TPU Blog

Tu știi cât de importantă este comunicarea într-o relație? Vezi ce spune Silvia despre importanța ei:

Generația nevorbită suntem noi toți. Copii, tineri, adulți, bătrâni – facem parte cu toții dintr-o societate care crede într-o educație bazată pe rușine, frică și pedeapsă. Din cauzele astea, toți rămânem nevorbiți într-un fel sau altul.

Nu vorbim pentru că ne e rușine, nu vorbim pentru că ne e frică, nu vorbim pentru că nu ni se vorbește. Lecția pedepsei odată învățată, vom ști s-o dăm mai departe. Așa ne facem loc în viață și nu ne dăm seama decât atunci când lucrurile dor prea tare și ne obligă să ne oprim și să ne întrebăm: Ce mă doare? De ce mă doare? Cât de tare mă doare? Ce pot să fac ca să nu mă mai doară?

Ne-ar fi util tuturor să știm că altruismul poate să ne pună în pericol, dacă ceea ce numim altruism este, de fapt, o renunțare totală la propriile nevoi sau dorințe pentru a le satisface pe ale altora. Ne-ar fi util tuturor să știm că a ne bloca și a nu reacționa într-un conflict deschis cu iubitul sau iubita poate părea un gest de nepăsare sau indiferență care să pună paie pe foc în loc de a liniști apele. Ne-ar fi util tuturor să știm că, prin șantaj emoțional sau manipulare, nu obținem decât aparența unei împliniri și că cel pe care îl „convingem” în acest fel adună de fapt multe sentimente negative față de noi. Ori pentru asta ar trebui să avem, fiecare dintre noi, un vocabular emoțional capabil să descrie ceea ce simțim. Mai mult de atât, ar trebui să trăim într-un context în care să nu ne fie teamă că vom fi luați la mișto sau pedepsiți dacă facem asta. În schimb, lecția pe care o primim mai toți este că orice vulnerabilitate este o greșeală care trebuie mascată, sancționată sau ignorată, dar în orice caz depășită, pentru că altfel e de rău.

Nu există nicio diferență între adolescenți și adulți în felul în care trăiesc dragostea sau relațiile de cuplu în general – fericirea, suferința și toate nuanțele dintre ele. Ce diferă, însă, este gradul de libertate pe care îl au în a-și lua propriile decizii și atitudinea celor din jur cu privire la relația respectivă. Când cei din jur sunt persoane importante din viața adolescenților, figuri investite cu afecțiune și autoritate, cum sunt părinții sau profesorii, atitudinea lor – fie că e sprijin, împotrivire, critică, ridiculizare, manipulare, etc. – are un mare impact asupra felului în care tinerii ajung să își trăiască primele iubiri.

Nu doar adolescenții trebuie să primească informații despre formele de abuzuri și efectele lor. Informațiile trebuie să ajungă în egală măsură la adulți, căci ei sunt modelele de comportament ale generațiilor tinere. Riscul este ca tinerii să nu aibă la dispoziție modele pozitive sau să ia de bune niște modele negative. Oricare dintre aceste variante e periculoasă și deja se întâmplă peste tot în jurul nostru.

Fă-ți și tu testul de relație: https://ffff.ro/licee/test-relatie/


4 tipuri de abuz frecvente în relații (vezi dacă ți s-a întâmplat și ție): https://www.facebook.com/respectlicee/videos/2097559630491631/

In a Relationship este un proiect de prevenție a violenței în cuplurile de adolescenți, creat de Fundația Friends For Friends împreună cu Avon România și parte din Campania Respectului. Urmărește proiectul pe www.facebook.com/respectlicee/

One thought on “Let’s talk about love – In a Relationship pe TPU.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.