anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cum a reușit România să rămână singura țară vorbitoare de limbă romanică din zona estică a Europei, fiind înconjurată doar de țări în care nu se vorbesc limbi romanice, ci preponderent slave?

11 răspunsuri:
| CodrutElian1990 a răspuns:

De regula un popor care migreaza influenteaza limba celui bastinas, dar nu o modifica. Totusi si din teritoriile pe care s-a format oporul roman o parte a fost ocupat de popoarele migratoare slave si hune si fiind in numar mai mare decat populatia daco-romanica, aceasta ori s-a retras spre interior or a fost asimilata de aceste popoare.
Iti dau un exemplu: in tinuturile asa zise secuiesti sunt sate unde oamenii spun ca sunt romani, dar nu stiu o boaba romaneste. De unde vine denumirea localitatii VLĂHIȚA?

| Zuzu1991 a răspuns:

Sincer, nu stiu raspunsul, dar... este o palma urata in fata ungurilor, care sustin ca Ardealul e al lor, pentru ca atunci cand au venit ei, nu locuia nimeni acolo, cum (evident) a fost cazul in Ungaria

totusi banuiesc raspunsul, Dacia a fost tara cucerita dupa ce Roma a pierdut o intreaga legiune undeva prin Germania (nu mai stiu cand si unde) unde un ofiter superior roman care provenea din Germania, i-a tradat si a reusit sa se foloseasca de ploaie si de teren sa extermine o intreaga legiune, asa ca, atunci cand au cucerit Dacia, in loc sa faca politica obisnuita (incercau sa integreze populatia, nu sa o domine) au aplicat numai dictatura si au venit cu trupe romane multe, multe, ca sa isi mentina puterea, trupe pe care apoi nu le-au mai retras toate

| anonim_4396 explică (pentru Zuzu1991):

Pentru ca isi are originea pe langa a 2-a Capitala a Imperiului Latin si anume Constantinopol? Iar controlul Latin a fost pierdut treptat de abia dupa secolul 7? Perioada care corespunde cu primele mentiuni despre Vlahi -> parte a populatiei indigene care refuza sa se integreze in cultura slava, alegand stilul de viata pribeg dictat de rutele Transhumantei?

| anonim_4396 explică (pentru Zuzu1991):

Populatia ardealul nu era niciodata predominant maghiara, interesele maghiariilor fiind tinuturile vestice (motive economice) Ardealul avand doar rol strategic datorita muntiilor.
INSA nici predominant romana, Populatia Ardealului era predominat de slavi si diverse triburi cu radacini Turce (Avari), care au inceput a fi maghiarizate, ulterior romanizate.
+ Toate cetatiile vechi sau mai noi De la Bran, pana la cetatea din Deva, Alba-Iulia etc, au fost construite de Sasi

| Zuzu1991 a răspuns (pentru anonim_4396):

Wow, poate am eu o problema de comunicatie, TOTUSI, cred ca am scris FOARTE CLAR:

"este o palma urata in fata ungurilor, care SUSTIN..."

faptul ca ungurii sustin un lucru, nu inseamna ca eu am afirmat NUMAI acel lucru, deci sunt de partea ungurilor
ci inseamna ca: "uite ce se abereaza ungurii"

| anonim_4396 explică (pentru Zuzu1991):

Raspund tarziu, dar ce voiam eu a spune asa mai simplificat : e ca populatia etnica a Transilvaniei la formarea Ungariei nu era Nici Maghiara DAR NICI Romana. Ci predominant Slava iar intr-o cantitate mai mica : Mixa ->diverse ramasite mixe predominant turce. Aceste populatii fiind maghiarizate respectiv ulterior romanizate.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

La fel cum ungurii vorbesc limba lor urata si ineficienta de 1000 de ani

| IonutSiAtat92 a răspuns (pentru anonim_4396):

Ba,nu fi rasist ca ma activez si eu si devin si mai rasist ca tine.Bine punctat. laughing)

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Deoarece latina e mai frumoasă happy România a avut influențe slavone destul de puternice. Migrațiile slavilor din secolele VII-IX, Biserica Ortodoxă, protectoratul rusesc din secolul XIX. Dar, nu am avut noi mare iubire fata de slavi. In 1812 ne-au luat Basarbia, moment in care chiar ne-au suparat, ca sa zic asa. Nu ca am fi fost mari prieteni inainte. Oricum, cine vine primul, isi spune cuvantul. Odata ce am fost ocupati de romani, clar nu ne mai schimbam limba. Românii mereu au incercat sa se indrepte spre limba mai de circulatie internationala/cultura. Latina, apoi Franceza, iar astazi Engleza. Nu zic ca nu ar fi mari oameni de cultura slavoni, printre favoritii mei compozitori sunt multi ruși, dar la per total Impriul Țarist si toata treaba respectiva nu a reprezentat pentru România ceva spre care sa tinda sau cu care sa intra în cârdășie. Clar nu ceva ce să copieze. Cum a zis si colegul, ungurii si-au pastrat limba in ciuda faptului ca au format Imperiu multinational cu Austria, cu toate ca limba lor nu mai are rude decat le finlandeza si estoniana, putin. Flamanda inca mai exista in Belgia cu toate ca franceza e mult mai vorbita. Limba e o parte din identitatea poporului de care e greu sa scapi. Si nici nu ar trebui.

| Florin9Florin9 a răspuns:

Pentru că suntem unici

| anonim_4396 explică (pentru Florin9Florin9):

Acum mă simt specială. O să dau în mândrie din cauza ta. tongue