| Meme10Memu a întrebat:

De ce in IT munca de programator nu se limiteaza la 8 ore program normal in care sa fie incluse atat scolarizarea cat si productia?

Răspuns Câştigător
| Yuoia a răspuns:

Buna gluma!
Programarea este ca o munca de creatie. Dar cum nu iti place munca, vrei si scolarizare tot in cele 8 ore.

| Meme10Memu explică (pentru Yuoia):

Mi-ai confirmat ca in cariera de IT nu este suficienta norma intreaga de 8 ore ci mult mai mult.

| Meme10Memu explică (pentru Yuoia):

Mi-ar fi placut cumulat/zi 4 ore scolarizare si alte 4 ore munca sau productie. Asa ar fi fost super ok.

| johnnny123 a răspuns (pentru Meme10Memu):

De ce crezi tu că este datoria unei companii să te școlarizeze pe tine? O companie este o afacere, iar o afacere trebuie să aibă profit.

Ce profit ar putea avea dacă în loc să producă software, își consumă resursele cu școlarizarea unor oameni care habar nu au de programare?

Și da, oamenii care muncesc mai mult și sunt competenți sunt promovați mai ușor. Dar asta nu se întâmplă numai în IT, ci în orice domeniu.

Care ar fi jobul tău ideal? Să fii angajat fără să știi absolut nimic, să investească compania niște mii de euro pe lună în formarea ta, să nu muncești niciun minut suplimentar și să fii avansat de vreo trei ori pe an? Continua să visezi.

| Meme10Memu explică (pentru johnnny123):

Dacă ai auzit ca le pleaca stagiari dupa un an de zile pentru ca corporatiile nu asigura in paralel cu productia traininguri in cele 8 ore de lucru zilnic. Pleaca in afara Romaniei unde au salarii mai mari ca in Romania. In Romania e sclavie pe fata dupa cum bine ai descris adica 8 ore productie + alte 3 ore suplimentare neplatite acasa pentru pregatire sau autoscolarizare. Si asta pentru ca in IT ceea ce stie un programator in anul curent anul viitor nu va mai fi valabil decat maxim 60 % din ce cunoaste in anul curent pentru ca de la an la an tehnologia se schimba. Si sa nu se mire cei din IT din Romania ca le ramane putin timp la dispozitie sa-si intemeieze si o familie.

| johnnny123 a răspuns (pentru Meme10Memu):

Ai lucrat vreodată în domeniul IT? Ai suficiente cunoștințe în acest domeniu pentru a putea avea o opinie avizată? Ceva îmi spune că răspunsul este "nu".

În primul rând, după cum ți-am mai spus, nu este datoria unei companii să te școlarizeze pe tine. Mai întâi trebuie să fii IT-ist, și abia apoi să-ți găsești o slujbă, nu invers.

O companie poate alege să suporte costurile pentru a oferi unui angajat niște specializări suplimentare, dar acest lucru este un bonus pentru angajat, nicidecum o formă de exploatare. Pentru că aceste cunoștințe dobândite pe banii companiei îi rămân și îi lărgesc orizonturile.

În al doilea rând, industria IT nu prea are nimic de a face cu sclavia. Tocmai pentru că un IT-ist bine pregătit are foarte multe opțiuni la dispoziție, iar companiile se bat pe ei și se chinuie să-i mențină fericiți. Cu alte cuvinte, un IT-ist competent se bucură de mai multă libertate decât majoritatea angajaților din alte domenii.

Și nu în ultimul rând, oameni pleacă de peste tot, nu este un fenomen întâlnit numai în România. Pleacă oameni și de la Apple, și de la Facebook, și de la Tesla, și de la Google. Pleacă și ingineri plătiți cu un milion de dolari pe an, dacă o altă companie le oferă un pachet mai atractiv. Asta nu înseamnă neapărat că cineva își bătea joc de ei și-i exploata.

| Meme10Memu explică (pentru johnnny123):

Tu excluzi din schema variabila timp alocat vs remunerare.

| johnnny123 a răspuns (pentru Meme10Memu):

Eu nu exclud absolut nimic. Tu în schimb nu înțelegi domeniul pentru că nu ai avut niciun contact cu el.

| Meme10Memu explică (pentru johnnny123):

Pentru un programator, asa cum ai descris si tu, nu e suficienta norma intreaga sau 8 ore pe zi. Ma refer la timpul alocat pentru acest tip de munca. Programul normal e de 8 ore ziua de munca si nu mai mult. Asta inseamna un trai decent. Eu nu vorbesc despre bani aici. Ce trece peste 8 ore e anormal si indecent.

Legat de bani. Un trai decent inseamna ca in cele 8 ore de munca omul sa castige suficienti bani incat sa poata trai decent. Restul orelor din zi, stat cu familia, relaxare si nu munca.

| johnnny123 a răspuns (pentru Meme10Memu):

Te intreb iarăși: lucrezi, ai lucrat vreodată, sau ai pregătirea formală necesară pentru a lucra în domeniul IT?

| Meme10Memu explică (pentru johnnny123):

Lucrez in domeniul IT.

| johnnny123 a răspuns (pentru Meme10Memu):

Hai să fim serioși. Cunosc sute de oameni de IT și niciunul dintre ei nu ar fi pus vreodată întrebările pe care le pui tu.

Deci nu te mai obosi.

| Meme10Memu explică (pentru johnnny123):

Asta pentru ca nu se gandesc sa-si ridice si mai mult nivelul de trai iar angajatorilor le convine ca nimeni nu se autosesizeaza.

Trainingurile nu ar trebui considerate bonus ci ceva obligatoriu din partea angajatorului pentru fiecare angajat in IT.

| Meme10Memu explică (pentru johnnny123):

"școlarizarea unor oameni care habar nu au de programare?" - stii cui i se adreseaza programele de training? sau cui ar trebui sa se adreseze?

| johnnny123 a răspuns (pentru Meme10Memu):

Nu mă refeream la întrebarea asta.

Mă refeream la întrebările pe care le pui de obicei aici, de genul "De ce a facut Dumnezeu viermii, nu pentru ca a planificat moartea omului? ", "Cand va ajunge soarecele om pe scara evolutiei? In 4 miliarde de ani?", " Cine ii va premia pe ultimii supravietuitori ai pamantului?" etc etc etc

Iartă-mă, dar astea nu sunt întrebări de IT-ist, și nu vei reuși să mă convingi că ești IT-ist.

Poate doar dacă prin "IT-ist" înțelegi că scrii niște texte religioase în Word, le printezi și le lipești cu scotch pe stâlpi.

| Meme10Memu explică (pentru johnnny123):

Tu incurci merele cu perele. Acele intrebari le-am pus la Religie. Intrebarea de fata am pus-o la Cariera. Acele intrebari de la Religie le-am pus in mod ironic daca intelegi cum arata o intrebare ironica.

In primul rand tu nu ai inteles intrebarea. Un IT-ist talentat nu e ca un macelar care lucreaza la banda adica productie continua in cele 8 ore de lucru. Asta ma determina sa nu cred ca tu esti IT-ist prea eficient si ca nu ma poti convinge ca esti un IT-ist care se limiteaza doar la cele 8 ore de lucru. Un IT-ist valoros reuseste sa se documenteze si sa si produca in cele 8 ore pe zi. Sau nu depaseste media de 8 ore. Ce e asa de greu sa intelegi unde bat?

Sunt IT-isti care freaca menta in cele 8 ore de munca si reusesc sa respecte si deadline-urile. Au timp sa si frece menta sa stea pe Facebook, sa stea la discutii cu orele despre subiecte care nu au nici o legatura cu IT-ul. Astfel de IT-isti sunt printre cei mai eficienti. Si au timp sa se si documenteze si sa faca si treaba fara sa petreaca mai mult de 8 ore la munca. Mai sunt si unii carora le place sa stea 12 ore in medie la locul de munca.

Sunt IT-isti care se respecta si nu depasesc media de 8 ore si altii care nu se respecta si stau mai mult de 8 ore in medie la locul de munca.

Eu sunt un IT-ist dintre cei care se respecta si pe langa faptul ca frec menta in cele 8 de program de lucru am timp sa ma si documentez si sa si-mi fac treaba de IT-ist fara a depasi media de 8 ore.

Eu nu ma chinui sa te conving pe tine ca lucrez in domeniul IT.

Am pus o intrebare cu un scop bine definit si nu ca sa conving pe nimeni. Fiecare se convinge singur.

Sunt unii care nu se conving de nimic desi ar avea motive sa fie convinsi de ceva. Astfel de oameni sunt un fel de agnostici dpdv religios.

| johnnny123 a răspuns (pentru Meme10Memu):

Un om care nu este capabil să înțeleagă teoria evoluției nici măcar la cel mai bazal nivel nu este capabil nici să înțeleagă și să creeze structuri de baze de date. Deci nu încurc mere cu pere, lucrurile sunt legate.

Toate întrebările pe care le pui (indiferent la ce categorie) spun niște lucruri foarte clare despre tine. Iar imaginea pe care mi-o formează întrebările tale este aceea a unui om care habar nu are de nimic, dar care crede că este extrem de calificat.

Crezi că ești IT-ist la fel cum crezi că te pricepi la mecanică cuantică, la filosofie sau la particule elementare.

Iar pentru un om care "nu se chinuie să mă convingă că e IT-ist", ai scris destul de mult încercând să mă convingi că ești IT-ist.

Și ca să încheiem această discuție, mai recitește o dată răspunsurile mele. Nu am susținut nicăieri nici că IT-iștii trebuie să muncească 12 ore pe zi, nici că trebuie să facă o muncă de bandă rulantă, lipsită de creativitate.

Am susținut doar că nu este datoria companiei să-și școlarizeze angajații pe cheltuiala ei și că IT-iștii au un grad mai mare de libertate pentru că sunt foarte căutați și au multe opțiuni.
Iar dacă un IT-ist alege să stea mai mult de 8 ore la serviciu, asta nu înseamnă nici că este exploatat, nici că "nu se respectă". Poate însemna doar că este pasionat de ceea ce face. Un concept pe care tu nu-l poți înțelege, pentru că tu ești pasionat doar să pui întrebări despre Iov, Adam și Avraam.

Deci nu eu sunt cel care nu a înțeles întrebarea, ci tu ești cel care nu a înțeles răspunsurile. Încă un argument în stiva de argumente că nu ești IT-ist.

| Meme10Memu explică (pentru johnnny123):

Tu ocolesti miezul intrebarii. Asta imi da de inteles ca esti superficial si ca daca esti un IT-ist programele scrise de tine sunt vulnerabile. Eu nu am vorbit despre pasiune, creativitate. Pasiunea dusa la extrem este o prostie. Cand isi neglijeaza familia pentru pasiunea de IT-ist ajungand tarziu acasa, e o prostie si in plus acest obicei nu respecta teoria evolutiei pentru ca copiii uni astfel de IT-ist vor creste cu probleme afective ca niste roboti care vor programa alti roboti. Asta nu mai e nici creativitate in cele din urma ci prostie si inapoiere mintala. Copiii unui astfel de IT-ist vor fi tot mai cu probleme ratand chiar posibilitatea de a se reproduce pentru a avea urmasi pe scala evolutiei.

Ce treaba are o teorie a evolutiei cu capacitatea de a scrie programe? Nici o legatura. Deci amesteci merele cu perele si iese o ciorba de baze de date.

Degeaba se da cineva mare IT-ist daca nu stie sa lege doua vorbe coerent si e incapabil sa inteleaga miezul unor intrebari simple.

Miezul intrebarii este daca IT-istul are timp sa se mai si documenteze in cele 8 ore de lucru pe banii firmei. Sa zicem macar 10% din cele 8 ore. Daca unii au timp sa si frece menta inseamna ca se poate. Tu ai zis ca nu se poate ceea ce imi da de inteles ca nu lucrezi in IT.

| johnnny123 a răspuns (pentru Meme10Memu):

Știu că este imposibil să ajung la vreo concluzie cu un om care se încăpățânează până în pânzele albe să susțină că este ceea ce nu este, dar haide să mai încerc o dată.



Iată întrebarea ta inițială:

"De ce in IT munca de programator nu se limiteaza la 8 ore program normal in care sa fie incluse atat scolarizarea cat si productia?"

Acum ai schimbat macazul, si spui ca "Miezul intrebarii este daca IT-istul are timp sa se mai si documenteze in cele 8 ore de lucru pe banii firmei. Sa zicem macar 10% din cele 8 ore. Daca unii au timp sa si frece menta inseamna ca se poate. Tu ai zis ca nu se poate ceea ce imi da de inteles ca nu lucrezi in IT."




1. Nu am spus nicaieri ca un programator nu are voie sa se documenteze in timpul programului. Nu numai ca are voie, dar documentarea permanenta este parte integranta a jobului de programator.

Tu ai folosit insa termenul de "scolarizare", care inseamna cu totul altceva. Din modul in care ai formulat intrebarea se intelegea ca este datoria firmei sa te scolarizeze sa devii programator.

Nu da vina pe mine pentru incapacitatea ta de a alege cuvintele corecte atunci cand formulezi o intrebare.


2. Faptul că unii programatori (nu toți) aleg să stea la birou mai mult de 8 ore pe zi nu înseamnă automat că sunt exploatați sau ca nu au respect de sine. Orice om care a lucrat vreodată într-un mediu plăcut, într-o industrie competitivă și pe proiecte interesante a rămas de nenumărate ori peste program. Nu pentru că l-a obligat cineva, ci pentru că-i place ceea ce face si munca ii ofera satisfactii. Faptul ca tu nu ai experimentat niciodata sentimentul de satisfactie pe care ti-l ofera finalizarea unui proiect de succes nu inseamna ca acesta nu exista.

Mai mult, nu toți programatorii au copii care-i așteaptă acasă. Cat despre cei care au, nu exista niciun fel de dovada care sa sustina afirmatia ca acestia isi neglijeaza copiii. Asa ca poti sa incetezi cu speculatiile, "analizele" si "profetiile" tale semidocte despre viitorul sumbru al copiilor de IT-isti.Te asigur ca nu vor creste nici inapoiati mintal, nici incapabili sa se reproduca.

Am fost suficient de elocvent si de coerent pentru standardele tale inalte, sau trebuie sa reformulez raspunsul sub forma de versete?

P.S. Mi-a placut in mod special finalul raspunsului tau, cand ai decis sa copiezi indoiala mea ca tu lucrezi in domeniul IT-ului si sa mi-o intorci. Cu alte cuvinte, un fel de "ba tu". Ceea ce-mi spune ca macar gradinita ai absolvit-o. Felicitari!

| Meme10Memu explică (pentru johnnny123):

Nu mai incerca nimic. Ai depasit deadline-ul. Ultimul tau raspuns nu l-am mai citit si nici nu il voi citi. Vorbesti singur. Nu-mi pierd timpul cu toti cretinii.

Răspuns utilizator avertizat
| Meme10Memu explică (pentru Joker3134):

Si ce legatura are cu IT-ul?

| Yuoia a răspuns (pentru Meme10Memu):

Poti sa lucrezi part time cu doar 4 ore pe langa scoala. Dar vechimea va fi la jumatate.

24 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Cine zice ca nu se limiteaza?

| Meme10Memu explică (pentru suntserios):

In general cei ce fac ore suplimentare in IT sunt promovati mai usor.