|

Cati ani trebuie sa ai casa iesi la pensie? Pentru pensia de boala, eu ma refeream la ani lucrati in legea noua avand in vedera ca am o matusa care ii persoana cu handical accentuat.

7 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

La 38 de ani trebuia sa aiba un stagiu de cotizare (ani lucrati legal) de cel putin 14 ani, conform art.76 din Legea nr.263/2010 privind pensiile publice. Asa fiind nu va putea beneficia de pensie de invaliditate decat daca se incadreaza in prevederile art.68, citez:
"ART.68.(1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza:
a)accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, conform legii;
b)neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA;
(2) Beneficiază de pensie de invaliditate, în condiţiile prevăzute la alin. (1), şi persoanele care se află în situaţiile prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. c) şi g).
(3) Au dreptul la pensie de invaliditate, în condiţiile prevăzute la alin. (1) lit. a), şi elevii, ucenicii şi studenţii care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, ca urmare a accidentelor de muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale.
(4) Persoanele care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă şi marii mutilaţi, ca urmare a participării la lupta pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 ori în legătură cu evenimentele revoluţionare din decembrie 1989, care erau cuprinşi într-un sistem de asigurări sociale anterior datei ivirii invalidităţii din această cauză, au dreptul la pensie de invaliditate în aceleaşi condiţii în care se acordă pensia de invaliditate persoanelor care au suferit accidente de muncă."

6 răspunsuri:
| a răspuns:

Spune varsta matusii si anii lucrati si o sa-ti dau un raspuns concret.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru Ioandelasal):

Ani matusii 38 iar anii lucrati cu carte de munca 6-8.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Pentru pensie de boala iesi cu cativa ani mai devreme, fata de termenul legal, iar asta mai depinde si de gradul bolii, cel mai bine te interesezi la casa pensiilor.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Taicamiu a iesit la 50.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Depinde de gradul de boala daca este grav poti iesi la 40 de ani.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

La 64 barbatii si la 59 femeile

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează