luat naștere din dorința oamenilor de-a avea o muzică mai accesibilă, cu versuri „pe sufletul" rromilor.
Manelele sunt un gen de muzica pentru oameni fara prea multa educatie, fara cultura muzicala, muzica tiganeasca, plina de jargon si vulgaritati, preferata si cantata de tigani si cocalarii, apartinand unei clase sociale fara prea multa cultura si educatie.

| sierra1 a răspuns:

E o vorbă: spune-mi ce asculti să-ți spun cine ești

o fi vreun sâmbure de adevăr pe acolo?

| Delilahhh a răspuns (pentru sierra1):

Dar poate nu asculți doar manele. Poate asculți și muzică clasică, și pop și rock. Asculți ce simți. Dacă e să te definească muzica pe care o asculți, te definește doar un moment.

Dacă asculți câte puțin din orice pentru că ești o persoană versatilă, mă gândesc că nu trebuie generalizat.

| sierra1 a răspuns (pentru Delilahhh):

"Dacă asculți câte puțin din orice" - se numește că ești multipotent, nu?

| InYourMind a răspuns:

Pai stai așa că fix ăștia de până în 19 ani asculta manele cum adică tinerii de vârsta ta nu asculta? Mai ieși din casăhee hee

| siriusblack98 a răspuns:

Tu consideri ce vrei, noi care nu suportăm manelele judecăm marea majoritate de amatori de manele. Sunt convins că ai văzut și tu ce fel de oameni sunt morți de regulă după genul ăsta de muzică. Că mai sunt și excepții este altă treabă. Nu pot spune că am o părere bună despre manele având în vedere faptul că nu transmit un mesaj pozitiv sau o părere bună despre amatorii acestora care sunt preponderent șmecherași semi-analfabeți.

| ScofieId a răspuns:

Ai o mare dreptate. 100% sunt de acord cu tine insa din păcate rasismul meu rasial este cu mult peste aceasta regula fundamentala si prin urmare sa ascult o manea facuta de tigani mi se pare o lipsa de respect fata de mine si de rasa mea de român. Țiganii merita arsi pe rug iar muzica lor interzisa in toata tara. Asa cum ne bagam ceva in maghiari asa ar trebui sa ne comportam si cu tiganii.

| Xchop43 a răspuns:

Cum frate cei de 18 ani nu ascultă? Aici în Constanța toți de sparg pe ele și se laudă cu asta.

| dragodana a răspuns:

Salut!
Nu îmi plac manelele, dar le tolereze la petreceri.
Despre cei care le asculta am o parere ok. Poate și tock-il care îl ascult eu nu le place multora.Despre cei care le asculta cu volumul la maxim-sunt prosti rău.

| KR0NSTADT a răspuns:

"Mo, dejaba ascultezi dacă nai lanțe de haur la gâtlej șî fro paișpe ghiule pă dește, să moară mama lu' Dolores dacă te mințesc."

| StefanChriss a răspuns:

Salut! Ceea ce observi tu este valabil pentru cercul tau social. Daca te uiti la trending pe Youtube, o sa vezi ca manelele si trapul au luat amploare in ultima vreme. Daca te uiti chiar acum o sa vezi ca e PLIN de manele! Asta zic eu ca reflecta mai bine situatia in societatea romaneasca, decat ceea ce observi tu la persoanele din jur. In orice caz, multa lume afirma ca nu asculta manele sau ca asculta in "mod ironic", cand de fapt le plac. S-a vazut asta cel mai bine la Neversea, in 2019, unde "elita" (fani oficial EDM si declarati antimanele) a fredonat in blana "Asa sunt zilele mele". Eu bag mana in foc, inclusiv astia din jurul tau care comenteaza de manele, le asculta si se distreaza pe ele cand au ocazia. Sfatul meu este sa nu mai fi asa credul in legatura cu oamenii din jur si totodata sa nu iti fie teama sa sustii lucrurile in care crezi si care te fac fericit, indiferent ce zic ceilalti.

| BlackPixel a răspuns:

Nu e OK sa fii judecat dupa muzica pe care o ascult, dar nu am sa neg: manelele sunt cel mai oribil stil de muzica existent pe planeta asta (impreuna cu tot felul' de 5gang, etc.)
De ce?
Nu are niciun mesaj. Nu are note muzicale complexe. Nu are nimic.
Nu te judec, dar muzica este de cea mai proasta calitate.

| Totenkampf a răspuns:

Nu aș vrea să mă pronunț exact cu privire la acest gen muzical. Însă, ce semeni, aia culegi. Dacă tu ai pretenția să nu fii considerat un vânzător de cai (cocalar) incult când asculți manele, atunci tu ai o problemă. Mesajul (majoritar) pe care îl promovează acest gen de manele reprezintă în linii mari lauda de sine, ori un lăudaros de sine, chiar nu miroase bine.

| Flavianadx a răspuns:

Sukarule, depinde ce fel de manele asculti. Daca e acel subgen de manele cu racnete, gemete, onomatopee, icoane la gat, lanturi de un kil, nu prea da bine in societate.
Vezi sa nu te invite vreunul la un chef cu manele, ca daca esti timid si nu mergi o sa creada ca esti rocker laughing

| Delilahhh a răspuns:

Calitative, d.p.d.v. teoretic muzical manelele sunt departe de restul genurilor muzicale dar asta nu are legătură cu întrebarea ta.