| Andreasx a întrebat:

Am primit cadou un ghiveci de garofite iar dupa vreo saptamana au inceput sa se usuce/ofileasca florile si bobocii.Am indepartat florile ofilite, le-am taiat de sub baza unde infloreste, va mai inflori sau nu? Le ud o data la 2-3 zile, le tin in bucatarie pe pervaz. De asemenea mi s-au uscat si niste crăite, mai intai frunzele apoi si floarea, nu inteleg de ce pentru ca le-am udat moderat cat sa nu ramana apa in exces in farfurioara ghiveciului.Cum sa le salvez? Tin la ele pentru ca le-am plantat eu acasa cand erau seminte, iar garofitele le-am primit de la sot.Vazusem la lidl hortensii f frumoase dar mi-e teama sa le iau ca mi se vor usca ca celelalte desi le ingrijesc...

Răspuns Câştigător
floresdemayo
Userul Lunii
| floresdemayo a răspuns:

Cumpără de la Fitofarmacie niște îngrășământ pentru plante cu flori.
Și trebuie să urmezi instructiunile de pe ambalaj. În general, se pun 1-2 căpăcele la un litru de apă, o dată pe săptămână.
Eu așa mi-am salvat un trandafir japonez care era aproape ofilit (din lipsa de vitamine, probabil).
Verifică cu atentie și vezi dacă au purici/păduchi(afide) de plante. La același magazin, găsești și solutii eficiente pentru combaterea dăunătorilor (in caz că sunt, de obicei crăițele și garofițele fac niște purici negri sau verzi de-a lungul tulpinii)
În rest, nu le uda in exces ca să nu putrezească rădăcinile.
Ține-le intr-un loc luminos și cu soare.
Pune-le un pământ nisipos și ai grijă ca plantele să nu fie foarte îngrămădite in jardinieră (ghiveci), incat sa aibă suficient loc să se dezvolte.
Dacă au făcut musculițe inseamnă că au prea multă umezeală și insuficient soare. Un pământ plin cu musculițe ucide planta. Ar fi bine să scapi de musculițe. Dacă scormnești pământul vei vedea că incep să zboare in jurul plantei tot mai multe.

4 răspunsuri:
| LaraClarice a răspuns:

In general florile cumpărate nu țin prea mult. Sunt tratate cu substanțe speciale. Eu una, de cate ori am cumpărat, i-am schimbat pământul și ghiveciul. Le ud cu apa plata când este nevoie și le stropesc și frunzele cu pulverizatorul.

| Yuoia a răspuns:

Chestia asta cu udatul la 3 zile, la 2 saptamani, e o mare prostie. Plantele se uda cand au nevoie de apa. In geamurile spre nord, iarna, cer putina apa. Dar vara si daca au si multa caldura (pe pervaz, mai au caldura si de la tabla sau gresia de sub ele) se usuca repede. Eu ud florile zilnic. Am una care moare daca nu are apa zilnic.
Vor mai inflori. Fa-le o baie de apa. Pune-le intr-un vas cu multa apa si lasa-le acolo un sfert de ora sau mai bine. Apoi lasa-le sa scurga singure. Cu rabdare si cu apa, vei avea flori frumoase.

| Andreasx explică (pentru Yuoia):

Sa pun intr-un vas cu apa ghiveciul ca sa isi traga cata apa are nevoie, nu? Voi incerca.Mi-a fost teama sa pun apa zilnic ca sa nu putrezeasca radacina stand mereu in umezeala(chestii citite de pe net dar vad ca pana la urma mai bine merg pe instinct) si se mai fac si niste musculite mici negre de la umezeala pamantului.

| Yuoia a răspuns (pentru Andreasx):

Da, sa traga apa pe saturate. Cand o lasi sa se scurga, elimina surplusul.
Musculitele alea nu sunt bune. La magazinele fitosanitare (cu seminte, ingrasaminte si "medicamente" pentru vegetale) vei gasi solutie contra lor. Cred ca se numeste "Mospilan". Nu e scump. Il dizolvi cum scrie acolo si pulverizezi plantele. Repeti operatia pentru ca ouale nu mor.