| marydraws a întrebat:

Salutari! Am inceput recent sa ma reapuc de desen la nivel profesionist si am gasit un tip de hartie desemnat in special pentru desene in creion ("midtone paper", hartie bej pentru personaje si alte desene in culoare).

Cum acestea se gasesc numai in strainatate si sunt foarte scumpe (7 dolari blocul), nu pot sa le iau. Dar acum cateva zile, ca urmarea a unei descoperiri, am aflat ca o coala de carton normal (partea rugoasa) are exact aceeasi culoare ca si hartia mentionata mai sus.

Tin sa mentionez ca un bloc de carton cu parte neteda si rugoasa costa in jur de 3-5 lei in timp ce hartia bej costa 7 dolari (in jur de 30 de lei).

Intrebarea este, se poate desena la fel de bine pe carton precum pe aceasta hartie sau ar trebui sa ma centrez pe utilizarea unei hartii normale?
Dau funda pentru raspuns!

Răspuns Câştigător
| Dandinelle a răspuns:

Pe carton daca stergi raman urmele in relief. Hartia aia e buna pentru schite, personaje etc. si poti sa folosesti o radiera moale pe ea si nu lasa urme, la fel ca orice alt bloc de desen pentru creion.
Daca te pricepi bine si nu ai fixatii de perfectiune la fiecare linie trasa poti experimenta cu acel carton.
Mai degraba ti-as recomanda o agenda sau un carnetel de schite, care nu are culoarea bej dar poti folosi creione colorate de diferite feluri. Mi se pare ca e doar un moft caietelul bej, ca te limiteaza in culori. Si cei profi, desi au experimentat cu foaia bej, poti observa ca isi fac desenele pe toate suprafetele posibile.

| marydraws explică (pentru Dandinelle):

Am observat ca se dau pigmenti puternici cu unele creioane deci as putea incerca asta. Oricum, nu stiu cum merg markerele dar radierele tari, la fel cum ai spus, au rupt din carton. Vopseaua poate fi folosita pe partea neteda? Stiu ca culorile acrilice sunt mai texturate si se lipesc de orice. Oricum, in mare parte ai dreptate in legatura cu aceasta hartie caci nu este ceva nemaipomenit.

| Dandinelle a răspuns (pentru marydraws):

Merge creion, acuarela, acrylic. Am dat peste articolul asta, poate te intereseaza:
https://pastelinspire.wordpress.com/2018/03/04/half-tone-paper-in-art/
iti recomand, daca schitezi in creion mult, sa-ti sei o radiera moale. Arata ca o guma, poti rupe din ea si tine mult.

| marydraws explică (pentru Dandinelle):

Am luat deja guma. Am auzit ca este pentru corectura si luminare. Oricum, iti multumesc foarte mult ca m-ai ajutat cu aceasta dilema.

4 răspunsuri:
| ileana8cosanzeana a răspuns:

Buna, gasesti tipul de hartie midtone paper si la noi, in Romania
:///......riano.html
Hartia Fabriano Toned Paper este speciala ca textura si rezistenta la stersaturi.