|

Buna tuturor. Am nevoie de putin ajutor. Un prieten mi-a spus ca as putea lucra in domeniul IT, pe partea de retea mai exact(administrator de retea, Cisco Ccna, asa ceva). Am cateva intrebari referitor la aceasta profesie

1. Mi-a spus acel prieten ca nu ai nevoie de facultate(sun extrem de sceptic si pur si simplu nu cred. Cum ar fi sa ma duc la un interviu de angajare si sa ma intrebe "ce facultate ai absolvit" iar eu sa le raspund "niciuna"?!) Ar fi de ajuns, confirm lui, certificari de la Cisco, Juniper, ceva cursuri, etc. Este adevarat?

2. Daca fac acele cursuri, si ma pot angaja fara facultate, cursurile se pot face online, iar mai apoi sa dau examenul fara probleme, legal, in orice centru de examen? Cat costa Cisco Ccna si de unde pot sa cumpar varianta corecta?(am gasit o gramada de site-uri toate cu preturi diferite, si sincer mi se par exagerat de scumpe. Merita aceste cursuri? Ar fi si o alta varianta?)

3. Pentru cei ce lucreaza in acest domeniu: cum este atmosfera, cat de grele sunt interviurile, ce ai de facut, stai taoat ziua in fata ecranului, sau... Cat e salarul(aproximativ), daca ai zilele legale libere, cat e de stresanta meseria asta, unde m-as putea angaja cu acele cursuri?

Sper ca nu v-am plictisit. Mi-au ros sufletul aceste intrebari(la propriu). Sunt intr-un fel intre ciocan si nicovala: as vrea sa fac asta, dar parca nu as vrea, intuitia imi spune sa nu o fac. Parintii imi cam spun sa o fac(desi indirect, mereu ajugem la o discutie aprinsa despre asta, si se enerveaza ca sunt asa "indecis". Eu as spune ca sunt mai degraba prudent si ca gandesc inainte sa fac un pas. )

Va multumesc, si astept raspunsurile voastre! Orice ajutor e bine-venit!

2 răspunsuri:
| a răspuns:

1. Nu ai nevoie de facultate. Dai cateva sute de euro si faci cursuri CISCO vreo 3 luni cel putin, depinde ce module urmezi - care sunt FOARTE serioase si trebuie' sa inveti, sa nu crezi ca daca platesti asta inseamna ca gata primesti si diploma automat!
2. Ia si casca ochii mari aici - https://www.infoacademy.net/course.php?p=CCNA_RS_V5&c=prezentare
3. Am prieteni care au facut ceva de genul la inceput si s-au dus spre programare dupa aia. Depinde de job, cel mai practic ar fi sa iti gasesti ceva remote sau sa iti faci un SRL si sa lucrezi pentru mai multi clienti cu plata per-incident sau contract tip abonament.
Daca nu incerci... degeaba vorbesti vorbe. Bafta!

| a răspuns:

1. Foarte adevărat. Sunt multe țări dezvoltate în care nu ai nevoie de facultate. Hai să facem un exercițiu de gândire: ești patron și ai nevoie de un network administrator. Primești 2 CV-uri: un candidat cu facultate de informatică și toate certificările pământului și unul cu 20 de ani în domeniu, fără facultate sau certificări. Pe care-l alegi?

2. Ce înseamnă "acele cursuri"? Găsești aici prețurile pentru diferite cursuri CCNA: https://www.businessnewsdaily.com/10714-evergreen-it-certifications.html
Îți las temă de casă să cauți de unde-l cumperi. $300 e exagerat de scump, mentalitate de român care crede că i se cuvin toate pentru simplul fapt că există.

3. Întrebări tâmpite, n-o să răspund.