Nu sunt concepute diferit. Romanii s-au obisnuit cu masini cu kilometrajul "dat inapoi". Mai exact, le place sa fie mintiti.
Masinile care au 300-500. 000km in 7-10 ani sunt rulate aproape nonstop pe autostrada, ceea ce le tine motorul oarecum sanatos. Nu vei avea probleme cu injectoare, EGR, filtru de particule, supape, clapete. Eventual vor avea nevoie de o reconditionare a motorului, adica o segmentare + rectificat chiulasa. Dar in rest nu vor avea probleme.
Un motor de Logan 1.5 dci (exemplu mediu, nici 'tanc' nici rabla), are nevoie de rectificare undeva dupa 600. 000km, atunci pierde compresia.
Motoarele 2.2 CDI de la Mercedes, pot pierde compresia undeva dupa 1.000. 000km, cand vorbim de generatia veche (2003-2008). Sprinterele alea vechi, au majoritatea peste milion.
Din pacate, pe generatia mai noua, dupa 2008, 2013, am observat ca e plin de taxiuri (W212) cu motorul blocat, dar din punctul meu de vedere au cedat din aceste doua cauze:
1. se circula pe distante scurte, deci motoarele au mers rece si au facut multe depuneri care impiedica ungerea sa se faca corect, iar in plus maresc frecventa regenerarilor, care de asemenea sunt o pacoste pentru motor (exceptie cele cu Adblue)
2. reprezentanta/producatorul stabilesc termeni exagerat de mari pentru schimbarea uleiului (20-30.000km), interval in care motorul "se unge" practic cu funingine si ulei ars, murdarind tot, suprasolicitand filtrele din evacuare si circuitul de recirculare a gazelor, epuratorul, etc.
Astea fiind spuse, motoarele euro 5-6 nu mai tin la fel de mult precum alea euro 3-4, si nu pentru ca s-ar fi schimbat prea mult tehnica lor, ci din cauza regimului "recomandat" chiar de producator. Daca s-ar schimba uleiurile la 10. 000km ca pe vremuri, ar sari de milion si astea, cu usurinta.
In rest, nu prea sunt probleme cu cutiile, fuzetele, planetarele, etc. La W212 este o problema cu puntea spate, rugineste si se rupe destul de repede, majoritatea si-au schimbat-o in garantie. Ar putea aparea probleme similare si pe modelele ce te intereseaza pe tine, daca s-a folosit acelasi material la cadrul motor si cel de punte spate; daca nu cumva are punte "plina".
Eu am condus Vito si Viano din anii aia, sunt placute ca masini. Modelul anterior avea un balans cam aiurea pe spate, nu am avut timp sa vad problema, insa alea 2019-2021 mergeau superb.
Oo..asta da răspuns. mulțumesc frumos.
Dar totuși tu ce ai alege între VW Multivan din 2017 sau 2018 ..sau Mercedes V class 2015 sau Vito 2017?
VW-ul e doar un facelift la T5, care nu a fost ideal. Pe interior nu prea impresioneaza, sunt simple autoutilitare.
Mercedesurile sunt un pic mai frumoase, si merg mai placut. Strict pentru senzatia pe care mi-o lasa un Viano/Vito, nu as merge pe Transporter.
Toate masinile de genul au multi km pentru sunt cumparate de oameni care le folosesc intens pentru tranzit. Pana la urma clasa asta de masini este facuta pentru un flux intens de tranzit. Motoarele alea in principiu ar trebui sa duca 1 milion de km fara interventii atata timp cat schimbul de consumabile a fost facut mereu la timp si nu s-a circulat cu ea intr-un mod necorespunzator. Daca tu gasesti un Merces Vito sub 350k km din 2015, sa fii sigur ca ceva nu e ok la kilometraj.
Am gasit V class la 400.000 km din 2015..foarte frumos...da îmi este greu sa dau 21.000 cu atâția km?
Te inteleg dar mna, nu e logan, cam alea sunt preturile. E totusi autoutilitara si e Mercedes. + Ca un numar de 400k kilometri in 10 ani nu e exagerat + aia nu a facut acei kilometrii in oras 100%. Totusi n-ar strica un raport pe un site gen carvertical, mai afli una alta ca totusi 21k euro sunt bani.