|

Am un mar golden auriu de cca 30 ani, care in ultimii 4-5 ani a inceput sa se usuce coaja pe sarpante si acestea sa putrezeasca pe interior cu toate ca mai spre varf face crengute noi si da roade in fiecare an.As dori sa-l intineresc, prin faptul sa elimin sarpantele afectate, dar asta ar insemna sa-l las fara ramuri, decat cu tulpina.Mentionez faptul ca l-am curatit anual, fiind f.multumit de roadele acestuia.Se poate ca dupa taierea sarpantelor sa creasca alti lastari si sa-l formez din nou?

4 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Chestia e ca marul tau isi cere draptul de a iesi la pensie...si da, tratamentul tau l-ar mai pute face sa rodeasca cativa ani, dar dupa 30 de ani cam orice mar incepe sa se usuce, sa fie mai atacat de paraziti si boli si sa nu mai rodeasca asa "strong". E normal, niciun copac(din asta de pe la noi, cel putinhee hee ) nu e vesnic.
Eu te sfatuiesc sa altoiesti niste meri mai mici cu crengutele alea din varf-asa ar putea face mere in 1-2 aniwinking

3 răspunsuri:
| a răspuns:

Marius marul tau se pare ca are o boala care se numeste rapanul marului.Pentru a-l reintineri si a pastra soiul trebuie sa faci realtoire folosind crengute cu lastari de la varf.Intrucat se gasesc puieti de mar golden auriu poti sa replantezi un nou pom pentru a reintra repede pe rod.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Mariuse, un altoi de mar cumparat din pepiniera sau magazin intra pe rod cam dupa 3 -4 ani, iar unul altoit de tine(sau de mine) cam dupa 4-5 ani, pentru. ca cel din pepiniera are deja varsta de 1 sau 2 ani la cumparare; Sa-ti faci tu altoii merita doar:daca stii sa altoiesti; daca ai un soi valoros si pe care vrei sa-l perpetuezi; daca nu gasesti altoi de cumparat din soiul respectiv; si daca ai mult timp la dispozitie si multa rabdare, pana altoiul facut de tine va intra pe rod.Toate cele bune.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică:

Dupa cum am mai spus marul este batran, cu toate ca l-am curatit si stropit anual, acesta incepe sa se usuce, datorita faptului ca sarpantele putrezesc pe interior de la tulpina in sus, iar crengile mai verzi sunt mai spre varf, unde si rodeste puternic anual.As dori sa aflu de la un specialist daca îi tai sarpantele de deasupra tulpinii, exista riscul sa se usuce, sau sa porneasca alti lastari si sa-l formez iarăsi.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează