| Atti12 a întrebat:

Daca esuezi mai mereu, este ceva de bine? Mereu am inteles ca daca esuezi, inveti din acele lucruri si nu le vei mai repeta, iar prin asta, evoluezi. Este adevarata chestia asta?

16 răspunsuri:
| mgtow a răspuns:

Greseala vine din creier pentru ca produce ganduri rele si esecurile vin pe banda rulanta, cand te gandesti numai la bine viata devine mai buna cu banii, sanatatea si pe plan sentimental

| Wr3nch a răspuns:

Eu personal am invatat din multe greseli deci pot zice ca da.

| Nemessys a răspuns:

O sa-ti raspund cu o intrebare.
Cine crezi ca este mai,, master" la relatii?
Unu caruia i-a iesit din prima sau altul care a dat fail de nenumarate ori, a iesit si a cunoscut nenumarate fete?

| Atti12 explică (pentru Nemessys):

A doua varianta, categoric.

| AnastasiaK a răspuns (pentru Atti12):

Si de ce nu ar fi prima?

Pot sa vin si eu cu cateva exemple asemanatoare:
1. Cine e mai bun șofer? Unul care nu a facut niciun accident sau unul care a lovit masina de 100 de ori?
2. Cine e mai bun student? Unul care a terminat facultatea integralist cu bursa sau unul care a repetat fiecare an?
3. Cine e mai bun luptator? Unul care castiga campionatul de la prima participare sau unul care participa de 20 de ori si mereu pierde la primul meci?

Continui? Eu zic ca ala care a dat fail de nenumarate ori in relatii e pur si simplu incapabil sa aiba o relatie. Daca ai avea de ales, cu care te-ai cupla: cu un om care a avut 39 de relatii nereusite sau cu unul care a avut una foarte reusita?

| Atti12 explică (pentru AnastasiaK):

E corecta si varianta asta, dar depinde de situatii. Oamenii mai si esueaza in viata, daca un sofer nu a facut accident niciodata, e norocul lui, altii sunt soferi profesionisti si tot fac accidente(din cauza altora), din cauza greselilor altora, fara ca ei sa nu faca nimic gresit.Un student integralist cu bursa de cele mai multe ori sta mereu cu nasul in carti si rare ori se distreaza, unul care a repetat,
s-a distrat si a avut mai multe experiente decat celalalt.La fel si la campionat, poate acel luptator a avut un adversar mai slab decat el, si prin urmare, l a invins.

| FreddieM a răspuns (pentru AnastasiaK):

Bune exemple, draga Anastasiak, dar e necesara o precizare. In cazulul tipului care nu se poate angaja serios intr-o relatie, e clar ca are o problema. Aici nu mai putem vorbi de esec, ci pur si simplu e incapabil sa se imbunatateasca. Pentru el, experienta precedenta nu l-a invatat nimic, el considera ca a facut totul bine, deci nu a esuat.
La fel si in celelate cazuri, daca nu a venit cu imbunatatiri in tenatativele de a reusi, inseamna ca nu a invatat nimic din rentativele precedente, si e clar ca omul si-a ajuns limitele, pur si simplu e incapabil de mai mult. Nu e vorba de esec, e ambitie prosteasca. E ca si cum vrei sa atingi vitza ghepardului, calarind magarul. Si-l mai si masacrezi de bote. De altfel, toti avem limite, doar ca unii stiu cand trebuie sa se opreasca altii nu, explicatie valabila si in cazul exemplelor tale.

PS: in cazul tau, spre completarea unui nou proiect, ai analizat si considerat greselile precedente? Daca raspunsul este afirmativ, inseamna ca esecul ti-a fost util.

Pace si vremuri mai bune

| AnastasiaK a răspuns (pentru FreddieM):

Eu vad si alta posibilitate (nerealista, dar discutam ipotetic): sa faca mereu greseli diferite. In prima relatie ii trage o palma, spre exemplu (exagerez, stiu), in a 2-a o insala, in a 3-a uita de ziua ei, in a 4-a e prea posesiv si gelos(...). Daca presupunem ca multimea de greseli posibile intr-o relatie e finita, atunci va avea intr-un final o relatie reusita, invatand din esec, dar asta nu-l face mai bun decat cel care reuseste din prima, poate stiind din educatia primita (sau din orice alte surse) ca nu e ok sa bati, sa inseli, etc.

De asemenea, mai sunt si cazuri in care oamenii vad relatia ca pe un esec, dar nu identifica greseala (sau greselile) care a dus la esec. Nu e obligatoriu sa nu fii constient de esec ca sa-l repeti.

Eu nu incerc sa demonstrez ca un esec este inutil, nici fatal, bineinteles ca poti invata din el, dar nu sunt de acord cu echivalarea esecului cu experienta (poti sa fii experimentat intr-un domeniu si fara sa esuezi) sau cu considerarea esecului unica forma de invatare (nu trebuie sa ma arunc pe geam ca sa stiu ca exista gravitatie, nu?) si astfel sa ajungem la concluzia ca acela care are esec e superior celui ce n-are.

Iar ca sa raspund si la intrebare: imi analizez intotdeauna munca in general ca sa vad ce pot imbunatati, nu astept sa am un esec real pentru a invata ceva, iar de multe ori caut greseli si acolo unde nu sunt. Chiar cand primesc laude, daca vorbesc cu cineva mai avansat decat mine in domeniul respectiv, intotdeauna raspund cu "multumesc, dar ce crezi ca ar putea fi imbunatatit?". Repet, nu zic ca un esec e un capat de drum, dar nu consider ca unul care a esuat este mai bun doar pentru ca a esuat.

| AnastasiaK a răspuns (pentru Atti12):

1. Un sofer bun cam stie ca trebuie sa sofeze "defensiv" si sa se astepte la idioti in trafic, iar unul din factorii care il fac mai bun ca sofer e aceasta capacitate de a fi preventiv si de a putea evita acest idioti cand apar. Bineinteles ca nu se poate mereu si ca apar accidente si cand esti foarte bun, dar norocul/ghinionul are si el o limita si in niciun caz nu inseamna ca numarul de accidente e proportional cu aptitudinile de condus.

2. La faza cu studentul, deja raspunzi pe langa intrebare, care a fost simpla: "care e mai bun STUDENT?". In viata intrebarile vin simple, "stii sa faci aia?", raspuns "da" sau "nu", nu-i pasa nimanui de ce "da" si de ce "nu". Cat despre ce face studentul integralist cu bursa...iti garantez ca nu sta doar cu nasul in carti. E vorba si de cum stii sa-ti organizezi timpul, informatia, sa stii ce e important si ce nu, etc. Dar chiar si daca nu s-ar distra ca alti studenti, ma indoiesc ca pierdutul noptilor in club aduce succesul in viata. big grin

3. Aici nu e vina ta ca nu stii in ce consta un campionat, dar nu prea exista sa ai adversari mai slabi. Se lupta 2, unul castiga, care lupta apoi cu castigatorul dintre alti 2 si se continua asa, astfel incat in final raman 2 si cel mai bun castiga. Deci nu contează daca ai adversar mai slab sau mai avansat initial, tot trebuie sa fii cel mai bun de acolo ca sa castigi.

| FreddieM a răspuns (pentru AnastasiaK):

Iti multumesc pentru raspuns. Aprecieri sincere.
Pace si tie.winking

| flixbuster a răspuns:

E grele astea. Pe de o parte poti sa califici esecurile ca experienta daca inveti ceva din ele. Pe de alta parte, o definitie a nebuniei este sa repeti acelasi actiuni la nesfarsit, fara sa schimbi nimic, dar sa te astepti de fiecare data sa obtii altceva.

| FreddieM a răspuns:

Esecul este fructul succesului, fara esec nu poti gasi drumul, solutia corecta.
Toti am invatat din propriile experiente nereusite.
Pace

| CleanHeart a răspuns:

Da, e bine sa gresim dar sa si invatam din acele greseli, esuarile nu ne fura din succes si faptul ca nu renunti te duce acolo, asta inseamna evolutie, thomas edison zicea " am gresit de mii de ori pana sa inventez becul " deci da gresilile sunt bune.

| Alverto a răspuns:

Da. Dar nu trebuie să devină un obicei, trebuie să înveți din acea greșeală și să te gândești și alte greșeli pe care le poți comite făcând acel lucru

| TheGentleman a răspuns:

Nu întotdeauna. Unii s-au născut și o să moară ratați. De exemplu, boschetarii și asistații social

| bizonu123 a răspuns:

Bineinteles, just keep going, daca crezi cu adevarat in lucrul respectiv, du-l pana la capat.