anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Merită să continui de citit "Mizerabilii"?
Sunt la pagina 166 vol. I

Oare e pierdere de timp? happy
Știu ca suna ironic și prostesc, întrucât este considerata o capodopera a omenirii.

15 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Eu am citit-o de 4 ori.

| Plato a răspuns:

Vai de mine, n-am vazut in viata mea o opera mai genială. E absolut fabuloasa, mirifică.

Crede-ma, merita din plin. Am citit destul de multe la viata mea, dar nimic la fel ca "Mizerabilii".

Victor Hugo e un zeu, altcumva nu-mi explic geniul lui.

| anonim_4396 explică (pentru Plato):

Am să continui să o citesc la recomandarea dumneavoastră. Mă enervează că nu prea am timp s-o citesc...

| Dalmore a răspuns:

Daca te intrebi asta, pentru tine sigur e o pierdere de timp.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Este o gluma! happy Am vrut sa vad cum îl puteți apăra pe Victor Hugo. Evident că nu mă opresc din citit. Mulțumesc pentru înțelegere! laughing

| crud a răspuns:

E de apreciat ca stii "cum suna". Nu e o carte despre sex sau cu glume tampite, e o carte despre caractere puternice, despre moduri de lupta pentru supravietuire, despre schimbarea credintelor interioare, despre trairi profunde, despre idealuri, vise spulberate, sacrificiu, despre bine si rau. Am citit-o si pentru mine nu a fost o pierdere de timp. Dar, fiecare cu gusturile sale, sunt multi care nu apreciaza acest gen de carti. Nu este o rusine, vremurile se schimba, acum copiii nu mai citesc Winnetou sau Colt-Alb ci Jurnalul unui pusti ori Marele Nate.

| anonim_4396 explică (pentru crud):

Nu este vorba despre asta. Nu am spus că nu îmi place. Însă nu știu ce urmează, și în acest timp nu prea am timp de citit. Sunt agitat ca nu știu ce urmează, nicidecum nu am criticat. Sper sa îmi fac timp sa citesc toate cele trei volume. Sa nu trec degeaba prin viață... happy

| crud a răspuns (pentru anonim_4396):

E bine sa nu stii ce urmeaza, altfel nu ai mai citi-o. M-am gandit ca nu te prea atrage (altfel de ce ai fi intrebat daca merita?) de aceea am spus toate alea. Sa ai spor! happy

| Basthet a răspuns:

Bună! Fără nicio îndoială acest roman trebuie să fie citit. Știu însă că sunt lungi secvențe plictisitoare, care par a nu avea legătură cu subiectul romanului. De aceea, pentru cine nu are răbdare, recomand citirea povestirii pe scurt a romanului, pe blogul Povestiri pe scurt de lecturi școlare. Cine va citi apoi romanul în întregime îl va înțelege mult mai ușor.

| ElenaSt2011 a răspuns:

Salut. Cand eram studenta la filologie (am intrat la sectia engleza - germana), deoarece cititul tuturor romanelor cerute de profesori mi-ar fi luat prea MULT TIMP pretios, am gasit o idee geniala, care imi apartine in totalitate - nimeni nu mi-a dat acest sfat, a fost " gaselnita " mea.

Cautam la biblioteca (judeteana sau biblioteca facultatii) in fisierul cu titlul cartilor, DOAR CARTILE despre care scria la cuprins ca au PREFATA sau POSTFATA.

In prefata (sau postfata) se dau cateva date despre viata si opera literara a scriitorului, dar, cel mai IMPORTANT este ca prefata (si postfata) CUPRINDE REZUMATUL cartii.

Chiar daca este un rezumat sumar (poate 2 sau 3 pagini), este SUFICIENT - in caz ca ai de dat un test la scoala, sau raspunzi oral pentru o nota.

Citind doar prefata (sau postfata) SI NU INTREAGA CARTE, poti ECONOMISI MULT TIMP pretios, pe care il poti umple cu alte activitati mai utile: un job part time (sa ai un banut al tau), sport, plimbari in aer liber, petrecerea timpului cu prietenii, cumparaturi (din pacate sunt necesare) si orice alta activitate iti face tie placere.

O alta idee ar fi sa urmaresti filmul - nu stiu daca il gasesti pe youtube.com sau pe Netflix, dar prefata pentru mai toate cartile o gasesti mereu.

Ai intrebat " Este oare o pierdere de timp?" raspunsul este DA.

Romanele sunt mult prea lungi - uneori si plictisitoare - iar timpul irosit cu orice activitate (pentru care exista alternative mai bune - tocmai am mentionat o varianta aici) NU IL POTI RECUPERA NICIODATA.

Chiar daca unii spun ca citirea cartilor duce la imbunatatirea vocabularului, asta se poate obtine si ascultand talk show-uri la televizor, cu diferite tematici, de exemplu:
- daca tematica este una politica si/ sau stiri TV, esti informat cu privire la ceea ce se intampla in viata de zi cu zi;
- daca tematica este una de natura medicala, inveti despre cum sa te aperi de boli, virusi si cum sa-ti pastrezi sanatatea.

Deci, impusti 2 iepuri dintr-o lovitura:
- iti imbunatatesti vocabularul si
- te informezi in acelasi timp.

Predau engleza si germana de peste 20 de ani, dar NICIODATA NU le-am cerut elevilor sa citeasca vreun roman (si nici macar nu m-am gandit sa o fac).

In schimb, le-am recomandat mai multor elevi sa citeasca REZUMATUL CARTII in PREFATA sau POSTFATA, economisind astfel timp.

Tie cum ti se pare ideea?

Merita o fundita?

| anonim_4396 explică (pentru ElenaSt2011):

Ei da, happy dacă am citi toate cărțile, ne-am irosi viața fără sa simțim ESENȚA, care nu înseamnă doar citit.

Ma rog, am exagerat puțin. happy E frumos cititul, însă este enervant când nu poți citi ce-ți dorești. Eu îmi doresc sa termin de citit Mizerabilii.

Cititul rămâne plăcerea mea vinovata! happy

| ArthurWarner a răspuns:

Du-te in magazin citeste un pic din următorul volum si vezi daca iti place nu te lua dupa cei care zic ca e buna sau nu ca ei nu stiu ce iti place tie.

| anonim_4396 explică (pentru ArthurWarner):

Le am pe toate trei.

| ArthurWarner a răspuns (pentru anonim_4396):

Atunci pune mana si citeste ca orice carte citită este un plus adus bagajului literal!

| anonim_4396 explică (pentru ArthurWarner):

Asa este!