| SingleForOne a întrebat:

Cum ar fi dacă toate locurile de muncă ar fi plătite pe oră? Și fiecare vine, stă și pleacă după cum dorește atât timp cât îndeplinește ora respectivă? Intrarea și plecarea sunt scanate, se face contract de muncă, conturile bancare sunt inregistrate... deci, plățile s-ar face după ora de lucru prestată și teoretic, ar fi servici normal.

Nu mă refer la food panda, glovo, taxi și altele; sau cum este în străinătate: se plătește pe oră, dar trebuie să te înțelegi cu superiorii câte ore vei mai continua să stai.

Pur si simplu, superiorii își fac treaba lor, angajații treaba lor, dar fiecare vine, rămâne, și pleacă după cum dorește după o oră prestată și munca prestată după standardele companiei respective.

18 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Stii care e diferenta intre plata pe ora si plata pentru lucrul lucrul bine efectuat?
Mergi si vezi, cum se lucreaza la autostrazi in Romania (cu plata la ora) si in alte tari (cu plata muncii efectuate bine)!
Iti pot spune: la noi si timpul de finalizare, dar si costurile sunt mult mai mari.

| GabiDumitrescu a răspuns:

In foarte putine locuri e fezabila strategia asta. Nu zic ca e o idee rea, dar uite tot asa ar merge foarte bine plata per task sau cu o combinatie de sarcini per unitatea de timp. Gen in fiecare zi ai norma "x" si cand ti-ai terminat treaba in parametri, pleci acasa.

| Sn4k3 a răspuns:

Armonie desigur

| CodrutElian1990 a răspuns:

Fiindca cineva a dat exemplul de autostrazi, inchipuieti cum s-ar lucra la autostrada cum spui tu: tu esti pe compresor si lucrezi o ora, cel care prepara bitumul lucreaza 2 ore. In a doua ora vine cu bitumul si n-are cine sa-l compreseze.
Sau alta. Intr-o fabrica de confectii se lucreaza la banda: unii coase gulerul, altul manecile etc. Ce s-ar intampla in acest caz?
Asta nemaipunand la socoteala indeplinirea normelor.
Chiar si la birouri: sunt multe din ele care depind de altele. Daca mergi sa platesti la ANAF, casierul nu poate incasa fara document de la contabil.
Tu crezi ca esti mai destept decat ce-i care au infintat si perfectionat in timp programele de munca?
In strainatate se face tot dupa un program, chiar daca se lucreaza ore mai putine. Asemenea cazuri sunt si la noi in tara.
Dar asta doar in anumite domenii.

| SingleForOne explică (pentru CodrutElian1990):

Nu strică niciodată o continuă perfecționare, dar asta e, la noi este greu. happy Unii sunt prea leneși, alții prea disperați după avere, și puțini lucrează după anumite etici de a fi om bun... Nu cred că este "perfecționat" dacă lumea suferă din nu știu ce motive, și mergem așa înainte zeci de ani, chiar și sute de ani. happy

| Lukasssz a răspuns:

Ar fi bine.

| Apokales a răspuns:

Prostie. Managerii nu ar fi in stare sa justifice 24 de ore de munca daca angajatii ar lucra part-time 4 ore, ar trebui sa cauti multi oameni pentru ca fluxul plecarilor ar fi foarte mare, dar apoi munca cu ora. S-au facut experimente cum ar fi sa muncesti doar 4 ore sau 6 ore si sa primesti salariuld e acum de 8 ore, sunt avantaje in ceea ce priveste calitatea vietii, insa este greu sa intretii o firma, o afacere cand se lucreaza doar 4 ore.

| Digikey a răspuns:

Cand o sa te angajezi vreodata intr-o firma adevarata o sa-ti dai seama ca munca inseamna altceva.

| SingleForOne explică (pentru Digikey):

Ce înseamnă "firmă adevărată"?

| Digikey a răspuns (pentru SingleForOne):

O sa vezi cand o sa mai cresti. Citindu-ti Intrebarea nu cred ca ai mai mult de 8 ani.

| SingleForOne explică (pentru Digikey):

Știu despre firme, citesc cărți pe acest subiect, înainte să încep facultatea.

| DonEduardo a răspuns:

Prost.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Sa vezi hate ce iti iei la intrebarea asta laughing

In teorie da, pare o idee buna. Fiecare e liber sa munceasca dupa bunul plac, nu la program, daca are o problema poate pleca, nu te mai simti ca la inchisoare etc.

Dar in practica... ar iesi haos. Daca se trezesc intr-o zi toti angajatii sa plece acasa dupa o ora de munca?

| Apokales a răspuns (pentru anonim_4396):

Stai ca l-am luat. laughing

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu știu ce să zic. Pe de o parte înțeleg unde bați. De exemplu la un loc de muncă anterior trebuia să stau 8 ore după program, dar treaba efectivă o terminam cam în 4-5 ore, că n-aveam stare și nu-mi place să stau pe tânjeală. Dar colegii mă acuzau de lene, așa că a trebuit să mă învăț să muncesc mai lent ca să mă întind pe 8 ore... ineficient și diluat. Unii dintre colegii mei stăteau chiar peste program, dar tot nu făceam mai mult decât făceam eu în alea 4-5 ore efective. Dar dacă era plata pe oră ei ar fi primit dublu. Că au stat și și-au aplatizat posteriorul mai mult timp. Și știu că ai zis că sunt standarde și așa mai departe, dar crede-mă că în practică se va abuza de chestia asta și oamenii lipsiți de orice altă ocupație în viață se vor lungi ore în plus pentru niște cash. Mai ales cu mentalitatea din România, în care mai ales cei de la oraș sunt pe gândirea de a-și depăși condiția, de a ieși din sărăcie, o să fie o grămadă de oameni care o să neglijeze multe aspecte ale vieții doar pentru niște ore în plus. Aproape nimeni nu o să plece mai devreme. Și chiar și 8 ore sunt prea multe și întinse degeaba.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cu putine ore lucrate si productia este mica, n-are putea acoperii cheltuielile firmei cum ar fi salariile.
Prin Franta de exemplu daca nu faci 610 ore de munca intr-un an nu ai dreptul la somaj in caz ca ramai fara loc de munca. Este o metoda de combatere a lenei.

| Nouvel a răspuns:

Am avut un mester in casa. Desi insistam sa-l platesc la volumul lucrarii, el a vrut "la zi". In final am inteles de ce voia asa. "Ziua" lui era cam de 2 ore. Dar si in timpul ala mai mult vorbea decat muncea. L-am dat afara dupa doua zile. Se plangea ca a pierdut timpul cu mine. I-am dovedit ca nici nu am pentru ce il plati.

| SingleForOne explică (pentru Nouvel):

Cum am spus, sunt fel și fel de profitori, și dacă ne-am lua după logica asta, niciun sistem de a lucra nu ni se potrivește ca întreg la nivel de companie sau societate.