| Ana903 a întrebat:

Voi ce profil ati alege? Arhitectura, arte ambientale si design sau arte plastice si decorative? Care este mai simplu si care nu pune mult accent pe matematica (in special pe geometrie, nu ma pricep deloc)

12 răspunsuri:
| InOrOut a răspuns:

Nu iti recomand nici un domeniu dintre cele enumerate ca nu o sa ai de lucru cu ele. In arhitectura nu poti ajunge independenta cu firma ta decat daca ai multi bani de dat mita sau daca cunosti parlamentari. Documenteaza-te ce este OAR si cat sunt de escroci si masoni. OAR are independenta in fata legii ca si BOR adica isi fac singuri legi interne si nu ii poti da in judecata, fac ce vor. Mai bine fa alta meserie, fa-te politista.

| Ana903 explică (pentru InOrOut):

Mie imi place arta si as vrea sa imi fac o meserie din asta. Sa ma fac politista? In nici un caz!

| InOrOut a răspuns (pentru Ana903):

Ai putea incerca web design si graphic design. Numai nu arhitectura, iti zic din experienta.

| MihaelaDart a răspuns (pentru Ana903):

Nu asculta pe altii, urmeaza-ti visul.
Eu am ales arta plastica, desi mi-ar fi placut sa merg la arhitectura. Oricum nu traiesc numai din arta, ci m-am axat si pe alte joburi care si acestea imi plac. Nu renunt niciodata la pictura, asa cum si eu am fost sfatuita de altii invidiosi. Alege ceea ce iti place, in liceu nu prea are conteaza ce-ti alegi, abia din facultate ti se deschid orizonturile mai clar. Si cu implicari in diferite proiecte, iti poti deschide si fara spagi (asa cum spune cineva mai sus) atelier de pictura, clasa privata de pictura, magazin handmade ori birouri de arhitectura si design. Fa ce simt si lasa parerile din exterior. Daca nu esti prea buna la mate, mergi pe arta plastica ai si acolo destule categorii. Eu m-am axat pe pictura peisagistica, grafica, arta murala si pictura iconografica bizantina.

| InOrOut a răspuns (pentru MihaelaDart):

Daca nu as fi absolvent de arhitecta nu as sfatui-o. Nu ai idee ce tiganie e in meseria asta. Daca tu ii recomanzi arhitectura ii recomanzi sa isi rateze urmatorii 8 ani din viata dupa care trebuie sa isi schimbe domeniul. Din pacate doar cu spaga de dimensiuni foarte mari reusesti sa fi independent in arhitectura. Asa merge sistemul, mi-a spus-o chiar comisia la examen.

| MihaelaDart a răspuns (pentru InOrOut):

Am fosti colegi de facultate care fara spaga au putut sa isi deschida propriul cabinet de arhitectura. Bineinteles ca implicarea lor a venit din timpul facultatii prin diferite evenimente. Nu am sfatuit-o pe drumul arhitecturii, ci in general in arta sa mearga. Din moment ce esti atras de aceasta specialitate, cu greu este sa o dai la o parte. Trebuie sa muncesti pentru a obtine ceva in viata. Incearca sa elimini varianta de spagi, caci se poate si fara aceasta, mai greu, dar se poate.

| InOrOut a răspuns (pentru MihaelaDart):

A fost o vreme din 2008 pana prin 2012 cand s-a dat stampila. Dupa aceea nu s-a mai dat fara pile. Acum suntem 10.000 de stagiari in asteptarea stampilei in tara. La ultimul curs de formare continua ne-au zis in fata ca primeste stampila 1 din 100 si ala cu relatii. Tu esti pe langa subiect oricum nu esti in sistem ca sa stii. Eu zic sa mearga fata la facultatea asta sa isi rateze si ea 8 ani din viata ca merita. Facultatea e frumoasa dar degeaba.

| MihaelaDart a răspuns (pentru InOrOut):

Mi-ai vazut cumva diploma de facultate? Cred ca nu citesti bine din ce i-am recomandat. Ma mai repet poate ca vei intelege acum... NU am recomandat sa fie musai pe drumul arhitecturii, mentioneaza in intrebare ca nu este un as al matematicii!
Ca tot zici ca nu sunt in sistem. Sunt absolvent licentiat de Facultatea de Arte Plastice si Decorative, profesor de Educatie Plastica. Stiu despre ce vorbesc.

| InOrOut a răspuns (pentru MihaelaDart):

Am fost de 4 ori la examen si am picat fara sa imi spuna de ce am picat sau ce trebuia sa fac mai bine, si inca ce examen sa mergi cu un proiect facut in firma, care evident ca arata ca orice casa idioata facuta la romani, si trebuie un proiect real nu pot inventa eu ceva frumos. De fiecare data cand pici trebuie sa astepti un interval de timp, intre 3 luni si 1.5 ani, mie tot 9 luni mi-a pus la asteptare. Am calculat ca ma mai pot duce de vreo 30 ori pana la sfarsitul vietii mele laughing e dezastru oricum ce se intampla. In acest moment fara spaga mare nu se poate. Sper ca in timp sa se schimbe ceva. Eu pana acum am investit 12 ani din viata in arhitectura si fara folos. Ziceam ca macar altii sa nu faca greseala asta.

| InOrOut a răspuns (pentru MihaelaDart):

"Sunt absolvent licentiat de Facultatea de Arte Plastice si Decorative, profesor de Educatie Plastica. Stiu despre ce vorbesc." - nu stii ce se intampla in OAR, in Consiul National al OAR, crede-ma... in fine

| MihaelaDart a răspuns (pentru InOrOut):

Parerile sunt impartite, tu o tragi pe a ta ca ai fost dezamagit de sistem, eu cunosc de la fostii mei colegi, prieteni in prezent cat au drudit pentru munca lor de a deschide. Nu trebuie sa vedem doar opusul din asta. Desi nici nu-i recomandat sa tai visurile cuiva cand este axat sa mearga pe un drum al artei si asta nu inseamna doar ARHITECTURA, caci tu doar despre asta vorbesti.

| Neverstopdreamingfr3 a răspuns:

Incearca cu caricaturi amuzante grafic designer