| MarthaGhost7894 a întrebat:

Hello! Sunt eleva la profilul stiinte ale naturii, trec anul ăsta in a 11 a și nu stiu exact ce facultate sa aleg pentru viitor.
Jobul pe care îl doresc foarte tare e sa lucrez ca toxicolog criminalistic sau chiar chimist criminalistic. Sunt pasionată de domeniul criminalistic, chiar mi se pare interesant, dar vreau sa ma axez pe partea de stiinta strict, nu sa fac dreptul sau academia de poliție.
Am citit pe net ca pot termina UMF sau facultatea de chimie/bio si sa fac un master de criminalistică, ca sa pot profesa. Ce părere aveți? E posibil in Romania sa pot lucra in criminalistica, însă numai pe partea de analize a monstrelor sau ar trebui să mă axez pe alt domeniu, in care se câștigă mai mulți bani si gasesc mai multe locuri, precum farmacie(deși urăsc ideea ca după 5 ani de invatat materia multă si grea, sa ajung o simplă "vânzătoare" de medicamente, ca sa nu mai spun de clienți)?
Precizez din nou ca sunt la SN si chimia e materia mea preferată, in special cea organică.
Ce păreri aveți? Sa vorbesc cu profa de chimie? Sau sa ma duc la facultăți sa cer opinii?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, este posibil sa lucrezi intr-un laborator criminalistic, dar numai daca si cand se vor face incadrari din sursa externa.

| MarthaGhost7894 explică (pentru Ioandelasal):

Adică, cand va pune MAI posturi libere, nu?

| Ioandelasal a răspuns (pentru MarthaGhost7894):

Da, asa este.

| MarthaGhost7894 explică (pentru Ioandelasal):

Inteleg.
Si posturile sunt temporare, nu?
Mi-e teamă că cariera pe care o doresc e riscantă, cum in Romania, nu prea se pune accent pe criminalistică, plus ca sunt foarte putine locuri.

| Ioandelasal a răspuns (pentru MarthaGhost7894):

In general nu sunt temporare, sunt pe perioada nedeterminata.
Temporare pot fi doar in anumite situatii, de ex. in locul unei femei aflata in concediu pentru cresterea copilului.

9 răspunsuri:
| WhiteLife a răspuns:

La partea de criminalistica nu ma pricep.

Dar ideea ca farmacistul este un vanzator de medicamente este total gresita. Farmacistul este specialistul medicamentului, stie tot despre el (ceea ce medicul nu este/nu stie), are voie sa corecteze dozajul medicilor. Ca farmacist ai o multime de cunostine, atat din domeniul medical, cat si din chimie, si stii cum sa le imbini. Nu mai spun ca principala activitate a unui farmacist este preparare medicamentelor la receptura, insa, din ce in ce mai putine farmacii respecta acest lucru. Cand oamenii vin sa spuna ce problema ai, nu le recomanzi cel mai cerut medicament, te gandesti la toate detaliile, ce compozitie ar trebui sa aiba si mai ales, ce forma farmaceutica; sunt o multime de detalii pe care asistentii nu le stiu. Nu este o slujba care se face pentru bani (din pacate, iarasi un lucru mult prea des intalnit), dar salariile sunt bune. Depinde de oras si farmacie, poti incepe de la putin peste 2000 de lei (2200, am auzit ca chiar si 2500), in timp bineinteles ca va creste. In farmaciile de circuit inchis sunt salarii de peste 4000 de lei. Dar inca o data, daca vrei doar bani, nu e rentabil, pentru ca este o responsabilitate mai mare decat la alte locuri de munca. Dar daca iti place si faci cu drag, cred ca banii primiti sunt suficienti ca o persoana sa se intretina (sigur, fiecare stie ce are nevoie).

| Feri5 a răspuns (pentru WhiteLife):

Cum adică "medicul nu este/nu știe"? Cum poți compara un medic care are peste 5 ani de facultate + rezidențiat cu un farmacist care are doar 5? Cum? Medicul sa nu știe? Atunci înseamnă ca știe pacientul ce medicament sa ia, nu? Medicul știe toate detaliile bolii și știe ce tratament sa dea, un farmacist știe, dar mai greu pentru ca am văzut Farmaciști care nu dau medicamente fără rețeta sau prescriptie medicală. Cum spui asta? "Are voie sa corecteze dozajul medicilor" -> asta înseamnă ca dacă medicul îți scrie sa bei 2 pastile, farmacistul îți spune 20? Medicul scrie câte pastile sa bei sau care este dozajul... Deci farmaciștii sunt cei care fac următoarele lucruri:
1. In situații excepționale in care pacientul, din diferite motive, nu se prezintă la medic, farmacistul ii da tratament. Este la fel ca un medic, dar acesta se bazează pe compoziția farmaceutica, nu pe diagnostic care se face la spital.

2. Vinde medicamente și recomanda dozajul suplimentar in anumite situații in care medicul nu spune care este dozajul

3. Prepara produse farmaceutice...

| MarthaGhost7894 explică (pentru Feri5):

Mai sunt farmacii care prepară medicamente?

| WhiteLife a răspuns (pentru Feri5):

Imi pare rau pentru neintelegere.

Nu am vrut sa spun ca medicul nu stie ce tratament sa dea, sau ce diagnostic sa puna, doar asta e treaba lui. Nu cred ca exista alta persoana mai potrivita sa faca acest lucru. Nici nu cred ca farmacistii sunt mai buni (sau mai putin buni) decat medicii si toate comparatiile care se fac (din pacate, pentru ca sunt doua slujbe diferite). Am vrut sa spun ca medicul nu stie totul despre mesicamente, el nu este specialist in acest domeniu. El stie sa puna un diagnostic si apoi stie ce substanta activa trateaza acea boala. De multe ori medicii nu reusesc sa fie la curent cu toate noile forme aparute pe piata (aceeasi substanta, dar isi face efectul mai rapid, sau poate pe o durata mai lunga de timp etc). Si nu incerc sa-i acuz, pentru ca nu au cum, doar nu asta e meseria. In mod normal ar trebui sa existe o comunicare constanta intre farmacisti si medici si o ajutorare reciproca.

Referitor la dozaje: atunci cand medicii prescriu un preparat magistral (cele care se prepara in farmacie) si se folosesc substante puternic active sau stupefiante, ei scriu doza de care are nevoie pacientul si modul de administrare. Farmacistul are obligatia de a verifica (in Farnacopee) daca doza prescrisa depaseste sau nu doza admisa din substanta respectiva. Daca depaseste, se face un calcul cu doza maxima admisa, iar preparatul se face dupa acea cantitate. Inca o data, nu este un lucru rau, medicii nu sunt vinovati ca nu stau sa calculeze la fiecare substanta tot, pentru ca au cu totul altceva de facut. Nu incerc sa ii acuz happy spun doar ca farmacistul are aceasta responsabilitate de a verifica dozajul si isi poate asuma acest lucru.

| Feri5 a răspuns (pentru WhiteLife):

Acesta este răspunsul corect! Nu primul! Asta e mai detaliat și mai bun, in felul lui! Așa da, merge!