|

Salut tpu.Sunt pasionat de informatica(programare) si as vrea sa stiu ce trebuie sa mai invat ca sa ma pot "angaja" avand in vedere ca am trecut clasa a 9 a.Acum stiu doar C++ (materia de a 9 a si a 10 a din liceu, ce includ matrici, vectori, algoritmi elementari, siruri de caractere) dar nu stiu cum si cu ce sa continui.Sunt dispus sa invat oricat deoarece am timp liber foarte mult si o sa am chiar si in liceu. Puteti sa imi recomandati siteuri de pe care as putea sa continui.

3 Raportează Evaluează
3 răspunsuri:
| a răspuns:

Frumoase vise. Pana la angajare mai ai un drum extrem de lung.

Informatica din liceu este nimic in comparatie cu ce se cere in industrie.
Cel mai important lucru pe care un informatician trebuie sa il aiba este gandirea. Daca esti la profil intensiv, ai un bonus, fiindca faci parte de algoritmica.

Daca nu, ia-o in ordinea asta: invata tipuri abstracte de date (vectori, liste, arbori, etc.), apoi structurile de date (vector, liste alocate dinamic/pe vector, tabele de dispersie, BST si alte tipuri de arbori, stive, cozi, etc.)
Odata ce stii sa iti organizezi ca lumea datele in fiecare dintre aceste strcturi, iti va fi usor sa intelegi algoritmii specifici fiecarei structuri, dar si la tehnici de programare ca backtracking, divide et impera, greedy si programare dinamica.
Poti apoi sa treci la algoritmi pe grafuri (care implica structuri si tehnici de programare): de la cei simpli precum Dijkstra, Bellman Ford, Prim, Kruskal, etc. si pana la cei complecsi ca Ford-Fulkerson, Edmonds-Karp, Fleury, Johnson.

Odata ce stii astea - adica odata ce ai invatat sa gandesti indiferent de limbaj, iti va lua cativa ani sa ajungi aici -, poti sa treci la clase (OOP), multithreading, multiprocese, servere, baze de date, framework-uri pentru diferite limbaje, ca de exemplu Qt pentru C++ ce iti permite sa faci interfete grafice.
Pana aici deja cred ca vei fi ajuns la facultate, deci nu mai continui.

Resurse pentru primele lucruri le gasesti pe site-urile profilor mei de la UBB.
De exemplu, uite pe site-ul profei ce se ocupa cu structuri de date: http://www.cs.ubbcluj.ro/~gabis/sda/Cursuri/
E in pseudocod, deci iti va fi usor sa intelegi.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează

A, si infoarena e site-ul cel mai bun pentru rezolvat probleme. Ai si o mica parte teoretica.
Mult succes!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

Multumesc foarte mult, m-ai ajutat sa imi dau seama ca inca mai am mult de invatat fiindca imi luasem in cap chestia asta fiind a 9 a ca stiu deja materia cu doua clase inainte, dar totusi e usor sa inveti ce am invatat pana acum.Acuma stiu ca am mult de invatat si iti multumesc inca o data!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează