| Polinco a întrebat:


Care e faza la lunetiști? Aceștia înainte să traga, parca expiră aerul, de ce? Îmi poate explica cineva mai detaliat în legatura cu asta? Va mulțumesc!

Răspuns Câştigător
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Ti-o spune un fost militar. Tehnica este: "mentinerea" respiratiei concomitent cu manuirea lina a tragaciului. Bine! Nu vorbesc de pozitia coatelor! Deci nu trebuie sa inspiri sau sa expiri. Poti trage cu aerul in plamani sau cu aerul expirat. Ideea este sa nu faci miscare in momentul tragerii, iar miscarea tragaciului (la un moment dat tragaciul are un prag) sa fie lina pe tot parcursul. Daca treci de prag brusc vei pierde traiectoria optima. Depinde de arma dar pentru trageri de peste 1000 metri trebuie sa tii cont si de viteza si directia vantului. de exemplu P.SA.L. (Pusca semi-automata cu luneta din armata romana) are bataia eficace pana la 800 metri. Daca incerci sa tragi mai departe va fi cam complicat si trebuie sa tii cont si de viteza si directia vantului. Spun asta deaorece are bataia maxima la 1300 metri cu luneta si 1200 cu aparatele mecanice. Efectul omorator se mentiene pana la 3500 metri. Pe Wikipedia spune ca pana la 3800 dar stiu din instructiunile militare ca doar pana la 3500. Oricum nu-i important!

5 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

In momentul cand fixezi tinta si tragi iti tii respiratia. Miscarile toracelui te poate afecta la fixarea tintei.

| sierra1 a răspuns:

Dacă promiți că nu impuști pe careva, iți spunem detalii

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Corpul se mișcă tot timpul imperceptibil, pentru păstrarea posturii, Postura este un balans între poziții alternative. Dacă în momentul apăsării pe trăgaci, al declanșării focului, corpul este în acest microbalans, această mișcare, amplificată de distanța la care se produce impactul glonțului la țintă, face ca să țintești ( ochire) un punct iar glonțul să ajungă la distanță mare de punctul ochit. Astfel în momentul apăsării pe trăgaci, care este și el un interval de timp, să zicem 1 mili secundă, corpul să fie cât mai nemișcat. Dai aerul afară tot și în acea1 mili secundă îți reții respirația. Astfel realizezi ca micro mișcările corpului tău să fie cât mai mici.

| JicaContra a răspuns:

Sunt diverse tehnici, ideea e in general ca la momentul respectiv, orice miscare a corpului (iar respiratia e miscare) produce oscilatii care pot duce la gresirea serioasa a tintei, iar s-a ales expirare si nu inspirare pentru ca, corpul e mai compact si deci mai stabil

totusi, cat de bun lunetist esti, e chestie pura de talent

TOTUSI, din cate am vazut intr-un documentar, cica, ca au facut un aparat cu care oricine poate fi un lunetist bun

| Romaniamafia a răspuns:

Este o tehnica de respiratie, ii ajuta ca tinta sa fie mai stabila