anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Buna! Am si eu o curiozitate. Sa presupunem ca cineva a absolvit facultatea si din motivul ca nu a avut nevoie de bani sau din alte motive, nu a vrut sa se angajeze. Presupunem ca in prezent au trecut 5 ani de cand a absolvit si in aceasta perioada nu a lucrat. Acum vrea sa se angajeze. Ce ar mai putea face in prezent aceasta persoana? Oricat de multe lucruri ar invata, oricate abilitati ar avea si oricate cursuri ar face, daca este sincera in CV, ea ramane tot persoana care nu a lucrat 5 ani. Unii ar putea spune sa faca voluntariat in domeniul in care vrea sa se angajeze, dar daca este un domeniu serios si acolo iti trebuie CV si sa treci printr-un interviu cat de cat. Aceasta persoana este constransa sa minta ca a lucrat? Daca nu, mai are sanse pentru a fi acceptata pe un job ok daca are cunostiintele si abilitatile necesare? Daca da, de unde poate sa inventeze un job sau niste job-uri pe care sa le fi avut in trecut si ce a facut la ele?

7 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Pai normal ca nu minti. Te intreaba la interviu unde ai lucrat sau ce ai facut daca nu ai lucrat. Este mare fita sa faci facultate si sa nu vrei sa lucrezi dupa

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Ma gandesc ca o persoana care ar fi intr-o astfel de situatie si ar fi sincera in CV ar fi cam improbabil sa fie chemata la vreun interviu de angajare. Intrebarea mea era legata de cum ar putea o astfel de persoana sa puna in evidenta ce stie si ce poate sa faca avand in vedere cum sunt structurate CV-urile si intrebarile de interviu. Oricat de multe lucruri ar invata si oricate abilitati ar avea ramane tot o persoana care nu a lucrat o perioada lunga de timp, iar angajatorii la asta se uita inainte de toate.

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Nu le pasa ce faci tu cu viata ta dar le pasa daca esti lenesa si nu ai facut nimic altceva. Eu am explicat o perioada de 3 ani cu "probleme medicale" si atat. Tu nu spune asa ceva ca iti faci probleme, doar spune-le ca ti-ai ajutat parintii la ceva

| isemilia a răspuns:

Nu inventa, minciuna are picioare scurte. Indiferent de domeniu, angajatorul isi va da seama ca nu stii ce pretinzi si ca nu ai experienta aceea. Fii sincera si cauta un loc de munca pentru incepatori, unde nu se cere experienta. Va fi nasol, insa asta e. Vei trece acum prin ceea ce multi trec cand termina facultatea.

| anonim_4396 explică (pentru isemilia):

Ce ai putea scrie in CV daca ai o perioada foarte, foarte lunga in care nu ai lucrat? Te mai cheama cineva la interviu daca vede asa ceva in CV-ul tau? Sau daca te cheama ce poti spune ca ai facut? Cum ar putea o persoana care e in aceasta situatie sa puna in evidenta ce stie si ce poate sa faca avand in vedere cum sunt structurate CV-urile si intrebarile de interviu. Oricat de multe lucruri ar invata si oricate abilitati ar avea ramane tot o persoana care nu a lucrat o perioada foarte lunga de timp, iar angajatorii la asta se uita inainte de toate si legat de lucrurile astea pun intrebari. Nu poti sa le spui pur si simplu ca intrebarile pe care le pun sunt nepotrivite pentru situatia ta pentru ca i-ai jigni din start. Scuze ca pun asa multe intrebari, dar te intreb pentru ca nu prea inteleg cum se pune in practica ceea ce spui tu.

| isemilia a răspuns (pentru anonim_4396):

Practic, oricine o ia de la 0. Chiar daca majoritatea angajatorilor cer experienta, sunt si job-uri unde nu se cere asta. (cele entry-level). Spui ca ai absolvit facultatea Y, universitatea Z, voluntariat, internship-uri, ceea ce stii etc. Ei vor verifica cunostintele tale in domeniu la interviu. Probabil fara experienta iti va fi greu, insa oricine a pornit-o de la 0. Daca le atrage atentia ceea ce scrii in CV (ca stii X, ca ai exersat W) te vor chema si vor verifica in cadrul interviului daca stii sau nu acele lucruri.

| anonim_4396 explică (pentru isemilia):

Am vazut ca ai o postare legata de faptul ca tocmai ai fost admisa la liceu. Asta nu este genul de intrebare la care sa raspunzi. M-ar interesa parerea cuiva care are experienta cu CV-urile si interviurile de angajare, adica o persoana care a mai trecut prin asa ceva. Stiu ca exista job-uri entry level. Eu vorbeam de faptul ca daca angajatorul vede ca ai absolvit cu mult timp in urma si de atunci nu ai lucrat pune o gramada de intrebari care o iau intr-o directie nedorita. In CV vede, inainte de toate, anul cand ai absolvit si intervalurile de timp in care ai lucrat. De obicei acolo se uita angajatorii inainte de toate. Majoritatea intrebarilor de interviu sunt legate de tine, de cum esti, de ce ai gandit in urma cu X ani cand ai luat decizia Y. Practic se discuta foarte mult de ce ai facut sau n-ai facut in trecut si ei trag concluzii despre cum esti in prezent. De obicei angajatorii pleaca de la presupunerea ca o persoana care a stat mult timp fara sa lucreze sau fara sa faca parte din sistem nu e buna de munca.