| Costache_Marian_1990 a întrebat:

Buna, vreau sa-mi fac si eu o soba de teracota cu serpentine. Am de incalzit 4 camere si nu-mi permite spatiul sa pun calorifere inalte sub geamuri, trebuie sa-mi pun calorifer de 30 cm pe 200cm. Oare mi-ar face fata caloriferele sa-mi incalzeasca 75m patrati?

16 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Depinde de cate calorifere vorbim. Depinde si de inaltimea camerelor, nu doar de suprafata lor. Depinde la ce temperatura va reusi teracota ta sa ridice apa. La o inaltime normala, 4 calorifere ar face fata, dar asta numai daca si soba ta va face fata sa le incalzeasca.
Sunt alte doua lucrui pe care nu le inteleg insa:
1. De ce te-ai chinui cu o soba de teracota cu serpentine, cand la aceeasi bani (sau poate chiar mai ieftin) ai putea cumpara un cazan de incalzire centrala, mult mai eficient si mai practic decat o soba de teracota. Nu mai vorbesc de o teracota pe gaz, eu as prefera sa ard direct bancnotele...
2. De ce tii neaparat sa pui caloriferele sub geam? Se pot foarte bine pune langa sau pe oricare alt perete liber.

| Costache_Marian_1990 explică (pentru regis):

Salut inaltimea camrelor e de 240si sunt 4 canere si baia este la etajul 1si supragata totala 75m patrati m-am gandit 5 calorifere de 30cm pe 200cm si centrala n-am loc unde s-o pun si de acea m-am gandit la o soba de teracota pe lemne si caliriferele nu leas pune in alte parti ca ma deranjeaza

| regis a răspuns (pentru Costache_Marian_1990):

O centrala dimensionata pentru nevoile tale nu va ocupa mai mult loc decat o soba de teracota. Unde montezi soba poti monta linistit si centrala. Si nici sa ii faci un acoperis si niste pereti de boltari sau chiar de OSB in afara casei nu este o investitie atat de semnificativa, ti-o recuperezi in prima iarna din economia la lemne. Dar este alegerea ta pana la urma, fiecare stie cum e mai bine pe banii lui.
Caloriferele vor face fata la volumul casei (daca nu ai pierderi mari de caldura, bineinteles), dar repet, cu conditia ca soba ta sa reuseasca sa le incalzeasca suficient. Sa te astepti insa la un consum semnificativ de lemne, pentru ca va trebui sa alimentezi continuu soba.

PS: exista si calorifere duble, cu trei pereti. Un calorifer dublu de 30/200 ar fi echivalentul unuia simplu de 60/1300, peste necesarul unei camere normale.

| relian a răspuns (pentru regis):

Dar de ce sa pui calorifere daca ai gaz,de ce sa nu elimini caloriferele de tot? Aia sunt vorba ta bacnote arse aiurea laughing cand ai gaz elimini tot, pui un sistem simplu si eficient, ce calorifere, ce tevi, ce apa ce pompa astea is rahaturi, asa vor romanii sa se chinui.Asa sau invatat sa le fie greu,sa faca totu complicat laughing
Deci gaz, daca ai sau curent.Dar omu nostru nu are cred, iar daca are si a facut teracota chiar ca bacnote arse vorba ta.
Dar ce cazane de incalzire ce vraja marii, de ce sa nu incalzeasca direct aerul? Apesi un buton si aia e tot ce faci, sau poti sa nul apesi deloc, il programezi si se apasa singur laughing asta da viata

| regis a răspuns (pentru relian):

Deocamdata sistemele de incalzire cu aer cald nu au prins teren in Romania. Si mie imi place ideea, eu unul am in plan un semineu pe lemne care sa functioneze ca un cazan cu aer cald, dar mai mult de hobby, nu ca sursa principala de incalzire. Ca vreau sa vad eu flacara, sa aud lemnul pocnind, Si am vrut si o instalatie de ventilatie si aspirare centralizata, dar din motive obiective a trebuit sa renunt la idee.
Nu cred ca tendinta romanilor este de a se chinui cu tevi, calorifere si pompe, ca nu au inventat romanii nici incalzirea centrala, nici apa calda. Pur si simplu sistemele pe aer cald nu au intrat inca pe piata nici in Romania si nici prin restul Europei.

| relian a răspuns (pentru regis):

Cum nu au intrat? Dat aparatele de aer conditionat ce sunt? Alea nu fac si caldura? Restaurantele, supermrketurile au calorifere? Eu nu am vazut ca ar avea calorifere, alea asta au aparate de aer conditionat, deci alea fac si rece fac si cald, dar totu este prin aer.Choar astazi nea sunat cineva din RO cum face el sa isi puna caldura, adica asa cum zic prin aer. Voia ceva caldura cum este in America, dar in RO la magazine se gasesc numai mini splituri, alea pot fi doara pentru aer rece sau pentru ambele si rece si caldura, pot fi si heatpump, sau cum e in romana cu pompa de caldura.De gasit sigur sunt, doar ca le folosesc cei cu magazinle si restaurante, oamenii in RO nu intreaba, deci poti contacta direct firme care fabrica astfel de aparate, sau chiar poti vorbi cu cei care vand aparate de aer conditionat.Romanu nu stie,aici ai dreptate,dar nici nu face chiar daca ar sti,romanu vrea sa vada,deci daca ar face careva, vecinu ar vedea, ca e economic, ca e mai simplu, ca e mai bun si asa ar incepe multi sa faca.
Oricum viitorul asta este cu siguranta, nu calorifere nu centrale.Eu cred ca asta este o meserie foarte buna si de viitor, viitor care incepe acum, asta din ce am vazut.
Deci pe piata si in RO sunt de toate, trebuie doara sa stii unde sa cauti sau pe cine sa intrebi.
Chestia e ca in RO merita doara daca ai gaz, pentru ca cu curent electric nu cred ca ar fi cineva curios.Deci intrebi de SPLIT AC la astea poti pune gaz, sau curent ce preferi.La minisplituri nu ai pentru caldura decat cu element. Minispliturile alea sunt foarte bune dar sa fii undeva unde curentul electric este ieftin. Iara AC split, poti cauta numai caldura, tot aia care fac AC se ocupa si de partea cu caldura.De fapt AC split este un aparat 2 in 1 sa-i zic asa adica are si caldura acolo bagata in acelasi aparat, asa cum au minispiturile elementu ala bagat inauntru.La split alegi tu gas sau electric.
Nu am cautat in RO sa vad daca or fi dar stiu sigur ca sunt companiile astea din america si acolo, stiu sigur de Trane deexemplu ca este si in RO.Si cu siguranta sunt si alte companii,daca le cauti,poti sai contactezi,ii intrebi ce doresti. Lenox,alta companie,sau Carrier,Goodman etc, astea sunt branduri mai mari si mai cunoscute.
Deci romanii se chinuie, asta fac pentru ca si arhitectii si inginerii nu sunt curios de ceva nou, sau mai simplu si mai bun, ei merg pe ce era inainte.
Ma uitai acum la Trane Roamania laughing vand aia in RO dar nu stiu daca pentru case, dar au chestii pentru comercial si inductrial la greu.Cauta ca idee sa vezi.

| regis a răspuns (pentru relian):

Vorbeam de sisteme pe gaz, incalzirea pe curent este de cca 8-10 ori mai scumpa, nici nu se pune problema. Iar aparate de aer conditionat pe gaz eu unul nu am vazut inca la noi.
Instalatiile de aerul conditionat vandute in Romania nu pot fi utilizate ca si sursa unica de incalzire in Romania, pentru ca nu functioneaza sub -15 grade.
Restaurantele in cea mai mare parte merg pe calorifere, numai la nivel industrial sunt utilizate sisteme cu aer cald, cu neajunsurile lor.

| relian a răspuns (pentru regis):

Ce spui tu ca nu fac fata alea sunt minispliturile alea ce le vezi tu in geam, dar alea fac fata foarte bine, pentru ca au inauntru si element elelctric.Deci ce zici tu ca merg pana la nu s tiu ce temp alea sunt cu pompa de caldura,aia da folosesc compresoru sa incalzeasca in loc sa raceasca,au un reversing valve,adica se schimba circuitul freonului si aparatu din interior se incalzeste in loc sa se raceasca,dar poate face chestia aia pana la o anumta temp.
Ei tot in interior la aparatu ala au si element electric, intreaba si o sa vezi, cu ala poti incalzi nu o casa, sau aptm ci o camera.
De exemplu eu cand am fost in RO la supermarket nu am vazut aia sa aiba calorifere, am vazut au conducte pe sus cu venturi, deci cu siguranta au pachete sus pe acoperis.adica totu se afla pe acoperis caldura aer rece totu,jos coboara numa aerul.
Ok tot ce se poate sa nu fie in RO splituri,dar nici nu ai mare nevoie,pentru caldura este nevoie numai de partea de caldura din acel aparat ce zic eu.
Si asa la maagzine ai dreptate nu sunt, de aia nici nu ai vazut, dar daca oamenii incep sa puna intrebari, sa se intereseze, sa ceara asa ceva fi sigur ca o sa aduca, sau or sa faca.De facut sunt sigur ca au, am mai citit pe net la unii romani, aia au spus ca in RO nu se mai acccepta decat astea cu randament foarte ridicat, am si uitata cum le numeai ei, stai ca mi-am adus aminte -cu condensatie-asa le numeau.
Este o chestie f simpla.Pot sa iti arat ceva poze, sau iti zic in 2 cuvinte
Este o cutie din tabla izolata, iar inauntru are un ventilatorsi un arzator, arzatorul doara trece prin acea cutie, la un capat iese afara, sau ambele capete ies afara.Arderea are loc afara doar tevile care formeaza acel arzator trec prin cutie, apare ca un fel de radiatorcu tevi din ce in ce mai subitiri, astfel incat sa tina cat mai mult acolo caldura sa poata fi luata de catre aer.La exterior mai are un ventilaor f mic care trage gazele arse din arzator si o valava de gaz.Cam asta e tot, e ceva simplu, daca vezi spui cei asta laughing Cutia are iesiere si intrare, pe la o parte ventilatoru trage aerul pe partea ailanta il arunca.Se face o gaura in tavan ceva mai maricica, pe acolo se trage aerul dincasa, apoi gauri mici pentru fiecare camera pe acolo baga aerul.Aia e toata lucrarea, nu apa, nu calorifere nimic.
Nu poti face asta la bloc, dar la casa merge nu ai treaba.
La restaurantele ce eu am fost nu a vazut calorifere, am vazut venturi in ntavan, exact ce fac si eu aici.Eu cu asta ma ocup cu aer conditionat si caldura.Am vazut, reparat si instalt toate sistemele dar cel mai bun si mai simplu este asta cu aer.Sunt si pe aici cu apa, dar is foarte vechi, dar functioneaza tot ca si cum am arata eu.Nu sunt calorifere deloc, este un singur radiator, in ace; l radiator se circula apa calda de ex pentru caldura, in fata radiatorului ai un ventilator care circula aerul in casa, il trage din casa il baga prin radiator si il arunca iar in casa.Se evita pe cat posibil calorifere toata casa,apa toata casa.
Bine pentru voi care nu ati mai vazut vi se par ceva ciudat, eu am trait in RO ani buni, am vazut, stiu ce sisteme sunt, am vazut aici si lucrez cu astea, deci pot face comparatie.
Incalzirea cu aer cald n are nici un neajuns.Ai spus ca sistemele alea au neajusurile lor, care ar fi acele neajunsuri?

| regis a răspuns (pentru relian):

Nu fac fata la atata text, raspund strict la intrebare. Nu exista un sistem perfect, fara neajunsuri, fiecare are avantaje si dezavantaje. La incalzirea cu aer cald sunt curenti mai mari de aer, care pot fi deranjanti. Chiar la firma unde lucrez se reface acum tubulatura tocmai din acest motiv. Curentii de aer implica si circulatia prafului, de unde necesitatea filtrarii aerului, iar filtrele nu sunt deloc ieftine. Apoi tubulatura se trage de obicei pe sus, cand merge pe racire e super, dar pe incalzire apar diferente de temperatura la fiecare cm inaltime. La un loc de munca anterior unde inaltimea birourilor era foarte mare, erau niste canapele mai joase, daca stateai 15 minute pe canapea mureai de frig, in momentul in care te ridicai in picioare mureai de cald. Au incercat modificari, au tot venit unii si altii cu idei si cu solutii, pana nu s-au montat cateva calorifere nu s-a rezolvat nimic. Si nu in ultimul rand si chiar in cazul de fata, este destul de dificil sa montezi tubulaturi intr-o casa deja construita si amenajata.

| relian a răspuns (pentru regis):

Povesti.tocmai ca avand miscare de aer acesta se mixeaza mult mai bine decat in cazul caloriferului, unde caldura este mai mare langa, deci este tocmai invers decat ce ai aratat tu.Nu exista curenti de aer deranjanti, daca aveti asa ceva atunci este greseala de proiectare, pana si eu pot sa fac asta, astfel incat sa nu simti nici un curent de aer nimic.Deci greseala de calcul al celor care au instalat, sau a priectantului daca cladirea a fost proiectata.

Aerul in cazul asta circula, exact cum ai spus si tu, astfel ca se mixeaza aerul mereu.Stiu despre ce spui tu, asta in cazul in care exista spatii cu ferestre foarte mari, acolo daca sunt ceva camera la fereastra, altele sunt fara, doar in situatia aia vei avea diferente de temp.Dar si in cazul asta poti pune FAN ON caz in care ventilatorul functioneaza si mixeaza aerul peste tot la fel.In cazul firmelor asta e nimic, e ca si cum ai avea tu acasa un ventilator din ala la lustra, cam asa consuma fanu ala daca il lasi on.

Ce spui tu la 1 metru mori de firg si la 2 metrri mori de cald asa ceva nu exista, pentru ca un sistem instalat corespunzator niciodata nu face ce tu spui.In America orice incapere, chiar si la Casa Alba e tot sistem din asta laughing deci nu cred ca exista asa ceva, altfel nu mai erau oamenii curiosi.
La voi sigur e ceva gresit.Curentii de aer se puteau rezolva si fara refacerea tubulaturii,se instala venturi,adica alea din tavan care sa bata razant cu tavanu,deci sa nu cada aerul perpendicular sau la mai stiu eu ce unghi spre podea.

Dar na fiecare cat poate,aia probabil atat au putut.Dar in cazul cladirilor de birouri,restaurante,supermarketuri asa sunt venturile,asa vin din proiect sa fie din astea cum am aratat eu,deci indiferent cat de tare ar bate aerul tu nu ai avea cum sa-l simti.

In sf si ultima chestie cu casa gata,pai normal ca se instaleaza si cu casa terminata.Dar sa zicem ai o casa locuiesti in ea,are acest sistem ce faci,darami casa sa instalezi sistemu? Normal ca la un mom dat vei dori sa schimbi sistemu,deci nu darami nimic,instalezi altul f simplu.

Dificil de montat tubulaturi? Pfff e simplu,floare la ureche,ti-am spus poate voi va speriati ca nu ati mai facut,nu a ti mai vazut si de aici aceasta frica,sau gandire ca e complicat.
Tocmai aia e si ideea ca e mult mai simplu decat in cazu caloriferelor.

Ce ar fi greu cum spui e sa ai placa de beton la tavan,aia da ar fi de taiat acele gauri in tavanul de beton sa poti pune acele guri prin care aerul vine.Dar cu o masina de taiat beton se rezolva toate laughing

Concluzia este ca sistemu asta este cel mai BUN eu asta voiam sa arat.Bun comod,fara mizerie,fara calorifere, incalzeste apa, apa incalzeste caloriferu, caloriferu incalzeste aerul laughing pff ces astea? Daca asta nu e naspa eu ma fac popa laughing

Daca esti curios iti pot arata pe net poze, sunt destule poze cu acest sistem aici in america, iti arata f clar si totu cum este.Asa cine stie la ce ta gandesti tu, sau ce aveti voi acolo.Am spus din ce in ce mai multi romani sunt interesati de splituri atat p[entru caldura cat si pentru rece.

De filtrat aerul o faci dar nu ca ar fi praf, aerul care circula nu ridica praful mai mult decat o faci tu cand mergi prin casa.Asta odata.Filtrele se pun pentru a menaja si pentru a evita patrunderea spre radiatorul de racire a prafului si mai stiu eu ce alte materiale, pentru ca daca radiatoru de racire se murdareste rau atunci nu o sa inghete, de aia se pun filtre. Daca ai doara caldura nu mai pui nici un filtru ca nu ai de ce.

| Dumitru_Iosefina_1992 a răspuns (pentru regis):

Buna! Am si eu o intrebare, tocmai ce mi-am facut o soba cu serpentina si nu imi trece de 40 de grade si netrecand nu mi se incalzesc caloroferele. Se poate sa fie din cauza ca nu am baypass? Adica prin pompa trece apa rece si intra in soba si din soba in calorifere nu ajunde calda este calie. Efectiv nu imi pot incalzi casa. Un sfat ceva va rog. Multumesc.

| regis a răspuns (pentru Dumitru_Iosefina_1992):

Eu am centrala pe gaz, in 90% din timp funcționează pe 38 de grade. Dar am supradimensionat caloriferele. Doar când afara e ger năprasnic, ridic temperatura la 42-43.
O soluție de compromis ar fi sa reduci debitul pompei de recirculare, astfel încât apa sa apuce sa se încălzească. Partea nasoala este ca se va raci mai mult, dar tot e mai eficient decât un bypass.
Soluția cea mai buna ar fi insa sa renunți la improvizații si sa îți montezi o centrala termica. Nu înțeleg apetitul asta pentru soba cu serpentina, care costa mai mult si arde o cantitate mult mai mare de lemne.

| GabiDumitrescu a răspuns:

30X200 in fiecare camera? Daca sunt de-alea de fonta si dai in ele ca spartul, probabil ca da. Ar merita evaluata si posibilitatea de incalzire prin pardoseala. Oricum, soba de teracota e foarte ineficienta, chiar si cu serpentine. Daca nu ai acces la gaz si ai doar posibilitatea lemnelor, exista centrale pe lemne totusi.

| NLS a răspuns:

Merge perfect, dacă construiești acea cușcă din țevi de cupru cu cap (cât mai multe bucăți de țeavă, mai ales în partea superioara și laterale, pentru ca transferul de căldură sa fie maxim. )

Și ce e și mai important, o pompa de recirculare, care nu e necesar sa fie noua.

A făcut tata acasă, încălzește 4 camere. Teracota noastra nu lucrează în mod eficient, a fost făcută pentru lemne, și face cu gaz. (i-a mai blocat canalele cât s-a putut )

| Costache_Marian_1990 explică (pentru NLS):

Mersi este un sfat excelent

| relian a răspuns (pentru NLS):

Daca ai gaz acasa de ce nu ai pus incalzire prin aer? E mai eficienta, mai rapida si mai simpla. Apesi numa un buton si aia e tot.Nu mai ai calorifere, nu ai umbli cu apa nu mai ai probleme niciodata laughing Acolo unde ai gaz eu nici nu masa complica cu calorifere cu vraja marii.gaz sau curent acolo unde curentu este ieftin.Sa ai gaz si sa faci caldura la teracota e naspa de tot, pierzi foarte muta caldura.Caldura aia se duce multa pe horn, ca idee du-te pe acoperis cand merge focu si pune mana deasupra si vezi ce simti.Pe cand daca pui sistem pe aer cand pui mana la evacuarea gazelor vei simti nimic, nici macar caldut. Unde pui, spatiu ocupat de soba, de calorifere, pompa de circulare a apei, pune antigel sa nu crape bla bla.Pff cate probleme, dar asa is romanii daca face unu ceva fac toti laughing asa sau invatat din vremuri mai vechi, dar asta nu inseamna ca e si bun ceea ce fac romanii.