| ANDR0 a întrebat:

Ce acte îți trebuie pentru a schimba certificatul de înmatriculare al mașinii (talonul) atunci când îți schimbi numele și adresa?

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Ai nevoie de actul de schimbare a numelui si noia carte de identitate.

| ANDR0 explică:

Deși există o listă pe saitul DRPCIV exact pentru acest subiect:
https://www.drpciv.ro/......22012c2b96 «Documente necesare pentru eliberarea unui nou certificat de înmatriculare când se modifică date despre proprietar (nume, domiciliu, etc.)»,
aceasta este incompletă sau omite anumite situații și aparent nu există interesul pentru a corecta acest lucru, așadar iată lista completă descoperită după ce soția a trecut prin această problemă în urma căsătoriei (nedorind să apelăm la o firmă de înmatriculări):


1. Prima dată trebuie să citești această listă până la capăt și apoi să decizi dacă merită efortul sau e mai convenabil să apelezi la o firmă de înmatriculări auto (ceea ce fac, probabil, vasta majoritate oamenilor aflați în această situație).

2. Dacă ai decis că vrei să faci personal acest demers, primul lucru pe care trebuie să-l faci e să intri pe saitul DRPCIV la secțiunea „Serviciul programări online", adică aici: https://www.drpciv.ro/drpciv-booking/, alegi județul apoi selectezi „Duplicat certificat înmatriculare" și, în funcție de durata de care ai estimat că ai nevoie pentru a obține toate documentele necesare, te programezi la ghișeul DRPCIV. În funcție de județ, poți prinde o programare peste câteva luni de zile! sau peste doar câteva zile.

Notează-ți data și ora programării sau salvează datele stabilite după finalizarea programării apăsând pe „Tipărește" și salvând fișierul în format PDF.

3. Intri iar pe saitul DRPCIV și descarci formularul „Cererea solicitantului" de pe pagina https://www.drpciv.ro/document-details/taxe/5abe5297b729455700e94dc6. Este un formular editabil care poate fi completat direct pe calculator. Completezi informațiile tale, ale mașinii, bifezi serviciile pe care le soliciți (în cazul de față „eliberarea unui nou certificat ca urmare a modificării datelor înscrise" și „păstrarea combinației numărului de înmatriculare" sau „duplicat placă nr. înmatriculare/placă suplimentară ____ buc" dacă trebuie să schimbi și numerele, vezi punctul 15. ) și treci data la care ți-ai făcut programarea după care tipărești documentul și îl semnezi. Poți face asta și mai târziu.

4. Trebuie să te asiguri că nu ai datorii/ impozite neplătite, pentru autovehiculul respectiv, la primăria localității de unde pleci sau unde te afli. Dacă ai card de credit (altul înafară de BCR) poți face asta simplu făcându-ți cont pe saitul www.ghiseul.ro sau poți merge direct la ghișeul pentru taxe și impozite al primăriei respective.

5. Dacă îți schimbi domiciliul în altă localitate, mergi la organul fiscal competent local (direcția de taxe și impozite) al primăriei localității de unde îți schimbi domiciliul (de unde pleci) și solicită mutarea/ transferarea „rolului fiscal" la primăria localității unde te muți. Unele primării fac asta fără să te implice pe tine, altele (probabil majoritatea) îți dau ție documentele să le duci personal.
Dacă domiciliul rămâne în aceeași localitate, acest pas nu e necesar.

6. Plătești contravaloarea certificatului de înmatriculare (49 lei la momentul redactării acestui text) și păstrezi dovada plății iar dacă faci plata online descarci dovada plății și o tipărești la imprimantă.

Plata online se poate face ușor tot pe www.ghiseul.ro sau se poate iniția chiar de pe saitul DRPCIV la adresa https://www.drpciv.ro/drpciv-payment/form/11 care va redirecționa tot la ghiseul.ro.

Contravaloarea certificatului de înmatriculare se mai poate achita prin Internet Banking (pentru confirmarea tranzacției este necesară o perioadă mai mare de 24 ore), virament bancar, mandat poștal, numerar la sucursalele BCR în contul RO94RNCB0082000367331018, beneficiar RA-APPS, CEC BANK în contul RO05 CECE B000 30RO N116 2250 și rețeaua de Stații de Plata SelfPay situate în supermarket-uri, mall-uri, magazine de proximitate, universități.
Pe documentul de plată vor fi înscrise următoarele informații: codul numeric personal, numele și prenumele persoanei beneficiare a serviciului solicitat, contul IBAN, suma și tipul documentului pentru care se efectuează plata.
(Atenție! Nu luați datele de plată de aici, pot suferi modificări cu timpul!)

7. Descarci de pe internet un formular, numit „Fișă de înmatriculare auto" sau „Fișă de înmatriculare / transcriere vehicule", și completezi rubrica „Date cumpărător" cu noul tău nume și noua ta adresă iar rubrica „Fostul deținător" o completezi cu vechiul tău nume și vechea ta adresă. În această fișă va trebui să treci și seria chitanței de la plata contravalorii certificatului de înmatriculare în rubrica aferentă. După ce completezi fișa o tipărești la imprimantă (teoretic trebuie completată pe calculator, nu de mână; nu știu cât de strictă e această regulă dar mai bine nu risca!).
Aici găsești un formular editabil: http://www.prefecturasibiu.ro/resources/permise/fisa_inmatr_transcr.pdf
https://www.oficial.ro/system/files/acte/fisainmatriculareauto-2016.zip

Acest document este necesar la schimbarea identității (a numelui), teoretic nu și în cazul schimbării doar a domiciliului (caz în care se cere „certificatul de atestare fiscală"), în special dacă domiciliul de schimbă în același județ, dar nu e exclus să se ceară oricum. Acest document nu e menționat deloc în lista de pe saitul DRPCIV deși se cere la ghișeu.

8. Cu fișa de înmatriculare tipărită mergi la direcția de taxe și impozite din localitatea unde te-ai mutat și ceri vizarea acesteia. Poți face acest lucru în același timp în care depui documentele de rol fiscal pe care le primești de la primăria fostei localități.

9. Tot la direcția de taxe și impozite din localitatea unde te-ai mutat ceri un „certificat de atestare fiscală" în vederea înmatriculării.
Pentru asta ai nevoie de Cartea de Identitate a Vehiculului (C.I.V.) sau Certificatul de Înmatriculare (pentru extragerea datelor mașinii) și în funcție de localitate ți se poate solicita o copie după buletin și să completezi o cerere (mie nu mi-au cerut). Poți să îl soliciți în același timp în care ceri vizarea fișei de înmatriculare dar trebuie să ai în vedere că e valabil doar 30 de zile de la data emiterii! (art. 159, alin 3 din Codul de
procedură fiscală). Iar dacă programarea la DRPCIV se află în afara acestei perioade trebuie solicitat un altul.
Acest document e necesar la schimbarea domiciliului, nu e necesar dacă se schimbă doar numele.

După finalizarea acestor pași mai trebuie să adăugați la dosar următoarele documente:

10. Certificatul de înmatriculare în original;

11. Cartea de identitate/buletinul în original și copie;

12. Copie după contractul de asigurare RCA, în termenul de valabilitate al acestuia, pe numele proprietarului vehiculului.;

13. Cartea de identitate a vehiculului (C.I.V.) în original și copie (nu este listat pe saitul DRPCIV dar este necesară);

14. Procură de la notar doar în cazul în care documentele se depun de către altă persoană decât titularul.

15. În cazul schimbării domiciliului în alt județ trebuie schimbat și numărul de înmatriculare, prin urmare se vor mai depune la dosar:
– Plăcuțele cu numărul de înmatriculare vechi;
– Dovada de plată a contravalorii plăcuțelor de înmatriculare noi (https://www.drpciv.ro/drpciv-payment/form/5);
– În cazul solicitării atribuirii unei combinații preferențiale a numărului de înmatriculare, dovada plății acestui serviciu (https://www.drpciv.ro/drpciv-payment/form/2).

Plata se face prin internet banking, virament bancar, mandat poștal în contul trezoreriei statului sau numerar la ghișeu odată cu depunerea documentelor;

16. În momentul depunerii dosarului vei fi pus să îți completezi noile date pe prima pagină a cărții de identitate a vehiculului, pe care o vei primi înapoi, împreună cu „dovada înlocuitoare a certificatului de înmatriculare", într-un interval de timp specificat de cel căruia îi predai documentele (mie mi s-a spus să vin peste 2 zile, deși presupun că normal ar fi fost să se dea pe loc).

17. Într-un final vei primi notificare de la oficiul poștal de care aparții să vii să ridici noul certificat de înmatriculare.

| ANDR0 explică (pentru ANDR0):

Pentru orice eventualitate, încearcă să mergi la ghișeul DRPCIV unde urmează să depui documentele, înainte de data programării, arată-le dosarul și cere-le să-ți confirme că este complet, nu se știe niciodată ce bazaconii mai pot inventa...