anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cu ce trebuie sa incep daca vreau sa invat sa cant la chitara electrica?

Răspuns Câştigător
gyzzard
| gyzzard a răspuns:

1) Cel mai recomandat e sa incepi pe o chitara acustica (chitara electrica poate sa te pacaleasca, si ajungi sa faci greseli majore care vor fi ascunse, pana ce ajungi la un nivel mai mare de performanta si atunci o sa trebuiasca sa reincepi cu invatatul. Toti chitaristii mari au inceput pe acustica, si apoi au trecut pe electrica. Experienta mea de chitarist mi-a dovedit de multe ori ca daca nu sti sa canti bine la acustica nu reusesti sa ajungi sa canti prea bine pe electrica.
2) Daca vrei sa incepi direct pe chitara electrica iti trebuie:
a) o chitara electrica (pe asta o sa o alegi in functie de ce vrei sa canti. Difera, in funcite de genul pe care vrei sa il abordezi: lemnul din care e compusa, tipul de doze, marca de doze, modelul dozelor, puntea, tipul de corp de chitara, inaltimea freturilor, etc)
b) un cub/amplificator de chitara. Chitara electrica este, in mare, un microfon mai mare, care capteaza doar vibratia sonora de la nivelul corzilor (vibratie afectata de toate componentele chitarii), asa ca iti trebuie ceva care sa preia sunetul, si sa il amplifice destul de mult incat sa se auda (in modul acustic, o chitara electrica se aude foarte incet, deoarece nu are cutie de rezonanta. Exceptie chitarile halow-body), si care sa puna la in functiune dozele de la chitara (astea sunt componentele care preiau vibratia sonora si o transforma in semnal electric). Varianta cea mai ieftina ar fi sa conectezi chitara la calculator, dar, personal, nu agreez ideea, deoarece un cub aduce niste imbunatatiri, sunetului, pe care o placa de sunet si niste boxe de calculator nu pot sa le aduca. Varianta ok e un cub (10w pentru acasa, 60w pentru un club mic/repetitii, peste 100w pentru un club mai maricel. Un cub suna cel mai bine la volum cat mai mare (100% de obicei), asa ca e recomandat sa iti iei unul cu puterea cea mai mare pe care o poti folosii.
c) un set de corzi corespunzator tipului muzical pe care il ataci (in functie de gen difera materialul din care sunt facute), si de experienta (e mai usor sa canti pe corzi subtiri, dar cele groase suna mai bine. recomand cele subtiri la incepatori)
d) pene de chitara (fiecare grosime si material sunt specifice pentru un anumit gen). Pe electrica nu se folosesc (nu e indicat cant esti incepator) penele din metal, datorita faptului ca dozele contin niste magneti. In Romania nu se prea gasesc decat pene din plastic si celuloid.
Optional:
e) o husa pentru electrica. In cazul in care vrei sa te plimbi cu chitra prin oras (acasa-profesor, etc)
f) Curea chitara -pentru cazul in care vrei sa canti in picioare. La incepator e cel mai bine sa incepi sa canti stand jos.
PS: uite aici niste articole despre chitara:
gyzzard.wordpress.com - vezi ca in dreapta este un select-box categorii, selectezi chitara si ai acolo cateva articole, care te vor ajuta.

18 răspunsuri:
gyzzard
| gyzzard a răspuns:

@BlindulBen: Stiu destul de multi chitaristi celebri care nu stiu gama lui mi minor. Iar talentul are legatura cu chitara doar daca vrei sa treci peste pragul dintre bine si foarte bine.
@silvia: chitara electrica are un singur fir care se baga in cub. Nu fa glume din astea, ca sunt destul de multi oameni care nu stiu de gluma, si chiar fac.
@mioara: Din experienta mea personala, cei care incep pe chitara clasica, nu o sa ajunga prea departe cu electrica. Cel putin in romania, profesorii de chitara clasica, te invata sa canti intr-un mod cam incompatibil cu chitara electrica. E cam greu dupa 4-5 ani de chitara clasica, sa iti schimbi radical modul de a canta, ca apoi sa inveti modul de a canta la electrica. E mai indicat sa incepi pe acustica, care e mai apropiata de electrica, si care nu necesita acel mod complex de a canta ca clasica.

gyzzard
| gyzzard a răspuns:

@BlindulBen:
1) E "gyzzard" si nu "gizzard"
2) ce exemple vrei?

| Silvia a răspuns:

O bagi in priza laughing

| florar a răspuns:

Cu portativul

| julliano a răspuns:

Invata pe chitara rece prima oara. Faci game si acorduri pana te saturi si apoi treci pe calda sa scoli vecinii happy

| mioara a răspuns:

Intai invata la cea clasica sa canti iar apoi treci la cea electrica.

| sorin a răspuns:

Prin a face primul pas, ai chitara?)))

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Incepi prin a-ti cumpara o chitara electricabatting eyelashes

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

ai ceva talent? notiuni in domeniu? spune-mi gama lui mi minor! si o sa-ti raspund!

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Silvia de ce te bagi? sau ai chef de umor? ce nu stii ca-mi debiteaza cutiuta numai tralala? lasa omul sa puna intrebare sau vrei sa spui tu gama lui mi minor! aud? eeeeeee!

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Prima data trebuie sa incepi cu solfegiul.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Mai nea gizarde! example!

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

mu mu ma mu mu! ma me mi mo mu! si-uite-asa pina o iesi ceva cu mu!

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Cu chitara normala

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Si eu am aceeasi intrebarelaughing

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Sa am una

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Gyzzard lamurestema si pe mine eu mi-am luat de curand chitara electrica si mi-am luat-o la set si am luat-o pe cea mai ieftina e drept dar dc in amplificare suna ca in acustic?

| resident a răspuns:

Cu degetele