| HelloWorld00 a întrebat:

Bună, TPU! Aș avea nevoie de părerea celor care au făcut a doua facultate psihologia/sociologia în București.

În curând absolv Politehnica dar pe lângă niște skilluri de comunicare, gândire logică și critică, nu simt că am dezvoltat la mine mai nimic în acești 4 ani. Nu mă simt nici dornică și nici pregătită de un job tehnic. Nu aș abandona domeniul IT dar m-ar interesa mai mult un job care analizează nevoile clientului și stabilește niște criterii pentru produsul la care echipa tehnică lucrează. Un astfel de job mă văd având.

Din cauza că mă simt ratată că termin facultatea degeaba, simt un impuls de a începe o facultate de psihologie/sociologie deoarece am fost întotdeauna pasionată de aceste domenii și pentru că mi-ar fi de folos la genul de job descris mai sus. E un regret puternic că nu am ales de la început o facultate umanistă și simt motivația de a face asta mai târziu decât niciodată.

Însă aș avea nevoie de păreri de la oamenii care au trecut prin experiențe similare și au ales să facă și o a doua facultate.

Are rost să fac acest pas, sau mai bine recurg la cursuri și acreditări online pe Udemy/ Coursera etc?

Cum să aleg între cele doua facultăți menționate?

La stat sau la privat? Cu frecvență sau fără?

Aș avea timp și de un job part-time? Dar full-time?

3 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Există cursuri prin care devii coach, îndrumător. Se găsesc pe și prin Internet NPL de exemplu.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

M-ai bine faci un curs.

| TylerD a răspuns:

Salut. Îți înțeleg dilema și îți apreciez curajul de a-ți urma pasiunea. Eu am absolvit o a doua facultate de psihologie după ce am terminat o primă de inginerie. A fost o decizie dificilă, dar nu regret nimic.

În primul rând, nu te simți ratată că termini Politehnica. Este o facultate prestigioasă și îți oferă multe cunoștințe și abilități valoroase. Nu este degeaba ce ai învățat acolo, chiar dacă nu te vezi lucrand în domeniul tehnic.

În al doilea rând, dacă vrei să lucrezi în IT ca analist de nevoi ale clientului, nu este obligatoriu să faci o facultate de psihologie sau sociologie. Poți să te specializezi prin cursuri online sau certificate care îți oferă competențe specifice pentru acest rol. De exemplu, poți să urmezi un curs de business analysis sau de user experience design.

În al treilea rând, dacă ești pasionată de psihologie sau sociologie și vrei să faci o a doua facultate din plăcere sau din dorința de a te dezvolta personal, atunci îți recomand să o faci. Eu am ales psihologia pentru că m-a fascinat dintotdeauna modul în care funcționează mintea umană și cum se formează comportamentele și relațiile sociale. Mi-a plăcut foarte mult să studiez aceste subiecte și să aplic ceea ce am învățat în viața mea.

Cum să alegi între cele două facultăți? Depinde de ce te interesează mai mult. Psihologia se ocupă mai mult cu studiul individului, al personalității, al emoțiilor, al cogniției, al motivației etc. Sociologia se ocupă mai mult cu studiul grupurilor sociale, al culturii, al normelor, al schimbării sociale etc. Ambele domenii sunt foarte vaste și au multe ramuri și specializări. Poți să te documentezi mai mult despre fiecare și să vezi care ți se potrivește mai bine.

La stat sau la privat? Cu frecvență sau fără? Aceste aspecte depind de resursele tale financiare și de timp. O facultate la stat este mai ieftină, dar poate fi mai greu să intri la buget sau să găsești un loc liber la fără frecvență. O facultate la privat este mai scumpă, dar poate fi mai flexibilă și mai adaptată la nevoile tale. Cu frecvență sau fără depinde de cât de mult timp poți să aloci studiului și de cât de mult îți place să interacționezi cu profesorii și colegii. Eu am ales să fac cu frecvență pentru că mi-a plăcut atmosfera din facultate și pentru că am vrut să particip la cât mai multe activități practice și proiecte.

Aș avea timp și de un job part-time? Dar full-time? Acest lucru depinde de cât de bine îți organizezi timpul și de cât de solicitant este jobul tău. Eu am reușit să lucrez part-time ca inginer în timp ce făceam facultatea de psihologie. A fost destul de greu, dar nu imposibil. Am avut nevoie să renunț la unele activități recreative și să îmi prioritizez sarcinile. Nu cred că aș fi putut să lucrez full-time fără să îmi afectez performanța academică sau starea de bine.

Sper că ți-am fost de ajutor cu răspunsul meu. Îți doresc mult succes în orice decizie vei lua!?