| starsonthesky a întrebat:

Buna seara, doresc ca dupa ce termin liceul sa dau la facultatea de psihologie. Stie cineva daca merita? Din cate am inteles nu primesti mult la salariu.

Sau daca se poate, sa imi recomandati o facultate (dupa voi sau din experiente, multumesc)

18 răspunsuri:
| strawberry03 a răspuns:

Psihologia se practica pe mai multe ramuri, important e sa iti placa, dar ai sa iti dai seama pe parcursul studiului ca sunt domenii ale psihologiei pe care nu le cunosti si ca se pot face bani din asta. Psihologul din cabinet care face terapie nu este singurul posibil. Exista multe posibilitati, de la psiholog scolar, in transporturi, pana la a lucra in organizatii si companii pe diferite posturi. Depinde ce te atrage. Studiaza intai domeniul putin tu si apoi te poti decide. E multa investitie in activitatea de terapeut si trebuie sa stii asta de la inceput. Multi dintre colegii mei nu au stiut ca 3 ani nu sunt suficienti pentru a fi terapeut.

| Raducons a răspuns:

Eu zic ca nu merita psihologia, pentru ca daca vrei sa gasesti un job probabil iti trebuie ceva relatii si nu stiu daca le ai si cabinetul tau nu merita.Iti recomand sa te gandesti la urmatoarele variante Administratie publica, Gestiunea resurselor umane, Relatii publice si comunicare.Cu psihologia stii cum e treaba cine are probleme nu are bani si ceilalti nu au nevoie cam la asta trebuie sa te gandesti

| sayWhaaat a răspuns:

Daca iti place psihologia mai bine mergi pe psihiatrie, e mult mai bine platit.

| Osneros a răspuns:

Daca o faci doar pentru bani, mai bine faci alta ramura de medicina.

| Lion56 a răspuns (pentru Osneros):

"alta ramura de medicina" sugereaza ca psihologia e ramura a medicinii, in timp ce nu e. Doar psihiatria e ramura a medicinei. happy

| Osneros a răspuns (pentru Lion56):

Asta pentru ca chiar e o ramura a medicinei., la fel ca psihiatria. De ce ai crede ca nu e?

| strawberry03 a răspuns (pentru Osneros):

Psihologia e o stiinta sociala. Licenta are in general 3 ani plus in master care se face pe vreo 4 ramuri diferite. Psihiatria, in schimb, se face dupa ce studiezi medicina. Poate par asemanatoare, dar psihologia se intinde si pe alte domenii, cum ar fi psihologia organizationala si a muncii sau educationala, care au prea putina legatura cu medicina. Nu e strict legata de clinica si pacienti in cabinet. deci nu, nu e o ramura a medicinei.

| Osneros a răspuns (pentru strawberry03):

"Licenta are in general 3 ani plus in master care se face pe vreo 4 ramuri diferite. Psihiatria, in schimb, se face dupa ce studiezi medicina."
Deci facultatile hotarasc care stiinta apartine carui domeniu? Ce se intampla cand o facultate incadreaza stiinta x la domeniul y, iar alta facultate la domeniul z?

"Nu e strict legata de clinica si pacienti in cabinet. deci nu, nu e o ramura a medicinei."
Faptul ca nu e strict legata de clinica si pacienti nu o face sa NU fie o ramura a medicinei.

"medicină sf [At: M. COSTIN, ap. LET. II, 71/30 / V: (înv) ~deci~, ~deți~, ~diți~ / Pl: (3-4) ~ni / E: lat medicina, ger Medizin, rs медицина] 1 Știință care studiază structura și funcțiile organismului, precum și cauzele și mecanismele de producere a bolilor, în scopul prevenirii și vindecării acestora. 2 (Fam) Facultate în care se studiază medicina (1). 3 (Îs) ~ legală Știință care utilizează principiile și mijloacele medicinei (1) în sprijinul justiției. 4 (Îs) ~ veterinară Medicină (1) care studiază prevenirea și vindecarea bolilor animalelor. 5 (Îrg) Medicament. 6 (Îrg) Tratament." - https://dexonline.ro/definitie/medicin%C4%83
Daca ne luam dupa asta, psihologia se incadreaza lejer.

| strawberry03 a răspuns (pentru Osneros):

Doar pentru ca asa ti se pare tie, nu inseamna ca asa si este. E o confuzie mare intre psiholog si psihiatru. Bolile somatice si studiul organismului nu are legatura cu activitatea unul psiholog.

PSIHOLOGÍE s.f. 1. Știință care are ca obiect studierea activității psihice a omului, a stării și a însușirilor sale psihice. 2. Structura psihică a unui individ, a unei colectivități. ◊ Psihologie socială = latură a vieții sociale a societății care, împreună cu ideologia și cu științele naturii, alcătuiește conștiința socială; psihologia artei = disciplină care își propune examinarea structurilor psihologice definitorii pentru crearea și receptarea valorilor artistice. [Gen. -iei. / < fr. psychologie, cf. gr. psyche – suflet, logos – studiu].

| strawberry03 a răspuns (pentru Osneros):

Si legat de prima intrebare, nu stiu unde ai vazut sa fie diferit incadrate, dar cu siguranta nu poti nicaieri practica psihiatria fara medicina, nu poti prescrie tratament medicamentos in calitate de psiholog fara sa fii calificat pentru asa ceva, cum e un medic psihiatru.

| Osneros a răspuns (pentru strawberry03):

N-am zis ca am vazut sa fie altfel incadrate nicaieri, pentru ca nu ma intereseaza cum le incadreaza facultatile. Pe langa asta, facultatile nu le incadreaza in functie de domeniul de care apartin, ci de multe ori de alte domenii, din varii motive. Exemplu: Cambridge incadreaza Mathematics la BA - https://www.undergraduate.study.cam.ac.uk/courses/mathematics.

Nu confund psiholog cu psihiatru, nu stiu de ce esti asa de hotarat de asta.

Nu inteleg nici de ce cauti medicina in psihologie. E total pe dos. Psihologia e o ramura a medicinei, nu medicina o ramura a psihologiei. :|

Hai sa-ti arat exact, poate intelegi:
"medicină sf [At: M. COSTIN, ap. LET. II, 71/30 / V: (înv) ~deci~, ~deți~, ~diți~ / Pl: (3-4) ~ni / E: lat medicina, ger Medizin, rs медицина] 1 Știință care studiază structura și funcțiile organismului, precum și cauzele și mecanismele de producere a bolilor, în scopul prevenirii și vindecării acestora."
"PSIHOLOGÍE s.f. 1. Știință care are ca obiect studierea activității psihice a omului, a stării și a însușirilor sale psihice. 2. Structura psihică a unui individ, a unei colectivități."

Studiaza structura și funcțiile organismului, precum și cauzele și mecanismele de producere a bolilor, în scopul prevenirii și vindecării acestora? Chiar definitia ei spune asta: "Știință care are ca obiect studierea activității psihice a omului, a stării și a însușirilor sale psihice. 2. Structura psihică a unui individ, a unei colectivități."

Activitatea psihica a omului nu face parte din functiile organismului? Nu studiaza psihologia cumva cauzele și mecanismele de producere a bolilor, în scopul prevenirii și vindecării acestora?

Edit: nici faptul ca nu poti prescrie tratament medicamentos nu e un argument. Legalitatea nu e un argument, in mare parte.

| strawberry03 a răspuns (pentru Osneros):

Ok, nu e incadrarea facultatii, e incadrarea ta, am inteles de ce nu te intereseazalaughing Da, se intrepatrund aspecte cum e si neuropsihologia, care e axata fix pe cum functioneaza fiecare parte a creierul in raport cu procesele psihice. Evident ca cele doua au un punct comun. E doar o legatura, nu un domeniu al medicinei. Dar poti sa ii zici cum vrei. Insa daca ar fi asa, la medicina s-ar studia ca materie si psihologia, fiind parte a domeniului.

Si btw, sunt hotarata, nu hotaratlaughing

| Osneros a răspuns (pentru strawberry03):

Si mi-ai dat acelasi argument invalid: "hurr durr nu se face la facultatea de medicina inseamna ca nu tine de medicina".

"Insa daca ar fi asa, la medicina s-ar studia ca materie si psihologia, fiind parte a domeniului."
Sa-ti dau alt exemplu, poate o sa vezi cat de prost e argumentul asta: se da facultatea de informatica de la UBB. Nu se studiaza absolut nimic ce tine de criptografie. Concluzia ta: criptografia nu tine de informatica.

Mai de clasa a patra nu stiu cum sa explic.

"Ok, nu e incadrarea facultatii, e incadrarea ta, am inteles de ce nu te intereseaza"
Asta chiar ma depaseste. Hai sa lasam medicina deoparte, explica-mi asta mai bine.

| strawberry03 a răspuns (pentru Osneros):

"Mai de clasa a patra". Oh, dar iarta-mi limitarea intelectuala in fata inteligentei tale nemarginite. laughing Ziceam doar ca asta e viziunea ta. Faptul ca tu spui ca e o ramura a medicinei poate ca e acelasi lucru cu ce spun eu cand afirm ca ele au o legatura. Cand vorbesc despre domenii si subdomenii eu ma gandesc la altceva. Pentru mine ele coreleaza, daca ma gandesc si la psihologia sanatatii, sportului, etc. Despre informatica nu stiu, nu e domeniul meu. Eu am inteles ce ai vrut sa spui, nu-s batuta in cap, stai calmlaughing

| Osneros a răspuns (pentru strawberry03):

Te iert de data asta.

Faptul ca e o ramura a medicinei e mai mult decat faptul ca au o legatura. Legaturi are si neuropsihologia cu psihiatria, dar niciuna nu e o ramura a celeilalte.

Faptul ca una e o ramura a celeilalte arata asa: imgur.com/a/fhlRkUH

Spre deosebire de legaturi, care arata asa: imgur.com/a/Scos4AK

*Ignora "test." la ambele.

Daca intereseaza pe cineva, sunt facute in PyCharm.

| Lion56 a răspuns (pentru Osneros):

Simplu. Pentru ca psihologii nu sunt medici, nu au terminat facultatea de medicina. happy psihiatrii da

| Osneros a răspuns (pentru Lion56):

Din nou, facultatile nu reprezinta argumente. O sa folosesc acelasi exemplu, cu universitatea Cambridge si faptul ca ei ofera BA (Bachelor of Arts) in Mathematics - https://www.undergraduate.study.cam.ac.uk/courses/mathematics

Ce se intampla cand universitatile incadreaza o stiinta in domenii diferite? Cine are dreptate? Majoritatea, definitia stiintei in cauza, universitatea cea mai prestigioasa, fiecare om in parte?

| MMadalina a răspuns:

Important este sa faci ceea ce iti place si te atrage, doar asa vei obtine performante. Performantele iti vor aduci atat satisfactie financiara cat si morala.

Spor!