| MoTaReLa a întrebat:

Care este salariul de inceput al unui inginer in constructii civile si pana la cat poate ajunge. Care este diferenta dintre inginer proiectant si executant? (avantaje/dezavantaje). Multumesc.

Răspuns Câştigător
| NLS a răspuns:

Proiectantul calculează structura de rezistenta în programe software (mai demult de mana, dura cam 3_4 luni pentru o persoana sa dimensioneze din punct de vedere structural un bloc cu 10 etaje. Un inginer care folosește Etabs, Autodesk Robot Millennium, sau alt program, face același lucru în maxim 3 zile. )
Tot proiectantul (sau desenatorii lui, dacă are angajați desenatori) trebuie sa genereze toate plasele de execuție pentru toate elementele structurii: planșe și detalii de fundații, stâlpi, grinzi, placi, centuri, sarpanta, scări...
Tot in atribuțiile lui intra extrasul de materiale (cantitatea de fier beton pe mărci, precum și cantitatea de beton... ).
Materialul de zidărie îl da arhitectul (cărămidă sau înlocuitori. )

Tot proiectantul întocmește documentația tehnica a construcției și dacă nu are și funcție de diriginte de șantier, are obligația sa se prezinte de 3 ori pe șantier, pentru anumite verificări... Celelalte verificări vor fi realizate de dirigintele de șantier.

Inginerul constructor "executant" e angajat al unei firme de construcții în general și are în subordine una sau mai multe echipe de muncitori, rezolva problemele apărute în etapele de construcție, (dacă ceva nu se potrivește cu teoria), trebuie sa comunice des cu inginerul proiectant și cu arhitectul, sa găsească rezolvări sau îmbunătățiri pentru toate neconcordantele...

Și pentru ca e plin de Dorel pe un șantier, printre sarcinile lui se numără și urmărirea și instruirea muncitorilor cu diverse, urmărirea mersului construcției, repartizează sarcini și întocmește exact cine și ce lucrează în ziua respectiva... Comunica cu livratorii de materiale pentru a se asigura ca toate cele necesare muncitorilor lui ajung la timp pe șantier.
Daca trebuie calculat ceva și muncitorii nu se pricep, asta cade automat în sarcina lui.
Și in general el trebuie sa găsească soluții pentru orice problema apărută, în cel mai scurt timp posibil, altfel dacă e nepriceput și se lălăie, firma pentru care lucrează nu va termina construcția pana la termenul limita, va primi penalizări și implicit ar putea ajunge sa lucreze în pierdere.
Și crede-mă ca nu vrei sa știi ce te așteaptă pe urma, dacă se întâmplă acest lucru.

| MoTaReLa explică (pentru NLS):

Multumesc de raspuns. Dumneavoastra ce părere aveți? Este mai usor de îndeplinit sarcina de proiectant decât cea de executant?

| NLS a răspuns (pentru MoTaReLa):

Ambii pot avea parte de mult stres uneori, (asta depinde de client și toată sleahta de funcționari publici, verificator de proiect, etc ) și ambii pot câștiga la fel de bine dacă prind proiecte mari.
Daca nu ești bun, nu câștigi din nici una dintre aceste meserii.
Proiectantul în mare parte face calcule, dimensioneaza elementele construcției (trebuie calculata de exemplu secțiunea stâlpilor și grinzilor, câte bare de fier beton va conține fiecare, și de ce diametru... ), după ce în prealabil simulează pe calculator forțele și încărcarile ce acționează asupra construcției.
Deci in principiu stai cu nasul în calculator și în cărți toată ziua, și primești din sfert in sfert de ora telefoane de la clienti nemulțumiți, zgârciți, sau de la arhitecți care ce visează noaptea, aia pun pe hârtie în ziua următoare, și te înjura când le spui ca asa ceva cade la primul cutremur.

Pe șantier, ai mai mult sarcini de urmărire și organizare, și găsit rezolvări la ce nu iese bine.
Faci și acolo calcule și verificări, dar nu foarte des.
Asta nu înseamnă deloc ca un inginer constructor pe șantier taie frunză la câini și doar urmărește muncitorii.
Și pe șantier ai stres de alta natura, și orice întârziere ți se sparge ție în cap, pentru ca nu ai putut sau nu ai știut sa organizezi fluxul cum trebuie.
Tot ca inginer pe șantier ai libertatea și obligația sa găsești variantele, metodele și dacă e cazul, materialele optime prin/cu care sa lucreze echipele din subordine.
Nu înseamnă că dacă proiectantul a prescris ceva mai puțin eficient, sau prost, lucrați toți ca orbii pe un drum greșit.
Trebuie sa ii arăți ca se poate mai bine (sau de preferat: mai bine și mai ieftin).
Pentru a putea sa îți îndeplinești îndatoririle pe un șantier, ai nevoie de aceleași cunoștințe ca și un proiectant, doar ca nu le folosești în practica toată ziua, ci doar la nevoie.
E stres suficient de ambele tabere, trebuie sa ai un caracter puternic sa reziști, și sa îți impui punctul de vedere.

5 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Proiectant. La planșetă, desktop sau stație grafică în birou.
Executant, pe șantier.

| MoTaReLa explică (pentru sadrian46):

Care ar fi mai avantajos? Ca munca, ca efort psihic.

| cosmin1324 a răspuns:

Salariu de inceput 2000-2500 lei, maxim cat te duce capul.