| alexandrumarcu32 a întrebat:

Ma contrazic cu cineva de câteva zile în legătură cu schimbarea din treapta I de viteza, în alta. Îmi tot spune ca el este inginer și asa se aplica la toate mașinile: imediat după ce pleci de pe loc, trebuie sa schimbi în treapta a doua, fie ca ai Oltcit sau Zonda. Bun, după gândirea mea, mai ales dacă ai cuplu și implicit motor mare, nu este un dezavantaj sa schimbi treapta dacă ai 10-15 km/h?

7 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Treapta I la orice autoturism este calibrata pentru plecarea de pe loc. Dupa plecare trebuie sa schimbi in treapta a doua, indiferent ca e Oltcit sau Zonda. Si exact din acest motiv la majoritatea autoturismelor nu poti schimba dintr-o treapta superioara in treapta I, chiar daca rulezi cu mai putin de 10 km/h.
Eu nu vad nici un dezavantaj in a schimba treapta daca ai cuplu si motor mare (dimpotriva, am putea gasi justificari la motoarele mai putin puternice), dar daca dezvolti poate o sa reusim sa descoperim unde gresesti cand te iei dupa gandirea ta happy.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Motoarele rapide cer si schimbari rapide altfel iti "moare motorul" cum se zice in limbaj popular. Motoarele mai lente (cele de la tractoarele si camioanele de tip vechi) necesitau o accelerare indelungata. La masinile pe benzina este normal sa pleci cu viteza 1-a si in scurt timp sa schimbi in viteza a 2-a. Sunt, insa, multi care pleaca de pe loc cu viteza a 2-a ceea ce duce la uzura mai rapida a motorului. La plecarea cu viteza 1-a nu conteaza ca ai 10-15 Km/h, este problema ca ai turatia mare si suprasoliciti motorul daca nu schimbi viteza rapid. Este o legatura intrinseca intre numarul de turatii ale motorului si viteza in care trebuie sa schimbi dar nu mai imi amintesc care era explicatia. Sunt multi ani de cand n-am mai condus din motive obiective.

| relian a răspuns:

Schimbi cind turatie depaseste 220 rpm pentru ca la turatia aia este cel mai econom de schimbat. Observi asta la o masina cu cutie automata observind ceasul turometru sau simtind pedala de aceleratie.Ca urmare vitezele se schimba fctie de turatia motorului si daca nu vrei sa fortezi motorul schimbi cam la 2500rpm, asta daca conduci normal. Daca ai turatia necesara schimbi sin 2 m.deci totul tine de turatie iar vitezele se schimba in ordine.

| Dayiii96 a răspuns:

Nu trebuie schimbata treapta neapărat, se poate oricum.

| Dayiii96 a răspuns:

Doar sa nu treacă de 3000 oricum turatiile le simti si la picioare, imediat ce prinzi viteza trebuie sa mergi cu a 2-a si dupa aia si cu a 3-a e ok... daca mergi ca melcul atunci poti s-o ti cu a 1-a linistit

| GhiciCine a răspuns (pentru Dayiii96):

Sa nu treaca de 3000? de ce? daca vreau sa intru in trafic si e aglomeratie mare, prind un spatiu mic si trebuie sa prind repede 80-90 km/h? schimb la 3000 si impinge cel din spate?

| GhiciCine a răspuns:

Nu exista o regula la schimbat treptele de viteza.
Depinde de ce urmeaza sa faci:
Daca esti intr-o parcare, ce faci dai a 2-a pentru 2-3 m? daca urci o rampa? dai a 2-a la 15km/h (ai 8km/h in treapta 1 la ralanti (nu stiu exact cum se scrie corect) si iti moare motorul). Poti sa dai a 2-a si sa mergi la 'ralanti', de exemplu pe trafic aglomerat, drum drept, poate chiar panta ca doar nu o sa mergi cu tr 1 la 2000 rpm.
Din ce am observat eu ( si ce am mai auzit de la altii) cel mai bine e sa schimbi treptele in asa fel incat dupa ce schimbi turatia sa scada chiar (apropiat, la benzina mai greu sau imposibil) pe zona de cuplu maxim, astfel face economie ( economie la carburant si cel mai importat la uzura pieselor, daca mergi subturat cu un diesel si accelerezi dupa un timp iti cedeaza turbina si alte chestii).

Nu sunt un expert in "ale condusului", am o experienta de doar 1 an si 6 luni, dar din cate masini am condus am observat cele de mai sus.
Cel mai mult conduc o skoda fabia 1. 4mpi( 68 cp, cuplu maxim la 2500rpm, asa scrie pe diferite site-uri auto) si schimb CAND ESTE NEVOIE( daca vreau sa accelerez, sa ajung la 90km/h doar nu o sa schimb la 2000rpm, o duc la 2500-3000+) si IN FUNCTIE DE DRUM ( am vazut multi care coboara pante la liber, mie personal mi-e frica de asa ceva si imi vine sa le zic sa opreasca sa ma lase sa cobor. Am multe zone cu panta foarte mica, astfel incat aproape ca poti lasa masina la liber, atunci ce rost sa o tin la 2000-2500 rpm? merg chiar si cu a 5-a la 'ralati', evident daca vreau sa accelerez voi retrograda).

Deci, nu exista reguli de schimbat viteze si nu depinde de tipul autovehiculului.
Sper ca te-am ajutat.