| Aztecul a întrebat:

Salut TPU!
Nu am Bacalaureatul si vreau sa fac cursuri de frizerie. Pe viitor, cand consider ca am destula experienta si sunt bazat pe ceea ce fac îmi pot deschide ceva?
Dau funda!

4 răspunsuri:
| romeo78 a răspuns:

Poți face orice fel de curs pe bani, dar caută cu atenție la ce firmă vei dori să faci cursul, ca nu cumva să fie o mare țeapă. Adică, chiar dacă vei primi o diplomă, nu s-a făcut nici o lecție, nici practică, nimic.
Iar, pentru o firmă, e bine la început, să cauți o firmă cu probleme financiare, dar cu personal calificat.

| ElenaSt2011 a răspuns:

Salut.

Poti face un curs de frizerie la o agentie care ofera cursuri de calificare.

Cauti pe internet, folosind motorul de cautare Google Chrome (este si browser acesta), scrii cursuri de frizerie acreditate, dai enter si gasesti muuuuulte recomandari.

Apoi suni, vezi care este pretul, de cate ori pe saptamana trebuie sa mergi la cursuri.

De regula agentiile acestea ofera diploma/ certificat de calificare si NU te intreaba daca ai luata bacalaureatul sau nu. Doar platesti pentru curs.

AM cautat eu recent pe internet, am scris cursuri de frizerie si mi-a atras atentia website-ul https://www.ateliereleilbah.ro/......e-barbati/

Important este sa intrebi daca asigura o locatie unde sa poti face practica, sa inveti meseria cu adevarat.

O vecina de-a mea a facut cursul de coafura - frizerie la AJOFM (adica Agentia Judeteana a Fortei de Munca). In fiecare municipiu exista una. Aceasta agentie organizeaza cursuri de calificare pentru someri.

Cursurile sunt gratuite, dar, la finalul cursului trebuie sa te angajezi (indiferent unde, poti avea oricare tip de job - full time sau part time - chiar daca este intr-un domeniu total diferit, fata de cursul de recalificare oferit de AJOFM).

Daca nu reusesti sa te angajezi (indiferent ca vei fi PFA, angajat la stat sau la patron) dupa terminarea cursului, vei fi obligat sa platest contravaloarea cursului de recalificare.

Poti intreba la AJOFM daca ofera cursuri de (re)calificare profesionala pentru proaspat absolventi de liceu. Eu stiu ca exista un program national pentru asa ceva.

Sau poti cauta - daca ai rabdare si ai cine sa te informeze - exista cursuri de recalificare, facute prin fonduri europene, in care, pe langa ca sunt gratuite, iti ofera si ceva bani (chiar daca nu prea multi, pentru zilele in care te-ai prezentat la curs).

Vecina mea a absolvit un curs de coafura frizerie pentru someri prin AJOFM, zicea ca era apa de ploaie ceea ce a facut la partea practica. Se tundeau si vopseau fetele intre ele.

(Ca o paranteza, cei mai buni clienti sunt cei nevazatori, caci nu i-ai tuns bine, nu pot face critica, deoarece nu vad). Si mai ales, este mai usor sa luceezi cu barbati, decat cu femei tinere sau adolescente cu fite. Vor gasi nod in papura, iar unde nu exista, il vor inventa.

De aceea, vecina mea a facut practica la un salon de coafura, unde a platit? 200 euro coafezei, sa-i arate cum se face si sa invete meseria asa cum trebuie.

In plus, poti cautat tutoriale pe internet. Pe youtube.com gasesti o gramada, mai ales postate in engleza. Oricum, te intereseaza modul in care luceaza, care sunt pasii in timul tunsorii, etc.; chiar daca nu vei intelege 100% ce zice, nu este o problema.

Tocmaki am scris la bara de cautare in youtube.com - steps in cutting the hair tutorial - si am gasit o MULTIME de VIDEO-uri de unde ai ce sa inveti - daca ai timp si rabdare.

Cat priveste deschiderea unui salon de coafura, poti lucra ca PFA. Mergi la Registrul Comertului din orasul tau, depui cerere, completezi formularele cerute si poti sa-ti deschizi propria ta unitate de coafura.

Sau, daca nu ai bani pentru salonul propriu, poti sa gasesti un salon de infrumusetare si sa platesti CHIRIA LUNARA pentru inchirierea scaunului unde vei lucra, iar restul de bani pe cre-i faci, sunt ai tai.

O sansa la un venit suplimentar ai daca mergi acasa la clienti. Sunt batrani, oameni bolnavi in pat, sau paralizati, care nu se pot deplasa sa mearga la frizer.

Sper ca este util raspusul meu.

Merit sa primesc fundita, nu-i asa?

| ro74florin a răspuns:

Da

| Dragos_Craciun_1992 a răspuns:

Recomand Top Barbers ca si scoala. Totul porneste de la 0 si se fac multe tipuri de tunsori, de la lung la scurt. Pe langa tunsori se invata si barbierit clasic, aranjat de barba etc. E un curs de frizerie complet. www.top-barbers.com