| uchihasasuke09 a întrebat:

Cei care lucrati in domeniul IT cat timp v-a luat sa invatati? Cate ore pe zi/saptamana ati dedicat acestei activitati?

31 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Nu pot contoriza asa.
Dar am dedicat ceva timp in liceu, in sensul ca faceam 4 ore de info la scoala si dedicam, cel putin prin clasa a10 si a11 cel mai mult la temele de la info.
Si pe urma am mai dedicat si cei 4 ani de facultate.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru suntserios):

Pai mai zi-i ca si acum ai in mod frecvent de invatat ceva nou. Uite asa produce scoala romaneasca de-astia ca el care au impresia ca faci facultate si dupa aia nu mai inveti nimic pana la pensie...

| suntserios a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Pai logic ca zilnic ai ceva de invatat ca in majoritatea meseriilor. Aici daca nu inveti si nu tii pasul cu tehnologia esti mancat.
Eu totusi cred ca omul vroia sa stie pana iei startul care e treaba

| uchihasasuke09 explică (pentru suntserios):

Nu judeca daca nu ma cunosti GabiDumitrescu, nu am zis ca nu invat nimic pana la pensie dupa facultate.Ma refeream cam cat de multe ore ar trebui pentru o pozitie de junior, dupa inveti mult si la munca.Pe internet arata cam 1000.Cum iti dezvolti mai bine abilitatea logica pentru programare?

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru uchihasasuke09):

Cu 1000 de ore e parfum. Adica nah, depinde de la om la om. Unii au aptitudini in sensul asta, altii sunt lemn. Asa poti sa incepi sa faci din copilarie probleme cu pseudocod si constructii logice, mai tirziu o sa te ajute foarte mult. Bine, in cazul tau presupun ca a trecut perioada respectiva, dar cred ca merita sa cauti in Google Play aplicatii de genul "learn to program" ca sunt cel putin 4-5 bune de tot. P.S. Am judecat modul in care parea ca ai pus tu problema. Daca nu te incadrezi in scenariul pe care l-am descris, imi cer scuze si iti tin pumnii! Noi aici discutam chestii, dar eu stiu de prin familie si cunostinte ca majoritatea NU gindesc asa. Viseaza ca ai facut oleaca de scoala si dupa aia nu cumva sa mai invete ceva.

| uchihasasuke09 explică (pentru GabiDumitrescu):

Problema ii ca nu am invatat destul de bine cand a trebuit si acum vreau sa nu ma mai incurc si sa gandesc mult mai repede, am citit ca manualele de liceu ajuta mult in punerea bazelor, voi ce ati face, ati invata web development sau mai bine bazele din liceu si dupa web?

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru uchihasasuke09):

Stai linistit, nu e niciodata prea tirziu. Inainte de orice altceva, daca cumva nu ai facut-o inca, perfectioneaza-ti engleza. Sa bubui de engleza. Sa gindesti in engleza cand ai de-a face cu continut in engleza. Seriale si filme fara subtitrare ar fi un bun inceput. Dupa aia, legat de documentatii si cu ce sa incepi... as zice sa lasi devu' si sa te arunci direct in chestii next-gen SAU de astea vechi care inca se cauta si unde oferta e foarte mica ca si programatori, de unde si salariile binisor peste medie. Doua sugestii iti pot da: GO (https://golang.org/) si Fortran (https://en.wikipedia.org/wiki/Fortran) - primul din prima categorie, si al doilea - evident - din a doua.

| uchihasasuke09 explică (pentru GabiDumitrescu):

Ii slab platit web development?

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru uchihasasuke09):

Pai mai toti se viseaza web developeri. Ia gindeste-te daca ai fi patron - pe cine platesti mai bine: un web dev bun cand ai deja o colectie de 2000 de CV-uri de web devi buni si ai avut la interviu care ti-au cerut si salarii mici gen 700 EUR net, sau un programator Fortran bun care e singurul dintre aia 5 care ti-au trimis CV care ar fi dispus sa lucreze pe un salariu de sub 5000 EUR? Te gindesti si ce bani se fac pe felia asta - la web delopment geme de indieni, pakistanezi, companii romanesti si nu numai care lucreaza si pe doi lei, cand discutam de Fortran, de regula se lucreaza pentru banci si alte aplicatii unde securitatea e primordiala si domenii in care se invirt literalmente MILIARDE de dolari.

| uchihasasuke09 explică (pentru GabiDumitrescu):

Ii bine ca mai sunt si alte domenii ca retelistica, mobile sau software, la hacking nu ma bag ca ii prea greu, ce parere ai de acestea?

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru uchihasasuke09):

Orice programator bun poate fi si hacker competent, daca isi da interesul. Cu cit e mai populara o nisa, cu atit scade si potentialul de cistig. Bine, exista si exceptii. Gen scoti o aplicatie mobila de succes si traiesti de pe urma ei linistit pana la adinci batrineti. happy

| uchihasasuke09 explică (pentru GabiDumitrescu):

Multumesc mult de raspunsuri, ma refeream cum obtii aceea flexibilitate mai repede, invatand algoritmica din liceu?

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru uchihasasuke09):

Pseudocod, un limbaj de baza ca Pascalul care merge parfum alaturi de pseudocodul pur. Si dupa aia C/C++. Dupa astea, CE VREA MUSCHIUL TAU! happy

| uchihasasuke09 explică (pentru GabiDumitrescu):

Ok deci pseudocodul din liceu pentru baza

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru uchihasasuke09):

Vezi pe KhanAcademy sau WW3 Schools. Sper ca nu ai trecut cu vederea ce ziceam mai devreme cum ca engleza foarte bine e vitala.
https://www.khanacademy.org/computing/computer-science
https://www.khanacademy.org/computing/computer-programming

| uchihasasuke09 explică (pentru GabiDumitrescu):

Nu inca vreau sa ma pun sa mi-o imbunatatesc uitate la intrebarile mele sa vezi

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru uchihasasuke09):

Mdah, am vazut. Nu iti mai bate capul cu teoria si cu cate ore. Pur si simplu incepe sa maninci engleza pe piine. Nu mai folosi softuri traduse - de obicei prost! - in romana, citeste pe cit posibil stiri in engleza, samd. Nu iti bate capul cu dictia si cea vorbita. Eu o folosesc profesional de vreo 15 ani in scris, insa ca si vorbire - dictie/accent, mai exact - ma face fiica-mea de 8 ani.winking

| TheGentleman a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Sau te duci pe partea Hardware, și pe lângă faptul că știi programare, te ocupi și de componente fizice. Dacă ajungi pe la NVIDIA sau Intel...

| Frank51 a răspuns:

In IT inveti pana mori. Bazele le poti invata in cateva luni, depinde si ce subdomeniu, dar daca luam tot domeniul, dureaza cam cativa ani sa inveti bazele. Eu in liceu am avut doar pe partea de hardware, si acum la facultate facem excesiv software, deci practic fac doar de un an, si pot sa spun ca dureaza mult procesul asta.

| Bizon95 a răspuns:

Depinde de IT
eu personal am stiut din prima ca asta e viitorul meu personal si de atunci m-a pasionat serios si orice informatie am prins nu am lasat-o din mana

daca faci scoala in schimb, si nu ai deloc pasiunea asta, trebuie sa fii bun la invatat, pentru ca e greu, in general trebuie sa ai un bagaj de cunostinte destul de ridicat ca sa poti a intelegi si sa te duca mintea sa rezolvi probleme

| uchihasasuke09 explică (pentru Bizon95):

De rezolvat probleme pot rezolva dar nu pe cele mai grele sad, cum dezvolt asta?

| Bizon95 a răspuns (pentru uchihasasuke09):

Trial and horror, asta... error
sunt chestii la care nu gasesti raspuns pe google si pana nu incerci nu reusesti
insa, ideea de talent in domeniu, nu e sa stii/inveti, ci sa iti imaginezi "de ce" cand dai peste un lucru pe care nu l-ai mai intalnit, nu l-ai invatat, nu il gasesti pe google, iar apoi sa actionezi in consecinta, chiar daca (uneori) gresesti!

| Ineys a răspuns:

Habar n-am. Am invatat sa-mi trec examenele si aia a fost.
Oricum in domeniul asta inveti in fieacare zi de la oricine.
Nu ai cum sa stii totul in domeniul IT, mai ales in programare, unde apar mereu concepte noi, chiar limbaje noi, chichite noi, intotdeauna exista o modalitate mai buna de a optimiza un sw, intotdeauna iti vine sa schimbi ceva etc etc. Sa nu mai vorbim de algoritmica unde sunt nspe milioane de algoritmi si ca sa-i inveti pe toti ti-ar lua o viata intreaga. Asta nu e un domeniu in care inveti doar la scoala, apoi te angajezi si gata nu mai pui mana pe nici o carte si-ti vin banii gramada.

Tu poate stii C++ ( dau un exemplu de limbaj de progamare ) si poate pe angajator il doare undeva ca stii tu C++. El vrea Python sau Java sau mai stiu eu ce. Ce faci atunci? Te apuci si inveti Java si Python si ce vrea angajatoru. Asta inseamna un programator bun, FLEXIBILITATE, sa stie de toate.

Acum depinde la ce te referi prin IT.
Ca IT inseamna multe. Eu ti-am povestit partea mea.

| Alexandrionelu a răspuns:

După angajare, primii 2-3 ani munceam cate 12-14 ore pe zi, ca să fiu cât de cat în rand cu ceilalți. Odată ajuns acolo, este mai ușor sa te menții up-to-date.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Alexandrionelu):

Asta fiindca sefii tai erau imbecili. Sau doar tu erai imbecil. Sau si aia si tu erati imbecili.

| Alexandrionelu a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Sau poate ca tu ești un imbecil cu chef de cearta? Te-ai gândit și la varianta asta?

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Alexandrionelu):

Nu, absolut deloc. Daca tie ti se pare normal sa stai la servici dublu peste program, poate tu esti un incompetent imbecil care nu constientizeaza asta. O companie care nu e in stare sa faca training separat - si platit - si sa aiba oamenii in stare sa isi faca treaba in timpul programului in maxim 3 luni nu are ce cauta pe piata.

| Alexandrionelu a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Ba chiar foarte idiot, extrem de idiot, cel mai idiot ești!
Habar n-ai cine sunt, în ce companie am muncit și în ce tara! Habar n-ai ce înseamnă selecția în o astfel de companie și cel mai important: nimeni nu a zis ca stăteam la munca 12-14 ore, am zis ca munceam 12-14 ore pe zi, ceea ce este cu totul altfel. La birou puteam sa stau și 4 ore, pe nimeni nu interesa asta, important era sa fie proiectul gata la timp. O asemenea companie îți dă în schimb deadline-uri făcute în asa fel încât un junior nu se poate încadra în 8/zi. Acolo se face departajarea: mulți încep, dar putini trec de perioada de proba.
Si alta data nu mai arunca cu jigniri aiurea, dacă nu ști ce vorbești!

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Alexandrionelu):

Aha, inca un pampalau super-mindru ca i-a supt vlaga Oracle, Siveco, sau alta mare companie careia nu ii pasa de oameni... Serios, macar nu te mai da rotund atita. Cunosc oameni care au lucrat la Adobe, Electronic Arts, eu am lucrat pentru Google (subcontractor, ce e drept, nu angajat direct), si nicaieri nu am auzit de astfel de enormitati cum debitezi tu. Ai avut un job de rahat, esti mindru ca ai fost sclav, foarte bine, dar macar nu te mai bate atit cu pumnul in piept!

| Alexandrionelu a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Ia uite unde era geniul din Carpați!
Sunt mândru ca sunt roman când aud nume ca : Grigorescu, Enescu, Eminescu și mai ales Gabi Dumitrescu. După ce vei da ortu' popii, garsoniera ta va fi transformata în casa memoriala, iar ghidul turistic va prezenta cu mandrie: "De aici posta comentarii răutăcioase pe TPU, ilustrul Gabi Dumitrescu, între doua reprize de laba pe pornhub".
Sunt mândru ca suntem contemporani și mai ales ca am avut onoarea de a fi jignit de un mare subcontractor pentru Google, este o onoare, ca și cum as fi primit un gol de la Gica Hagi. Iarta-mi te rog ignoranța mea de simplu angajat Siemens, o tu mare subcontractor Google, care mai cunoaște și oameni care au lucrat la Adobe și EA. În comparație cu tine, toți suntem niște idioți, suma IQ-urilor din Siemens nu reprezinta nici 1% din ce ai tu în cap. E bine asa?

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Alexandrionelu):

Mdah, patetic.