| AndrewR a întrebat:

Am vandut o masina in alt judet. S-au facut toate actele necesare, s-a scos fiscalul si s-a dat noului proprietar, s-a instrainat certificatul. Acum, persoana respectiva o are la vanzare cu aceleasi numere de inamtriculare. Intrebare ar fi, trebuie sa merg la poliție si sa declar ca a fost vanduta ca sa nu ma trezesc cu vreo amenda sau ceva pe viitor? Daca da, aveti idee cum trebuie procedat? Mulțumesc

32 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Daca au trecut 90 zile de cand ai vanduto poti merge la DRPCIV sa depui o declaratie cum ca masina este vanduta. Explica ei aici in detaliu https://www.drpciv.ro/faq/inmatriculari

suntserios
| suntserios a răspuns:

Că sa clarific lucrurile pentru unii mai înceți la minte care aparent dau ignore când greșesc și sunt corectați.

Hai că sa fie clar.
Camerele citesc numerele de înmatriculare.
Numărul de înmatriculare este asociat unei persoane conform certificatului de înmatriculare eliberat de către Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor nicidecum de cei de la Taxe și Impozite.

Rovinieta se eliberează pe baza de nr inamtroculare și vin. Asta pentru că ea să rămână valabilă în caz că schimbi numărul de înmatriculare. Același principiu e și la asigurări.

Deci, încă odată să fie clar, camerele de rovinieta nu citesc vinul. Nu au cum, fizic. E clar acum?

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Trebuie radiata de la politie, mergi la ei si spune le ca tu ai vindut masina numai esti tu proprietarul si vrei radierea stergerea ei din evidentele politiei, daca nu o radiezi vei platii impozite pentru ea si altul o va folosii.

| Frank51 a răspuns:

Daca primesti amenzi, le contesti cu CVC.

| Lioana a răspuns:

Daca tu cand ai vandut masina ai declarat asta la taxe si impozite, si acolo nu mai apare pe tine, nu primesti nici o amenda.

| suntserios a răspuns (pentru Lioana):

Gresit, DRPCIV nu isi actualizeaza datele in functie de ce se intampla la taxe si impozite. Asa ca la taxe si impozite apare un proprietar, la politie altul.

| Lioana a răspuns (pentru suntserios):

Asa am crezut si eu cand am vandut masina: ca trebuie sa merg sa declar si la primarie si la Politie dar cand am declarat vanzarea masinii la taxe si impozite cei de acolo mi-au spus ca eu nu mai trebuie sa merg la Politie si ca doar noul proprietar trebuie sa mearga acolo, ca e responsabilitatea lui, ca el nu va fi in regula daca nu declara cumpararea la Politie.

| suntserios a răspuns (pentru Lioana):

Exact. Ti au zis ca noul proprietar trebuie sa mearga la politie pentru ca el trebuie sa faca transcrierea pe numele lui.

Si amenzile vin proprietarului pe care il are politia in evidente. Pentru ca politia da amenzi de circulatie, nu primaria.

| Lioana a răspuns (pentru suntserios):

De ce sa vina amenzile la vanzator daca el si-a facut datoria si a declarat la taxe si impozite vanzarea?

| suntserios a răspuns (pentru Lioana):

Greșit.
Mașinile văzute prin camere se identifică prin numărul de înmatriculare.
Taxe și impozite nu are nicio legătură cu numărul de înmatriculare.
Amenzile se dau pe baza numărului de înmatriculare după care se caută proprietarul la Poliție nicidecum la taxe și impozite.

| mi25 a răspuns:

Ai auzit de biroul unic? Cu ceva timp in urma s-a hotarat ca nu mai trebuie sa mergi la Serviciul inmatriculari pentru scoaterea din cicirculatie de pe numele vanzatorului, acest lucru facandu-se automat cand se scoate de la impozit. De la primarie se transmite automat si la inmatriculari radierea.
Daca ai trecut prin fisc, nu mai ai treaba cu masina. In continuare este problema cumparatorului.

| AndrewR explică (pentru mi25):

Asa mi se pare si normal..doar ca in Romania ne luptam cu birocratia

| suntserios a răspuns (pentru mi25):

Mai oameni, terminati sa mai dati rahatul asta de informatie falsa.
Nu exista niciun birou unic si nu exista nicio legatura intre taxe si impozite si serviciul de inmatriculari.

Nu se transmite nicio radiere de nicaieri.

Odata ca ei scos masina de la impozit de pe numele tau masina ramana inmatriculata la politie pe numele tau pana cumparatorul se duce si face transcrierea. PUNCT. Asta e realitate. Nu va mai dati cu parerea despre cum se intampla altfel decat se intampla.

| mi25 a răspuns (pentru suntserios):

Confunzi radierea din circulatie cu vanzarea.

| suntserios a răspuns (pentru mi25):

Cred ca tu confunzi.
Aici vorbim de vanzare.

| mi25 a răspuns (pentru suntserios):

Ok. Pentru a nu ne mai contrazice, luni o sa-l intreb pe seful de la inmatriculari si o sa ne lamurim. Am citit si eu asta undeva, dar tind sa-ti dau dreptate, doarece daca masina trebuie in alt judet, nu pleaca decat cu numere rosii, pe care le obtine de la inmatriculari.

| suntserios a răspuns (pentru mi25):

Gresit.
Numerele rosii se dau doar la prima inmatriculare a masinii in tara.
Nu se dau nr rosii atunci cand se face o transcrie dintr-un judet in altul. Si cu asta am lamurit ca nu esti deloc pe subiect asa ca mai bine nu mai dezinforma lumea.

| mi25 a răspuns (pentru suntserios):

Bun, tu esti pe problema. Dar eu stiu din practica. Am vandut o masina unei persoane din alt judet si am oprit numarele de circulatie a masinii, iar noul proprietar a primit numere rosii, ca nu putea sa se deplaseze cu masina fara numere, la el in judet si nici sa o inmatriculeze, masina fiind in localitatea mea de domiciliu.
Cum este asta? Or fi gresit cei de la inmatriculari din judetul meu?

| suntserios a răspuns (pentru mi25):

Ma indoiesc foarte tare sa s-a intamplat asa cum spui tu.
Numerele rosii, sau numerele provizorii se acorda atunci cand masina nu este inmatriculata in Romania.
Vanzarea unei masini de la o persoana la alta nu presupunde radierea masinii din circulatie, ci doar transcrierea acesteaia de la un proprietar la altul, drept urmare nu se ofera numere rosii.

| mi25 a răspuns (pentru suntserios):

Peaceasta problema sunt sigur. Cineva din familie a vandut si el la fel masina.
Asa ca in aceasta problema mai documenteaza-te. Cum as fi putut opri altfel numerele de la masina vanduta, si sa-mi inmatriculez masina noua cu acele numere? Le-am si platit la inmatriculari.

| suntserios a răspuns (pentru mi25):

Sa plătești taxa de rezervare și să păstrezi numerele e perfect legal.

Să îmi spui că tu ai luat numerele de pe mașină și cumpărătorul și a luat numere roșii pe o mașină deja înmatriculată în România, asta nu te cred.

| mi25 a răspuns (pentru suntserios):

Chiar ma faci sa plang ca nu ma crezi.
Explica-mi tu atunci cum pastrez numerele de la masina vanduta la un cumparator necunoscut, asa cum a fost la mine?
Nu vreau sa te jignesc, dar tu ma jignesti sustinand ca nu-i adevarat ceea ce am facut. Adica mint.

| mi25 a răspuns (pentru suntserios):

Nu am platit nici o taxa de rezervare. M-am dus la inmatriculari sa radiez masina, impreuna cu cumparatorul, le-am spus ca vreau sa pastrez numerele, le-am platit, iar cumparatorului i-a dat numere rosii. Eu am plecat acasa cu numerele sub brat.

| suntserios a răspuns (pentru mi25):

Simplu. Platesti taxa de rezervare pentru numrele tale preferentiale si le iei cand vrei tu de la cumparator. Ideal cand transcrie omul masina. Asa e procedura. Pana una alta numere rosii nu se dau la masini inmatriculate deja. Iar tu nu ai radiat masina de la inmatriculari. Cand o masina se vinde se transcrie, nu se radiaza. Masina se radiaza doar cand este scoasa din circulatie.

| mi25 a răspuns (pentru suntserios):

Da, am gresit. Am radiat-o de pe numele meu, ca acesta este termenul. Nu am radiat-o din circulatie.
Iara iti dai cu parerea la ceea ce eu am facut de doua ori, masina pe care o am fiind a treia cu aceleasi numere de circulatie. Chiar nu vrei sa intelegi ca eu asa am procedat?
Nu se rezerva nici un numar de la vechea masina. Numarul se opreste de persoana de la inmatriculari si se inmaneaza vanzatorului dupa ce achita taxa. Acest lucru se intampla doar daca vechiul propetar doreste sa opreasca numerele. In caz contrar raman la serviciul inmatriculari. Nu vezi ce prostie spui: "ca le iau cand vreau de la cuparator". Adica ma duc eu din jud. Bihor la cumparatorul din Constanta sa-mi iau numerele? Dar daca le pierde, face un accident si face masina praf cu el cu tot, cum recuperez numerele? E adevarat ca se zice de politisti ca sunt fara multa carte, dar nici asa de prosti nu sunt sa nu gandeasca la aceste lucruri.
Chiar daca nu se intampla grozavii, eu astept 90 de zile, cat se poate sa tina masina neinmatriculata pe numele cumparatorului, plus pana imi vin numerele, ca sa-mi inmatriculez noua masina cumparata cu o luna inainte de a o vinde pe cea veche? Nu vezi cata lipsa de logica este in ceea ce sustii?

| suntserios a răspuns (pentru mi25):

Ok. Hai ca iti explic clar procedura. O singura data si pe urma incheiem discutia ca ma plictiseste. Te informezi tu singurel pe urma da?

Datele problemei, ca sa fie clar, sunt urmatoarele.

Vasile, vinde masina lui din Bihor catre Mihai din Constanta.

Vasile isi scoate masina de la taxe si impozite, ofera toate documentele + masina lui Mihai. Daca Vasile vrea sa pastreze numerele face o cerere in sensul asta si plateste taxa de rezervare.

MIhai ia masina si pleca cu ea cu numere cu tot. ATENTIE. Vaile nu radiaza nimic de la politie. REPET Vasile nu radiaza nimic de la politie.

Mihai ajunge la Constanta, ia masina la Taxe si impozite si apoi merge cu ea la politie unde o transcrie pe numele lui si primeste nr de CT. REPET, transcrie masina pe numele lui.

E clar da,? doar cumparatorul face aceste procedura la politie, vanzatorul nu are nicio legatura si treaba cu politia si NU, repet, NU radiaza nimic.

Dupa ce Mihai a trascris masina Vasile fie primesti numerele de la el.

Daca Vasile e cacanar ii ia numerele din prima si il trimite pe Mihai cu platforma pana la Constanta.


Sa concluzionez mai simplut.


In procesul de vazare cumparare, nimeni nu radiaza masina. E clar?
Procesul se numeste transcriere si se face doar de catre cumparator. In contiile spune mai sus masina nu va fi niciodata radiata din circulatie, drept urmare ea ramane inmatriculata, drept urmare nu primeste numere rosii.

Iti este mai clar acum?

| suntserios a răspuns (pentru mi25):

Uite iti dau si raspunsuri de oameni care au facut asta, nu ca tine

https://forum.softpedia.com/......procedura/

https://forum.softpedia.com/......re-numere/

https://forum.softpedia.com/......triculare/

Uite, aici fix dilema ta.

https://forum.softpedia.com/......are-numar/


Pe viitor incearca sa nu mai contrazici oamenii daca nu stii despre ce e vorba. E clar ca tu nu ai facut deloc procedura despre care vorbesti ca e clar ca descrii lucruri care nu au legatura cu procedura.

Si aici am incheiat discutia.

| suntserios a răspuns (pentru mi25):

"Pentru a nu ne mai contrazice, luni o sa-l intreb pe seful de la inmatriculari si o sa ne lamurim"

Ce ti-a mai zis seful ed la inmatriculari? Te-a lamurit ca am dreptate?

| mi25 a răspuns (pentru suntserios):

Am avut alte probleme de rezolvat. Nu m-am intalnit cu el. O sa-l intreb candva.

| UserRo10 a răspuns:

Ca sa nu ai probleme suna la asigurator sa iti inceteze polita de asigurare si blocheaza emiterea de polite folosind cnp-ul tau pe acea masina. Asa samsarul va fi fortat sa o declare pe numele lui

| AndrewR explică (pentru UserRo10):

Am recuperat banii dupa asigurare, din ce a mai ramas! Nu ar avea vreun inters la o asigurare de 1.300 sa o prelungeasca, zic si eu?

| Cristian100000 a răspuns:

Este important să anunțați poliția că ați vândut mașina și că aceasta a fost înmatriculată în alt judet, astfel încât să evitați orice responsabilitate pentru eventuale amenzi sau infracțiuni care ar putea fi comise cu acea mașină în viitor.

Procedura pentru a face acest lucru poate varia în funcție de țară și de regiune, dar în general, ar trebui să faceți următoarele pași:

Contactați poliția din judetul în care ați vândut mașina și cereți informații despre cum să anunțați vânzarea.

Prezentați-vă la poliție cu actele de vânzare-cumpărare, certificatul de înmatriculare și orice alte documente necesare, precum factura fiscala.

Completeazați orice formulare necesare și furnizați informațiile necesare despre cumparator și despre mașină (numar de inmatriculare, numar de serie etc)

Poliția va actualiza baza lor de date și va notifica autoritățile din judetul în care se afla acum mașina.

Este important să notați că legea poate varia în funcție de țară și de regiune, prin urmare, este important să consultați poliția sau să căutați sfaturi legale pentru a vă asigura că înțelegeți procedura corectă și că faceți tot ceea ce este necesar pentru a vă proteja interesele.