| Incapatanatul11 a întrebat:

Am o problema. Stau la casa in mansarda... seara cand ma culc temperatura camerei e normala, insa dimineata se lasa un frig de-mi ingheata tot spatele. Daca fac foc in soba seara inainte sa ma culc, precizez ca am avansoba cu lemne, o sa am o temperatura destul de ridicata dar dimineata e la fel, foarte frig. Ma gandeam sa-mi iau un aparat din asta de incalzit cu termostat care atunci cand temperatura camerei scade sub o anumita temperatura sa porneasca si sa imi pastreze cat de cat o temperatura normala. Insa problema mea e ca nu stiu ce sa aleg. Calorifer electric, radiator electric, convector, aeroterma. Nu prea stiu care e diferenta dintre ele dar cel mai mult ma intereseaza care e mai sanatos. Va multumesc.

21 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Alege un calorifer electric sau un convector (personal as opta pentru primul). Radiatoarele in general nu au termostat, iar aeroterma este eficienta insa galagioasa.

| VValentina a răspuns (pentru regis):

Buna! Depinde de aeroterma! Eu o am pe aceasta la birou si nu scoate nici un sunet, https://www.all4ventilation.ro/......vor-70201.
In plus, incalzeste foarte repede! :)

regis
| regis a răspuns:

Hai sa nu deviem de la subiect: izolatia e una, sursa de incalzire e alta. Izolatia nu face decat sa iti pastreze caldura in interiorul casei, in lipsa unei surse de caldura, oricat de buna ar fi izolatia, ea nu va avea ce pastra, deci nu are cum sa fie cald.

regis
| regis a răspuns:

@smaranta - nu acoperisul de tabla este de vina, ci izolatia slaba. Izolarea tavanului este mai importanta decat a peretilor, 70% din caldura pierzandu-se pe acolo. Daca intre astereala de sub tabla si rigipsul de la interior ai fi pus 20 cm de vata minerala, vara ar fi fost racoare. In plus, la fel cum vara caldura patrunde din exterior spre interior, iarna va patrunde invers. Cel mai bine se vede atunci cand se topeste zapadawinking.

regis
| regis a răspuns:

@padu - izolarea planseului este mai importanta decat a peretilor. Nu vei regreta investitia facuta, iti garantez.
@smaranta - mai exista o solutie. Daca prin pod nu ai acces sa suplimentezi izolatia, se poate poate izola cu celuloza, care are cam acelasi pret ca si vata minerala bazaltica, insa se poate sufla printr-o gaura facuta in perete/tavan, care se poate usor acoperi ulterior.
O alta varianta este izolarea pe interior, insa va lua din volumul camerei: lipesti polistiren pe tavan, iar apoi tavan fals casetat. Poti folosi adeziv la tub (ca si siliconul), astfel incat nu faci deloc mizerie.

regis
| regis a răspuns:

@adolf - nu e chiar aiurea. Omului i s-a raspuns la intrebare, el cauta o sursa de caldura pe perioada de toamna si de primavara, cand incalzirea cu lemne nu iti ofera confortul dorit, fiind greu de mentinut o temperatura placuta.
Discutia a deviat insa spre izolatie, ori chiar si in lipsa ventilatiei, importanta izolatiei ramane aceeasi.
Nu cred ca exista din pacate o metoda de a face aerul cald sa coboare din mansarda la parter in mod natural, singura solutie ar fi un sistem de ventilatie mecanica, care trebuie insa prevazut inca din constructie si nu stiu cat de silentios ar putea fi...
Pana atunci problema se poate rezolva intr-o oarecare masura, asa cum ai mentionat si tu, utilizand robineti termostatati si un termostat de ambient la parter. Eu m-am gandit si la o usa care sa inchida casa scarilor, la parter in cazul meu, sau la mansarda atunci cand acest lucru nu este posibil (de exemplu daca scara este in living). Este insa tot o solutie de compromis, la care personal nu am apelat, insa mi-a trecut candva prin cap.

| smaranta a răspuns:


Exact asa e si mansarda mea, din lemn cuvata sticlata si cu pereti de rigips numai ca noi am izolat-o si pe dinafara si avem centrala, acoperisul din tabla, si iarna este foarte placut si cald.In mod sigur daca o izolezi pe dinafara o sa fie mult mai cald.La mine, in schim vara mori de cald di cauza acoperisului de tabla.

| smaranta a răspuns:

Exact asa e si mansarda mea, din lemn, cu vata minerala si cu rigips numai ca e izolata si la exterior si temperatura se mentine foarte bine. E drept ca avem centrala si dupa parerea mea un convector ar fi mai bun, curentul e scump, si consumi mult pentru incazit.Convectorul functioneaza pe gaz asemanator cu centrala, cupleaza si decupleaza, mentine o temperatura constanta si nu consuma mai mult decat soba. iar dupa ce vei izola si exteriorul nu vei mai avea probleme.

| smaranta a răspuns:

Ai dreptate Regis, din pacate mesterii din ziua de azi nu prea stiu meserie, imi pare rau sa o spun dar asta e adevarul. Tu cand construiesti n-ai de unde sa stii multe lucruri si te lasi pe mana constructorului.Asa am facut si noi si iata rezultatele care din pacate nu se mai pot remedia, sau sunt prea costisitoare pentru a le repara.Vata minerala am cumparat-o de 10 si ei au desfacut-o in doua, au spus ca asa o sa fie ok dar n-a fost asa iar acum vara am29 degrade in dormitor.

| smaranta a răspuns:

Regis, multumesc mult pentru lamuriri, chiar ma intrebam daca mai exista vreo solutie convenabila pentru problema asta.

| katala a răspuns:

Cu ce ai izolat mansarda? Ma refer la izolatia de sub acoperis. Cred ca trebuie imbunatatita. La mansarda, pentru o buna izolare (ca sa se pastreze caldura), grosimea izolatiei despre care vorbeam trebuie sa fie de minim 20 cm. Daca nu refaci izolatia o sa arunci banii pe fereastra.

| Oviaiu a răspuns (pentru katala):

Sal...am si eu o problema cu caloriferul meu ramane mereu cuplat si nu mai decupleza...ma poti ajuta cumva?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Din pacate se discuta mult si aiurea.
O mansarda indiferent cit de bine va fi izolata, si cu atit mai rau!, vara se moare de cald in ea, iarna este perfect. Solutia pentru a fi mereu bine, exista dar din pacate nu se aplica deoarece nu stie cum sa se aplice!
Este vorba de ventilatia naturala a mansardei. In cazul ca lipseste, aerul cald din toata casa, se ridica si se opreste in mansarda ridicind temperatura pina la insuportabil, deoarece buna izolatie nu permite pierderile. Iarna in schimb, este perfect, mai cald decit " jos " termostatele caloriferelor abia se deschid cind si cind!
Concluzia este ca pentru un climat normal trebuie o buna izolatie dar si o buna ventilatie. Aceasta " buna ventilatie " n-am reusit sa o materializez nici eu, deoarece nimeni nu m-a lamurit cum ar trebuie sa fie, dar banuiesc ca trebuie o priza de aer rece, undeva jos, si o evacuare sus...
incapatinatul11@ sistemul de incalzire se alege in functie de volumul de aer al camerei si de utilitatile pe care le ai : curent, gaze, cos de fum... ( adolf )

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Fa-ti o noua soba

| idcatalin a răspuns:

Depinde de volumul camerei. Uite aici cateva sfaturi pentru aeroterme si instalarea lor : http://recomandareit.blogspot.ro/......erete.html

| Marian_2691 a răspuns:

Trebuiesc izolati si peretii din bca, exterior cu polistiren de 10 si interior cu vata minerala, mai adauga un strat de vata minerala de 5 la acoperis, nu trebuiesc schimbati montantii, trebuie ca vata sa fie mai indesata

| radomire a răspuns:

Si la mine vara asta mi-am copt plamanii, la un moment dat m-am resemnat, am crezut ca asa e in orice mansarda, caldura se aduna sus. Deci sa izolez peretii exteriori cu polistiren si sa pun minim 20 cm stratul de vata minerala in pod, e avantajos atat pentru iarna cat si pentru vara. Ok mersi happy

| Incapatanatul11 explică:

Peretii de jos sunt din BCA insa mansarda sus e din barna (lemn) cu rigips si vata minerala. Sus am un podulet mic izolat cu vata minerala. Nu am izolatie exteriora de polistiren, urmeaza sa-mi pun. O fi si din cauza aia?

| anastasia_8432 a răspuns:

Calotifer electric

| plasmatermica a răspuns:

Cea mai buna solutie pentru dumneavostra este alegerea unei plasme termice. Pentru mai multe informatii va rog sa ma contactati la tel:0754488125 sau pe e-mail: plasma_termica@yahoo.com

| Oviaiu a răspuns:

Buna, am si eu o intrebare, am un calorifer electric si am o problema cu el nu mai decupleaza ramane cuplat..ma poate ajuta cineva?sad