| GigiDurul a întrebat:

Hei!
Credeti ca o sa treaca o perioada cat de cat scurta pana sa imi gasesc un loc de munca dupa ce termin facultatea de arhitectura din Timisoara?

11 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Ca ești arhitect sau zidar tine doar de tine cât de repede îți găsești un loc de munca, tine de felul în care îți cauți, de voința cu care îți cauți și de priceperea ta

| Holiday a răspuns:

De tine depinde, te poti angaja din secunda doi daca incepi sa-ti cauti din timp. Mai ales ca totusi Timisoara ofera destule oportunitati.

| Doja a răspuns:

Cel mai probabil vei face practica prost platita undeva unde veti fi munciti ca sclavii, pentru ca sunt prea multi arhitecti pe piata pentru viteza cu care se elibereaza autorizatiile si cu care se fac constructiile.

Sau poti sa te reprofilezi

| Holiday a răspuns (pentru Doja):

"....veti fi munciti ca sclavii, pentru ca sunt prea multi arhitecti pe piata pentru viteza cu care se elibereaza autorizatiile si cu care se fac constructiile."

Si daca erau mai putini ar fi avut de lucru mai putin?! Nu prea are sens ce zici. Dar cel putin eu m-am obisnuit cu asta la tine.winking

| Doja a răspuns (pentru Holiday):

Cand ai 10 oameni disponibili in campul muncii, angajatorii se bat pe ei si ii momesc cu plata sau cu conditii de munca mai buna.

Cand ai sute de absolventi pe an intr-un domeniu care este cvasi-inghetat de birocratie, si este dominat de companii mari si arhitecti celebri cu pile, atunci trepadusii sunt platiti mizerabil, li se cere foarte mult, si daca nu le convine pot pleca. pentru ca oricum vine transa noua la anul'. Aceeasi situatie cu zecile de mii de manageri absolventi de ASE care intorceau shaorma dupa 2008

E bine ca intelegi piata si nu incerci sa fii ridicol. Lucurrile ar avea mai mult sens pentru tine daca ai intelege economia de baza.

| Holiday a răspuns (pentru Doja):

Nu stiu pe unde dracu ai lucrat tu, dar in toate companiile in care am activat se rasplateste competenta si nu esti dat afara dupa un an ca sa fii inlocuit cu un proaspat absolvent doar ca doresti renegocierea salariului.
Pe de alta parte daca esti incompetent sau n-ai chef de treaba, nici nu trebuie sa ceri vreo marire, e normal sa fii inlocuit.

Oricum, din ce zici, si tu observi ca situatia e de rahat in Romania, deci ar trebui o schimbare.

| suntserios a răspuns (pentru Doja):

Cat de frustrat sa fii cu răspunsuri din astea? Eu pricep ca ești un troll pe TPU, dar și trolling ul asta vine din niște frustrări.
Auzi la tine... Sa fii frustrat ca omul vrea sa se facă arhitect, o meserie bine plătită, extrem de căutată și foarte bine cotata. Dar mai bine s ar face taximetrist sa nu te frustreze pe tine prea tare

| Doja a răspuns (pentru suntserios):

Diferenta dintre mine si tine e ca eu cunosc arhitecti care au absolvit de cativa ani. Tu o dai cu teorii si cu prostii de genul "fii tu insuti".

Omul are nevoie de o perspectiva realista, nu de frustrarile generice ale unui om care comenteaza de dragul comentarii.

Si da, neironic daca esti un zidar bun o duci MULT mai bine si ai siguranta mai buna in munca in Romania decat un arhitect. Pt ca zidari buni sunt putini.

| suntserios a răspuns (pentru Doja):

Si arhitecti buni, nu e vina mea ca tu cunosti arhitecti prosti. Si eu stiu absolventi de informatica care se plang ca nu sunt locuri de munca. Amuzant nu?

| Doja a răspuns (pentru Holiday):

In mod evident nu lucrezi in arhitectura. Suna bine ce zici, dar in arhitectura oamenii sunt f presati de conditii nasoale de munca.

Si da, dupa cum ai remarcat in primul meu post, am subliniat problema cu autorizatiile si spagile care sufoca orice proiect imobiliar. Daca s-ar da autorizatiile la rata normala, piata ar creste enorm.

Inca o piata extrem de profitabila ar fi cea de consolidare/expertizare de risc, unde ai nevoie si de arhitecti. Daca vrei sa te distrezi urmareste

http://seismic-alert.ro/

Si o sa remarci ca in 2018 exista cladiri cu risc care fie n-au expertizele facute, fie majoritatea le au in anii 90, cand sistemul inca mai functiona.

| Holiday a răspuns (pentru Doja):

Ca sa expertizezi cladirile e nevoie de bani, iar primariile ori nu au, ori ii cheltuie in alte scopuri. Apoi de la expertiza la consolidare e cale lunga.

"Si o sa remarci ca in 2018 exista cladiri cu risc care fie n-au expertizele facute."

Doar expertiza stabileste incadrarea in clasa de risc seismic. Pana atunci, sunt doar barfe. Dar clar ca sunt cladiri neincadrate, dar care in urma expertizei ar deveni.

"In mod evident nu lucrezi in arhitectura. Suna bine ce zici, dar in arhitectura oamenii sunt f presati de conditii nasoale de munca."

Nu, nu lucrez in arhitectura, dar am prieteni care lucreaza in firme de arhitectura si intr-adevar au destul de lucru, dar nu se vaita in nici un caz de salariu, ba dimpotriva. In plus prin natura job-ului mai ajung si prin birouri ale firmelor de arhitectura si cam stiu ce masini au baietii sau cum se imbraca, de exemplu, si nu e nici un semn ca ar avea salarii mici. Cel putin in Bucuresti, in tara o fi mai altfel, dar in general in orasele mai mici sunt salarii mai mici indiferent de domeniul de activitate.