anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Am contruit o camera dar acum vreau sa mai fac un perete pe centru sa o despart problema este cum pot turna centura la acel zind deoarece e facut acoperisul.Cateva sfaturi va rog

Răspuns Câştigător
| SingPlicti a răspuns:

De ce ai avea nevoie de centura la acel perete. vrei sa il faci perete de rezistenta? in principiu nu ar tb sa faci faca doar vrei sa desparti o camera

15 răspunsuri:
| cristi202 a răspuns:

R-I-G-I-P-S. E solutia ideala. Fara prea multa mizerie, si lucrat rapid, orice meserias intr-o zi va termina, oricit de mare ar fi camera. Plus ca, daca meseriasul e bun, va iesi perfect drept.

| darrio2007 a răspuns:

Nu ai nevoie de centura ci de cineva priceput sa-ti faca un zid despartitor. Din BCA, caramida sau ghips-carton.

| mihai69 a răspuns:

Perete despărțitor faci din rigips; nu ai nevie de nicio fundație.
http://www.worktest.ro/pdf/pereti-despartitori-rigips.pdf

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

laughing zici ca esti prost si tu. ca artur care si-a darmat casa laughing
faci un cardru frumos din lemn, nu stiu dimensiunile in Romania,
dar poti gasi pe google.
faci un cadru frumos de lemn, din 600 in 600, si il prinzi si sus si jos, si plachezi cu ghips carton happy
daca vrei si izolatie, poti pune si vata intre placi happy

| Ionut722 a răspuns (pentru anonim_4396):

Si frumos nu puteai explica

| anonim_4396 explică (pentru Ionut722):

Https://www.fideco.ro/......de-stejar/
uite-aici, si dupa aia il plachezi :) daca iei foi de ghips carton, de 1200, ca nu stiu cu dimensiunile standard in Romania, faci din 600 in 600 staplii, ca sa prinzi foaia in suruburi in amblele parti, +plus pe mijloc un rand de suruburi,

| cristi202 a răspuns (pentru anonim_4396):

Si ce face cu crapaturile de la imbinari care vor apareadupa cateva luni sau citiva ani? Lemnul lucreaza in timp, si isi modifica structura, si va duce si la deformarea rigipsului, si aparitia crapaturilor...

| anonim_4396 explică (pentru cristi202):

A, ma scuzi, dar cred ca nu sti despre ce vorbesti. #
Se face taping and jointing, Se pune o plasa la imbinari, ca sa nu crape, apoi umpli cu ghips, sau easy fill.
Se face lucru asta si la scara industriala, dapai acasa la tine. ce ****, doar nu prinzi cadru ala de lemn doar in 2 suruburilaughing)
Am lucrat in domeniu, stiu despre ce vorbesc.

| cristi202 a răspuns (pentru anonim_4396):

O sa vedem rezultatul cu tot "taping an jointing" - ul. Știu și eu ca la îmbinări rigipsul se armeana. Dar tu știi ca forțele ce acționează la deformarea lemnului sunt atit de mari incit pot rupe plasa? Ele se datorează diferențelor de temperatura (datorita cărora lemnul nu se usucă la fel pe toată suprafața lui), si sunt atit de mari incit pot rupe un pod de otel, de aceea podurile se pun la un capăt pe role. În cazul profilelor metalice la rigips deformatia e aproape inexistenta, metalul e mai greu de influențat de diferențele de temperatura, si de aceea rigipsul se pune pe profilele destinate lui. Cind vad rigips crăpat, stiu imediat ca a fost pus pe o structura necorespunzătoare.

| anonim_4396 explică (pentru cristi202):

Lasa ma, cine are bani sa faca pe profil si sina metalica, sa faca. Dar la case, n-am vazut nici o data. Si am pus si eu metalice. Dar la birouri, la scoli, institutii publice. Dar acasa, da-l dracu de perete ca e un perete. Parca zici ca ne-am nascut cu profile metalice toti, si asa se faceau casele din totdeauna.

| anonim_4396 explică (pentru cristi202):

Si iti crapa si pe profil metalic,
Ca sa dai gaura si sa prinzi sinele ca sunt 3, pentru un perete, una sus, una jos si una prinsa de perete, ca la sfarsitu profilului te duci cu stalp, in z sau ce stalp zici ca folosesti tu. Este acelasi ****. Daca stai la casa, trebuie sa ai in ce sa te prinzi cu sina de perete, si sus, hai ca jos sa zicem ca ai placa, si se prinde. Dar va avea aceleasi miscari, cand fugi pe langa perete, darami ceva, peretele va vibra la fel. Diferenta intre un perete cu profil din lemn si unul de metal, este la bani. Ca la o casa din bca sau chirpici, e acelasi ****. nu conteaza ce folosesti. Daca lucrezi in domeniu si vrei sa faci bani, fa din lemn in pana mea, sa iti iasa si tie acolo ceva, sa nu muncesti degeaba.

| cristi202 a răspuns (pentru anonim_4396):

Ai habar de rezistenta materialelor? Între o sipca de 5 mm grosime de lemn și o platbanda de 5 mm de cel mai ordinar otel, ai prefera sa dai cu capul mai bine în cea de lemn happy, pentru ca ai avea șanse reale sa o rupi, dar la cea de fier, ai șanse reale sa iti spargă capul. Plus ca, într-un fel se comporta lemnul, în altul fierul. Încă nu am văzut rigips crăpat pe structura lui, dacă ea a fost pusa corect.

| anonim_4396 explică (pentru cristi202):

Bine man, fie cum zici tu. nu se crapa nu se rupe, 100 de ani tine.
e bine asa?

| anonim_4396 explică (pentru cristi202):

Din cat in cat pui stalpii, pentru o foaie de rigips de 1200mm?
din cat in cat pui suruburile pentru sina de aluminiu?

| cristi202 a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu am zis ca nu se crapa, nu se rupe. Insa rata craparilor la lemn este mai mare decat la structura dedicata.
Pentru o singura foaie, ii pun doi la 1140 distanta unul fata de celalalat, masurat de la o margine a structurii, a primului profil (plus 60 cit are al doilea profil, da marimea placii, de 1200), plus un profil la mijloc, la aprox 600 de mm. Daca sunt mai multe placi, pun profile tot la 600, si la ultima placa, daca ar fi sa nu trebuiasca a fi taiata, la fel ca in primul caz. Insa nu am dat de asa ceva, mereu a trebuit sa tai placa sa o potrivesc.
Suruburile le pun aprox. din 15 in 15 cm.
Care sina de aluminiu? Profilele pentru rigips sunt din otel, nu chiar cel mai ordinar otel. Si e normal sa fie asa, dat fiind ca otelul e elastic si permite modificarea acceptabila a structurii la socuri, lovituri, etc, pana la un punct. La aluminiu, dat fiind ca nua re elasticitatea otelului, cred ca ar fi mai uirt ca la lemn, ti-am zis, e vorba si de rezistenta materialelor, si de comportamentul lor. Vad asta si la bicicleta mea. Are un cadru performant de aluminiu, insa ca si comportament pe drumuri, lasa de dorit in comparatie cu vechea mea bicicleta cu cadrul de otel. Aluminiul, oricit ar fi de tratat pentru elasticitate, tot aluminiu ramane, si otelul va fi cu greu detronat de alte materiale in aplicatiile in care e folosit tocmai datorita caracteristicilor sale.