| QCosminQ a întrebat:

Buna ziua. Am si eu o intrebare.
Am avut o centrala cumparata de la Romstal, de 32 cu tiraj vortat. Acum am achizitionat alta centrala Ariston clas One de 35 prin condensare. Are vreo problema sau poate exista daca noua centrala e de 35 si vechia era de 32? Mentionez ca inca nu au venit baietii sa o monteze si inca am vechea centrala de 32 pe perete.

Răspuns Câştigător
| relian a răspuns:

Intrebi la magazin de ce putere sa fie,aia ar trebuie sa stie ce vind,sa aiba cunostinte in domeniu, sa te intrebe ce casa, camere ai, cate calorifere, cate persoane, in caz ca folosesti tot aia si pentru dus sau bucatarie.
Nu pui dupa ureche.Bine banui ca prima, aia ce o ai inca a fost calculata, dar nu-i rau sa mai intrebi inca odata.
Ce intrebi tu daca aia noua e de 35, dar ce is aia 35? ailanta de 32, nu stiu ces numerele alea sa pot sa zic ceva.

Ce pot sa spun este ca asta noua ce spui tu prin condesare, are randament mai mare decat ce ai tu acum.Are randament de 90 si % eficienta daca intelegi asa.

Condensarea aia arata ca randamnetul este f mare,deci la evacuare nu o sa mai ai burlan de metal, o sa ai burlan de PVC pentru ca o sa iasa aer f slab cald, deci pierderi mici, spre deloc.

Deci ce este important nu este puterea, adica si aia trebuie calculata pentru spatiu ce incalzesti, dar cel mai important este randamentul acelui aparat.
Deci cita caldura este efectiv folosita si cita se pierde.Cu cit randamentul este mai mare cu atit e mai buna, consumi mai mic de gaz.

| QCosminQ explică (pentru relian):

24 28 30 35 si asa mai departe sunt kw, nu am mai specificat, crezand ca isi da seama cineva ce e capabil sa-mi raspunda la intrebare.

Centeala veche a fost fara condensare si e folosita intr-o casa cu etaj, 4 camere, hol, bucatarie, 2 bai, living, sufragerie. La bucatarie nu am nevoie de apa calda pentru ca am robinet electric, doar la bai am nevoie de apa calda atat. Ca numae de calorifere 14

| relian a răspuns (pentru QCosminQ):

Centralele,aparate de aer conditionat,de regula se masoara in BTU, dar are si KW trecuti, deci unu care se pricepe cred ca foloseste unitatea asta BTU.

Daca aia ce aveai inainte facea fata, atunci asta noua ce spui e si mai buna, o sa faca fata si consumul o sa fie ceva mai mic.

| QCosminQ explică (pentru relian):

Multumesc frumos. La acest raspuns voiam sa ajung.

| relian a răspuns (pentru QCosminQ):

Nu ai pentru ce.Ar trebuie sa stie orice om, toti cauta sa consume cit mai putin.Deci cand cauti un aparat te uiti la consumul lui.Ala se numeste randament sau eficienta.

Dar la o casa conteaza f mult si cit de bine este izolata.Bine centralele alea daca functioineaza in acelasi spatiu,cea cu randament mai mare,normal consuma mai putin.
Sa consumi si mai putin,izolezi cladirea sa nu piarda caldura rapid,ori mult.
Daca oamenii ar si cum sa izoleze termic ceva,ar face si mai multa economie la energie.
Unia stiu,dar f putini,multi continua sa mearga dupa ce vad la altii,nu dupa logica si dupa cum ar fi normal.
Deci in RO cum casele is construite din beton,boltari,etc,ai deja acele ziduri,sa izolezi la exterior nu este o idee buna deloc.
Deci zidurile alea ar trebuie sa fie izolate la interior,sa cauti sa elimini betonul din interiorul unde vrei sa incalzesti.

Daca lasi beton in interior,acele ziduri de beton, boltari ce se mai folosesc, stau pe o fundatie, care e tot de beton, acea fundatie sta pe pamint, pamintul iarna este bocna.Deci ai legatura asta de afara cu interiorul prin ce am spus mai sus.

Daca izolezi betonul,il tii in afara aerului din casa,atunci acolo intrerupi,sau reduci f mult transferul de caldura.
Deci zidurle trebuie izolate,lipite total,tavane,pereti cu polistiren,sau cu spuma, sa nu se vada betonul deloc, dar lipit, aia este cea mai eficienta izolatie.
Dupa bagi ceva profile si faci un perete de rigips, gled, vopsea si ai economie 30-35% peste ce ai acum.
Mereu sa tii minte ceva.Betonul este rece, rigipsul este cald, aia e tot.

Izolarea trebuie sa fie lipita de zid, ori cel putin sa atinga zidu si sa stea acolo presata, in cazul in care nu se lipeste.Asa cum e cazul la vata,aia nu o poti lipi,dar sta acolo presata pe zid,atinge zidu.

Cind lasi spatii si aerul circula,ai schimb de caldura intre zid si interior.

Cu o centrala mai rentabila faci economie,la cit de bine este izolata termic acea casa,deci daca izolarea este slaba,vei avea economie mica,creste izolarea si economia este mare.

Plus de asta genul ala dea izola folosit de romani,este aiurea,atingi zidu se sparge izolatia aia,numa pagube. Zidu la exterior trebuie sa ramana zid,asta daca ai zid, lovesti, atingi nu se intampla nimic rau.

La interior cauti sa tii departe acel zid, sa nu ia contact cu aerul din incapere, asta e ideea, asta este izolarea termica.

Nu lasi 2 medii cu temp diferite sa vina in contact.Cu cit conatctl intre cele 2 e mai mic cu atit e mai buna acea izolare.
Frigiderele is izolate cu polistiren,partea de afara,metalul ala nu atinge nicaeri nimic la interior,nu este expus deloc,ca urmare aerul ala rece din interior sta acolo nu are pe unde scapa, il tine polistirenul ala.

Cam despre asta e vorba. Uneori oamenii baga multi bani in aparate cit mai bune, dar casa o lasa asa cum e. Poti lasa aparatu cel ai si sa bagi banii aia intr-o izolare buna.
Izolarea la exterior =bani irositi

L a constructie noua, poti elimina zidurile, faci un fel de sandwich, deci 2 palaci intre ele ai stratul de izolator,spuma,polistiren, vata etc.
Zidu de beton nu are nici o utilitate, nu esti in razboi sa traga careva cu arme sa zici zidu opreste glontu.
Deci ziduri groase, ziduri de beton, boltari is inutile, bani irositi.Nu te ajuta cu nimic.
Poti face un zid f simplu din OSB peste pui o plasa,dai incarcatura mai groasa,ai terminat lucrarea rapid si mai simplu.
La interior bagi vata,spuma sau polistiren,bagi rigips si gata zidu.

Nu inteleg de ce romanii inca continua cu ziduri de astea gen cazemate laughing
Bun ar fi zid de caramida f gros,ala da caramida nu-i beton,e lut, ala tine cald, dar sa foloesti caramida de aia clasica te rupe la bani laughing asa ca faci ceva mai simplu, cum am zis mai sus.

Apoi faci caldura si cun aparat mai simplu, poate si cu curent electric, o sa iesi ca la gaz cu pretu.

14 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Cea de 35 are puterea termica mai mare.

| QCosminQ explică (pentru darrio2007):

Asta stiu, eu am intrebat altceva laughing

| darrio2007 a răspuns (pentru QCosminQ):

Unde ai vedea problema? In instalatia din casa, oricum nu.

| sierra1 a răspuns:

"problema" e că Aristonul e nou și modern și mai eficient cu vreo 20-30% deci no problem

| QCosminQ explică (pentru sierra1):

Multumesc mult.

| mi25 a răspuns:

Cam aceiasi problema am avut-o si eu. Putere mai mare, consum mai mic.

| QCosminQ explică (pentru mi25):

Multumesc frumos.

| C0STEL22 a răspuns:

Nu este o diferenta mare intre ele ca putere.
Cea noua ar trebui sa consume ceva mai putin daca sunt indeplinite mai multe conditii.
Dar de la teorie la practica este cale lunga.Tot ce se fabrica acum este de calitate mai slaba.Plastic mai mult, componente ieftine made in China, iar daca ai nevoie de o piesa de schimb au niste preturi astronomice.

| danutz69 a răspuns:

Ar fi o problema daca ai platit de 2-3 ori mai mult pentru ceva ce nu ai nevoie.
Puterea de aia mare este pentru prepararea de apa calda menajera. Asta este cel mai mare consumator de energie pentru ca trebuie sa aduca foarte repede temperatura de la 5-10-15 grade la 40.
Parerea mea: daca ai 1-2 bai maxim este suficient si una de 24-25.
Pt caldura depinde foarte mult cat de bine izolata este casa.
Mai bine pui izolatie decat sa iei o centrala mai mare.