| MarianFeier89 a întrebat:

Salut, vreau sa imi pun niste boxe in masina,si as vrea sa ma leg la cele din usile din fata, dar acelea au o mufa cu 4 pini, din care ies 4 fire, iar mie de la boxe imi vin 2 fire,am incercat sa le leg in toate modurile dar nu se aud nicicum, cele 4 fire sunt de culoare alb,negru,maro/verde si rosu/verde. Daca mi-ati putea spune care sunt firele ce imi trebuie mie. Multumesc, masina e un golf 4.

Răspuns Câştigător
| OldSoul a răspuns:

La Golf 4 ai 4 fire la fiecare boxa.
Pe 2 din ele vine semnalul, celelalte 2 fire sunt comune cu semnalul care duc la tweeter.
In cazul tau, nu pot sa-ti spun exact care fir e + si care e minus, insa 99% sunt convins ca alb negru duc la tweeter, iar maro/verde este semnal -, rosu/verde este semnal +.
Deci tu o sa te legi cu plusul la rosu/verde
Si cu minusul la maro/verde.


Acum ca ti-am raspuns la intrebare, trebuie sa te avertizez ca ce vrei tu sa faci e riscant.
Ideea e in felul urmator, difzuoarele au o impedanta, eh, (nu mai retin exact care e aceasta la Golf 4, dar probabil este undeva la 4 ohm), insa cert e ca modificarea pe care vrei tu sa o faci o sa modifice impedanta.
Fie va creste, fie va scade, va scade daca vei lega difuzoarele in paralel + la + si - la -, si va creste daca le vei lega in serie.
De aici apar problemele, daca le legi in paralel, vei supra solicita playerul, iar de aici o sa pierzi din calitate, si exista posibilitatea sa cedeze playerul in scurt timp.
Iar daca le legi in serie, se vor auzi mai slab decat ar trebui.

Recomandarea mea, e sa faci o treaba buna si sa te legi cu boxele din spate, direct de la player,.
Asta o faci scotand playerul si respectiv mufa de la boxe (mufa maro) acolo te vei conecta cu firele daca este cazul.
Precizez: In mufa maro vei avea 4 fire pe sloturile din mijlocul mufei daca ai boxe doar pe fata, sau 8 fire daca ai boxe si pe spate.
Exista posibilitatea sa ai 8 fire dar sa nu ai boxe pe spate, asta inseamna ca vei avea cablajul pentru difuzoare spate preinstalat, cel mai probabil pana in stalpul portierei, prin urmare te vei putea lega direct de acolo.
Dar in cazul in care ai doar 4 fire, deci doar pentru portierele fata, te vei conecta cu inca 4 fire pentru boxele din spate in sloturile libere din extreme.
Ideal e sa identifici intai care parte din mufa corespunde portierelor din stanga, si care parte din mufa corespunde portierelor din dreapta, asta pentru a corespunde reglajele stanga/dreapta.
Si cel mai important trebuie sa identifici care din fire sunt semnal pozitiv si care negativ, astfel incat sa stii cum sa le plasezi pe cele din spate astfel incat sa corespunda din prima + la + si - la -.

Am cuprins tot ce e de stiut, acum sper ca ai inteles ce ai de facut.

Numai bine.

| MarianFeier89 explică (pentru OldSoul):

Sa le leg la mufa maro, adica, cu papuci la pinii liberi?

| OldSoul a răspuns (pentru MarianFeier89):

Exact.

3 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Nu te juca cu legatul firelor, fiindca se poate arde usor amplificatorul, DAR se poate arde si masina!
Apeleaza la un electrician /electronist auto cu experienta in loc de improvizatii!