| intrebcenustiu a întrebat:

Este adevarat ca uleiul trebuie schimbat la un an chiar daca nu s-au facut 10.000 de km? De exemplu daca l-am schimbat anul trecut in septembrie, iar de atunci am facut doar 7.000 de km, trebuie sa il schimb si anul asta tot in septembrie sau pot sa mai merg pana fac 10.000, undeva prin decembrie/ianuarie? Multumesc.
(masina este 2.0 diesel)

Răspuns Apreciat de Editori
| crysty1222 a răspuns:

Depinde foarte mult de motor, de stilul de condus, pe unde parcurgi kilometrii respectivi, de ce tip de ulei folosesti etc. Stiu persoane care schimba uleiul la 20.000 de km chiar daca trec 2-3 ani pana ajung la numarul asta de kilometri, dar nu au niste masini noi, iar motoarele sunt destul de rezistente.
Conteaza si tipul de ulei pe care il folosesti, marca uleiului, sa nu fie ceva contrafacut. Eu am un Focus 2 1.6 benzina, si la indicatia cuiva i-am pus ulei original Ford, care dupa 3-4 luni si 2-3000 de km avea o consistenta foarte apoasa si nu stiu cat de bine isi mai facea treaba uleiul ala. Dupa asta am trecut pe alte marci, nu pe de astea "originale".
Oricum, eu iti recomand sa-l schimbi odata pe an chiar daca nu ai facut numarul de kilometri, pentru ca uleiul ala a trecut prin multe schimbari de temperatura, mai ales ca e un motor diesel si ai mers mai mult prin oras, sigur uleiul ala nu-si mai face treaba corespunzator dupa un an de zile.

6 răspunsuri:
| Simpatik a răspuns:

12 luni da, 10.000 de km nu este batut in cuie, poate fi mai mult sau mai putin.
De exemplu daca mergi pe distante scurte si faci 50 de porniri opriri pe zi este indicat sa-l schimbi la 10k km, daca mergi la drumuri lungi si folosesti un ulei de calitate full sintetic poti sa-l tii mai mult de 10k km.
Insa sfatul cu 1 an si 10.000 de km nu e deloc rau, mai ales ca stii ca este safe daca faci in acest interval.
Intervale foarte lungi de schimb mi se pare ca au uleiurile de TIR de obicei alea au si vascozitatea cea mai mare.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Daca vrei sa intretii masina corect... schimbi odata pe an sau cand faci 10k km

| sierra1 a răspuns:

"uleiul trebuie schimbat la un an chiar daca nu s-au facut 10.000 de km?"

dacă ai o bijuterie de mașină de "ț" zeci de mii de euro, da, ai dreptate. Alfel, uleiul mineral/sintetic iși face treaba la fel de bine și după 2 ani

| Frank51 a răspuns:

10.000km sau un an este perioada de valabilitate.

| Țoglă a răspuns:

Uleiul se schimbă la 10-15k sau la 12 luni, care survine mai întâi.
Unii producători de uleiuri garantează perioada îndelungată de 24luni, trebuie să cauți cine produce aceste uleiuri (de obicei sintetice) dacă vrei să le bagi în mașină.

| badpanda a răspuns:

Am vazut niste teste de ulei Motul care dupa 10.000 km pierduse 50% din proprietatile lubrificante.
El functioneaza oricum dar cu uzuri ceva mai mari.