|

Aseară am achiziționat un frigider nou (era cel expus pentru ca nu mai aveau acel model pe stoc ) l-am transportat culcat. L-am lăsat aseară... iar azi dimineata l-am pus în priză.

1) pereții la exterior sunt calzi... aproape fierbinti

2) are 15 ore de când nu s-a oprit (termostatul )... merge încontinuu...

Este ceva normal?

Sau trebuie să mă duc sa-l schimb la magazinul de unde l-am achiziționat?

16 Raportează Evaluează
16 răspunsuri:
| a răspuns:

La unele frigidere, radiaturul de caldura a compresorului este montat in lateralele frigiderului, de aceea sunt si calde.
Functionarea timp de 15 ore este normala, mai ales daca nu ai pus nimic in frigider /congelator.
Problema este doar atunc daca temperatura in frigider nu scade spre temperatura reglata in atata timp (ramane peste 10 grade) sau scade cu mai mult de 5 grade sub temperatura reglata.
Pentru verificare pune un termometru pe unul din sertarele din frigider, iar peste 5 minute citesti la cate grade a scazut (sau nu) temperatura.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Bula):

laughing ba bula daca nu pui nimic in frigider cum crezi tu ca ala va functiona mult timp? ceara ca esti bula laughing Frogideru merge mai mult daca pui ceva in el, deci adaugi ceva din exterior care e cald, frigideru va merge mai mult.
Daca mai punea si ceva in frigider mergea o saptamana deja laughing

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru relian):

Stiai ca, frigiderul in interior este vopsit in ALB, care reflecta si caldura (infrarosiile)?
Dar aerul nu se incalzeste /raceste DOAR in contact cu CORPURILE.
Caldura corpurilor introduse se reflecta pe pereti si este absorbita de radiatorul intern,

Poti face si un experiment: Dupa ce a fost dezghetat si ajuns la temperatura camerei, intr-un frigider baga un termometru digital, cu sonda.
Pune cateva bucati (rude) de salam si masoara in cat timp se va raci.
Repeta experimentul si cu frigiderul complet gol. tongue

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Bula):

Serios asa stii tu, ori ti-a spus cineva balalria asta laughing deci dupa tine aerul nu se incalzeste, decat in contact cu corpuri.Ai zis bine, dar ai omis un lucru si anume, la un frigider gol aerul chiar vine in contact cu ceva laughing dar probabil nu ai idee cum functioneaza un aparat de racire, de aici si ce ai spus.Frigiderul este alb la interior nu ca ar reflacta ceva cum aratri tu, este alb ca asa e mai frumos, ca vezi mai bine muradria daca e murdar, nu are absolut dea face cu ce spui tu, reflecta pe pereti si pfff, sincer man numai balarii spui.Nu mai spune si la altii ca nu-i de bine.

Uite daca vrei sa stii cum functioneaza un frigider, de fapt se numeste aparat de racire, sau mai simplu racitorFridigeaire este de fapt o companie care fabrica aparate de racire, aparate de aer conditionat etc.

Ok deci racitorul in cauza are un compresor, un radiator in interiorul acestui hai sa-i zicem frigider laughing deci radiator la interior numit evaporator, apoi raiator la exterior numit condenser.Nu stau acum sa iti explic de ce se numesc asa. Daca esti curios iti pot spune, ma intrebi si iti explic.
Ce mai avem? Avem un ventilator care circula aerul in interiorul frigiderului in sistem inchis, ori depinde de fabricant poate fi fara ventilator, dar cu circulatie a aerului natural, asta banui ca stii despre ce anume este vorba.
Ce se intampla? Acel radiator de la interior se raceste datorita refrigerantului care trece prin el.Si aici banui ca cunosti legile gazelor si ai idee de ce acel radiator se raceste. Daca nu stii spune si revin cu explicatie.
Ok deci avem radiatorul din interior rece. Avem ventilatorul care circula aerul din spatiu unde pui tu produsele, aerul, deci ATENTIE aerul este luat si trecut peste acel radiator rece.Cum ai spus si tu aerul in contact cu ceva,deci asa se raceste aerul intr-un frigider,si de fapt la oprice aparat de racire,asta se intampla. Daca nu are ventilator aerul tot circula tot comform cu legile fizicii,dar mai eficient este sa ai un ventilator...2011 - 2100 + Vezi răspunsul întreg

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Bula):

Nu stiam ca frigiderel is vopsite la interior, eu stiam ca nu-s vopsite, dar daca tu asa stii asa or fi.Ala este plastic alb,dar nu-i vopsit,asa este plasticul ala alb din fabricare laughing daca ar fi fost vopsit daca ai fi zgariat cu ceva ar trebuie sa se ia vopseaua.

Alta observatie, frigiderele cu compresor nu au radiatorul exterior cum spui in laterale laughing unde ai vazut tu asa ceva? Pai ai vedea radiatoarele alea cum ar arata? Pfff ce chestii mai scot unia. Radiatorul din exterior este montat de regula sub frigider, cateodata si la spate, dar mai rar, mai ales la astea cu compresor.
Acolo jos exista si o tavita unde se scurge condensul din interior si se avaopra apoi datorita calduri emanate de compresor si radiatorul exterior.
Inca o chestie de stiut, cel puti sa o retii tu.Rdiatorul exterior, trebuie sa fie expus, deci expus in aer, nu ascuns in preti.Asata in cazul in care o sa vii sa spui ca radiatorul extern poate fi bagat in peretii laterali laughing ca sigur daca nu as fi mentionat ca trebuie expus asa ai fi venit sa zici.
Nu exista radiator exterior sa stea inchis undeva, nu mai functioneaza bine deloc.Asta e asa o informatie in plus.laughing
Ok deci daca vrei,ori ai intrebari de pus,vrei sa stii mai multe legate de aparatele de racire intreaba si iti explic.

Caldura corpurilor introduse in frigider cum spui tu,este preluata de aer,nicidecum nu se reflecta pe pereti laughing deci aerul circuland [reia din caldura produselor bagate acolo,merge atinge radiatorul intern,face schimbul de caldura,adica radiatrul intern ia caldura din acel aer si o duce afara la radiatorul extern.

Aerul ramand fara caldura, logic se raceste, circula apoi iar printre produse, se incarca iar cu caldura, merge iar pe la radiatorul intern, lasa acolo caldura si tot asa.Ai priceput acum?

Ei uite ca ai mai invatat ceva si azi laughing asta daca vrei sa retii ceva bun, daca vrei sa retii chestiile alea cu vopsitu interiorului si reflectarea pe pereti e opriunea ta, retine ce doresti tu.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru relian):

In acest caz, explica-mi:
1. De ce la unele frigidere se incalzesc puternic peretii LATERALI, in exterior?
2. "Radiatorul" (?) din interior ce- si cum radiaza? Eu stiam ca absoarbe caldura, nu radiaza.
3. Dece radiatorul din exterior, din spatele frigiderelor, se incalzeste atat de puternic, se face mult mai cald decat interiorul sau anturajul frigiderului?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru relian):

Sa stii si tu: nu doar pe suprafete se face vopsire!
Multe materiale se vopsesc si in compozitie, adica se amesteca colorantul in material, uniform. Acest procedeu se face tocmai pentru a evita aspectul urat in caz de deteriorare pa suprafata.
Asemenea materiale colorate sunt multe: bauturi, prajituri, PLASTICURILE, etc., dar procedura se foloseste si in constructii si in multe alte domenii.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Bula):

1-Peretii laterali nu se incalzesc mai deloc, nu stiu de unde ai scos tu chestia asta.Peretii laterali se pot incalzi cum am spus, daca frigiderul este bagat intre dulapuri.In acest caz compresorul fiind sub, aerul cald normal se ridica unde anume? Se ridica in sus, dar in sus nu are unde, asa ca se ridica pe laterale si la spate.Mai poate sa se incalzeasca si de la radiatorul din spate,care fiind la perete,frigiderul fiind bagat intre dulapuri,sus dulap,este normal ca aerul cald sa iasa pe sus si laterale.

Poate ai vrut sa spui ca usa frigiderului este calda mai mereu,asta da laughing dar asta pentru ca usa are in ea un element electric f mic,care tine usa mereu calda, sau garnitura care etaseaza, astfel incat sa putem sa o deschidem, altfel daca nu ar fi acel element electric usa ar ingheta si nu am mai putea deschide.

2-Radiatorul din interior nu radiaza nimic, unde am spus eu ca ar radia ceva? Cand afirmi ceva arata si unde am spus. Exact aia am spus eu ca radiatorul interior absoarbe caldura din aerul cu care vine in contact si duce acea caldura afara, mai exact refrigerantul din radiator absoarbe caldura prin contactul aer radiator metalic, caldura trecand astfel de la aer catre refrigerant.Acest refrigerant incarcat cu caldura merge apoi la compresor,este pompat in radiatorul extern, deci caldura din interior ajunge aici la radiatorul din afara, dar cum o sa arat mai jos nu doara aceasta caldura va incalzi puternic pct 3, adica radiatorul extern.

3-Radiatorul din exterior se incalzeste cum spui, de ce oare? Am spus odata ca refrigerantul vine cald si mare parte pentru ca compresorul pompeaza refrigerant la presiuni mari, ca urmare un gaz, asa cum este cazul refrigerantului pompat la presiuni mari isi creste si temeratura.
Asta spune una din legile gazelor-la presiune mare creste temperatura si invers.
Deci de aia e compresor pompeaza refrigerant sub forma de gaz, il duce prin acel radiator din spate. Temperatura la care pompeaza compresorul este mult...2005 - 2100 + Vezi răspunsul întreg

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Bula):

Referito la culoare asa este cum spui tu acum,dar intial ai spus ca interiorul este vopsit.Una este sa spui ca este vospit si alta sa adaugi culoare la fabricare, deja culoarea aia este bagata in material, face parte din acel plastic, aia nu mai este vopsire, zic eu laughing.

E bun ca macar am ajuns sa ne intelegem laughing

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru relian):

Chiar la frigiderul lui soacra mea se incalzeste UNA din laterale, iarin spate nu este vizibil radiaztor exterior obisnuit, nici nu se incalzeste. Frigiderul este in loc deschis, nu e nimic langa el. Am intalnit si alt frigider care se incalzea la fel, pe lateral.
Din acest motiv am spus ca unele frigidere se incalzesc lateral, parca radiatorul extern ar fi acolo plasat, dedesubtul tablei.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Bula):

Nu stiu daca radiatorul extern ar putea fi montat sub tabla laterala,eu cel putin nu am vazut frigider de genul asta.
Caldura lateral ar putea veni de la tevile care face legatura intre radiatoare,sau una din tevi si anume cea subtire,care este fierbinte,tot ce se poate.
Dar radiatorul extern,avand in vedere ca frigiderele casnice nu-s dotate cu ventilator,nu cred ca ar baga radiatorul sub tabla laterala,nu ar avea cum sa fie ventilat.
Si frigiderele comerciale,alea de la baruri ori restaurante,au ventilator in fara radiatorul exterior,dar radiatorul este plasat sub frigider dar deschis,in fata frigiderul jos are un gratar,in spate este deschis,astfel ca ventilatia sa se faca cat mai bine.

Nu zic ca nu ar putea fi peretii laterali calzi,dar cum am spus ar putea sa fie de la conductele care leaga radiatorul interior de compresor si cel exterior.
Conducta subtire nu trebuie izolata,deci daca ar trece prin lateral, atunci e normal sa fie cald acolo.
Conducta mai groasa este izolata, deci indiferent pe unde ar trece nu ar incalzi mare lucru, mai ales ca conducta asta mai groasa numita si suction, adica pe unde compresorul targe refrigerant este de regula ceva mai rece decat mai toate restul, chiar si decat aerul din incapere.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Daca producatorul spune ca sa nu fie transportat culcat si tu l-ai transportat culcat atunci a iesit din garantie.
Eu zic sa iei legatura cu producatorul si sa iti spuna ce trebuie sa faci, si daca este normal ca acest produs sa se incinga.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru anonimg):

Daca producatorul spune sa nu transporti culcat, pai tu esti prost sa-i spui ca la transportat culcat? Deci ala habar nu are despre asta, doara daca nu-i spui tu.
Si te asigur ca nu se strica nimic daca transporti culcat.Ce a gresit cel care intreaba este ca a luat acel frigider cum spune display, deci nu trebuie sal ia decat pe incercate.Un produs odata deschis din cutie nu ai tu garantia ca e ca si cel care este in cutie sil deschizi tu.Cine stie cati nu au pus mana, sau ce au mai facut acelui frigider.Asta trebuie sa faca, sa-i zica vanzatorului sal puna in priza, se plimba pe acolo 1-2 ore,apoi revenea si vedea daca s-a racit cat de cat la interior. Daca nu era deloc rece,vedeai acolo ca este defect.
Referitor la caldura,depinde unde la asezat,poate este asezat intre dulapuri, daca intelegi ce zic, intre dulapuri si frigider, cat sin spate exista un spatiu f mic, doara pe acolo poate iesi caldura, de aia probabil sa si incalzit.Bine asta datorita si functionarii neintrerupte a compresorului, asta pentru ca sigur compresorul functioneaza, altfel nu ar avea de unde veni acea caldura.

Ce banui eu, este ca omu nostru a bagat produse la greu in frigider, deci la umplut, iar ca frigiderul sa raceasca tot trebuie timp indenlungat.Mai mult ca sigur frigiderul este bun, doara ca ia c eva timp sa raceasta tot cea pus in el.

Vad ca nu a mai revenit cu nici un comentariu, sigur s-a oprit, omul este acum multumit laughing asa este cand ai pentru prima data un frigider, orice chestie ti se pare ciudata laughing

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Peretii la exterior sunt calzi adica? Calzi, fierbinti ca ce anume? Poate aia e temperatura din camera unde sta frigiderul si este normal ca peretii exteriori sa fie calzi ca si aerul din camera respectiva.

Daca merge de 15 ore incontinu, asta inseamna ca tu nu ai dormit sau cum?laughing sa vezi ca ala s-a oprit ori nu, ar fi trebuie sa stai 15 ore linga el,laughing cum dracu stii tu ca merge de 15 ore intruna? Frigiderele functioneaza si se opresc atunci cand ating tempeatura setata, adica aia ce setezi din termostat.

Daca ai transportat culcat frigideru aia nu inseamna mai nimic.De regula asa recomanda fabricantu,dar asta nu inseamna ca gata se strica.
De ce se recomanda transportul in pozitie normala? Pt ca frigiderul respectiv are un compresor,acel compresor are parti mecanice inchise acolo etans, parti care se ung, se lubrifiaza atunci cand functioneaza. Daca de exemplu ai intoarce un frigider cu susu in jos, teoretic uleiul din el ar iesi pe tevile pe unde circula refrigerantu, asta doara teoretic, practic nu prea se intampla asta.In sf deci daca nu mai este destul ulei acolo la compresor, ungerea nu se mai face bine si compresorul se poate gripa, cam asta este cauza pentru care se zice sa nul transporti culcat.
Dar daca il transporti culcat nu are cum iesi uleiul din compresor.plus de asta compresorul are valve, la frigidere se folosesc inca compresoare cu valve, valve care nu permit nici macar trecerea refrigerantului pe acolo, dapai sa mai iasa si ulei.

Alta idee ar fi in cazul in care transporti culcat, cand ajungi acasa nu il si bagi imediat in priza, lasi acolo 15 minjte timp in care uleiul se duce la locul lui.

Tu trebuie sa stii daca acel frigider raceste, deschizi usa bagi mana in frigider vzi daca e rece in interior, daca e rece atunci e bun.
Sa spui ca merge de 15 ore cum am spus inseamna ca ai stat tot acst timp 15 ore linga si ai pazit frigiderul laughing

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Daca frigiderul are si congelator, prima oara cand il pornesti merge FOARTE mult timp din cauza ca trebuie sa ajunga la temperatura de inghet

deci, mie mi se pare normal, iar dupa ce ajunge la temperatura necesara o sa mearga mai mult sau mai putin in functie de cat de bine e izolat termic si de cate ori deschizi usa frigiderului

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Fiind ținut în poziție culcată, este posibil ca o parte din uleiul compresorului să fi ajuns in zone nepermise din circuitul frigorific, obstrucționând circuitul frigorific.
Puteți încerca înlocuirea, dacă nu vi s-a explicat clar, in scris, modul de transportare și punere în funcțiune.
Va doresc succes.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează