| Lulu55 a întrebat:

Prietenul meu a lovit o masina cand sa iasa din parcare.A lasat numarul lui de telefon pe parbrizul masinii respective.Se pare ca numarul nu a ramas acolo,ori l-a luat cineva, ori a plouat pe el(ploua cu galeata) ori l-a luat vatul, nu se stie ideea este ca nu ramasese pe masina. Prietenul meu a parcat tot in parcarea respectiva si urmatoarele zile, asteptand sa il sune cineva cu masina avariata. Nu l-a sunat nimeni si dupa vreo 2 zile cand sa intre in masina il opreste proprietarul masinii avariate sa ii spuna ca i-a facut poze la masina (caci el a parcat-o tot acolo).I-a luat numarul prietenului de telefon si a zis ca il va suna pentru asigurare. Doar ca azi de dimineata a primit de la politie telefon sa se prezinte cu masina si actele la politie, desi el deja vorbise cu proprietarul celalaltei masini. Acum frica lui este sa nu ii ia permisul. Este enervant pentru ca el a incercat sa faca ce trebuie, si tot a ajuns in situatia asta.Chiar o sa ii ia permisul? Multumesc

Răspuns Câştigător
| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Da, o sa ii ia permisul, din cauza ca nu a declarat accidentul.
Doar a incercat sa faca ce trebuie, nu a si facut.
Aplicarea legii este cam asa:
-in 24 de ore de la accident, trebuie sa ai o constatare, fie ca este vorba de o amiabila civila, ori declaratie la politie.
El trebuia sa mearga sa declare accidentul inainte sa treaca 24 de ore, cand a vazut ca nu este contactat de proprietarul masinii.

4 răspunsuri:
| Salontanul a răspuns:

Legea stipulează ca termen de declarare accidente ușoare maxim 30 de zile de la producere, iar depășirea acestuia poate duce la amenzi sau chiar pierderea permisului. Deci prietenul tau n-are cum sa pateasca nimic daca politistul nu este rau-voitor. Oricum, poate merge in instanta!

| Lulu55 explică (pentru Salontanul):

I-a luat si permisul, i-a dat si amendasad. Asta este...

| Salontanul a răspuns (pentru Lulu55):

Da! Am gresit eu. Accidentul trebuia anuntat imediat. Uite:
"Conf. Art.223 din Reg. nr. 195/2002 alin. 1. Conducatorii implicati în accidente în urma carora au rezultat numai pagube materiale si care nu constituie fapte prevazute de legea penala sunt obligati: a.- sa scoata imediat vehiculele în afara partii carosabile ori, daca nu este posibil si nici nu pot sa îsi continue circulatia, sa le deplaseze cat mai aproape de bordura sau acostament, semnalizandu-le prezenta; b.- sa anunte imediat unitatea de politie competenta pe raza careia s-a produs evenimentul;..."

suntserios
| suntserios a răspuns:

Probabil ca nu.
am fost si eu intr-o situatie asemanatoare.
cineva m-a pocnit in parcare, eu nefiind in localitate am vazut biletul lui dupa 5 zile cand omul fusese deja la politie. Am fost si eu si am raportat chiar daca legea zicea in 24 h. Am explicat ca eu atunci am vazut biletul si nu s-a pus problema de asa ceva.